Baszk bikafuttatás - Pamplona, Spanyolország

Ahogy a Camino zarándokútja leereszkedik az Ibaneta-hágó és Roncesvalles felől a Pireneusok magas hegyeiből, megszelídül a táj - Baszkföldön járunk, de már az államhatár határ spanyol oldalán. Pamplona, Navarra tartomány fővárosa büszke baszk gyökereire - a táblák és feliratok a legtöbb esetben kétnyelvűek, a konyha és a vidéki építészet is jelzik e kettősséget - a város neve helyi nyelven Iruna.

A bikafuttatásról híres Pamplona azonban nem csupán az harcias állatok szűk utcákon végighajtásáról híres - gyönyörű építészete és híres egyeteme is van. Bár itt találjuk a világ harmadik legnagyobb bikaviadal-arénáját, Pamplona lakói a hétköznapokban jóval visszafogottabbak, mint a többi spanyol tartományban élő emberek - de a futtatás idején itt is felpörög az élet:

A bikafuttatás nem Pamplona specialitása - több spanyol városban is tartanak ilyet, ez az esemény valójában az a menet, ahogyan a bikák a viadal előt eljutnak az arénáig. De vitathatatlanul Pamplona ad otthont a leghíresebb ilyen őrületnek - évente több tízezer ember vesz részt a lezárt utcákon a vad bikák elől szaladáson. A bikafuttatások során általában több tucatnyian sérülnek meg, mert a bikák felöklelik őket vagy az állatok illetve a tömeg megtapossa a lemaradókat, sőt, nem ritka a halálos áldozat sem - a fiesta mégsem veszít népszerűségéből.

A belvárosban gyönyörű, rendezett utcákon, díszes homlokzatú épületek között kanyarognak az utcák - érdemes az esti órákban is visszatérni, mikor Pamplona legjobb tapas-bárjai előtt hatalmas a nyüzsgés. A kifinomult ízlésű, jól öltözött lakosok borozva-beszélgetve kóstolják meg a jobbnál jobb falatokat, különlegesen ízletes fogásokat.

A Camino de Santiago zarándoklaton részt vevő utazók itt még vidámak és könnyedén mosolyognak - nem csoda, hiszen itt még "csak" egy Pireneusok-átkelés van a lábukban.

A zarándokok egy lenyűgözően szép, középkori kőhídon, a Puente Magdalena kecses ívén jutnak be a fallal és bástyákkal védett óvárosba - pontosan úgy ahogy évszázadokkal korábban érkeztek meg ide a messzi tájakról induló, hitüket megújítani vagy bizonyítani vágyó gyalogos zarándokok. Az ő első útjuk a gyönyörű katedrálisba vezetett - majd az ima után szétszéledtek a városba, zarándokszállást keresni...

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!