Az USA leglazább városa - San Francisco

Évszázadok teltek el, mióta a spanyol telepesek erődöt alapítottak az Újvilág nyugati partján, melyet Assisi Szent Ferencnek ajánlottak. Mára már csak a név emlékeztet a spanyol eredetre - San Francisco igazi multikulturális metropolisszá fejlődött - mégis megőrzött valamit a Felfedezések korának vagy az aranyláz idejének vad romantikájából. Magyarországról is könnyen eljuthatunk San Francisco csodákkal teli városába, hiszen az Air Canada rouge Budapest-Toronto közvetlen járatához, mely idei szezonban 2016.október 15-ig üzemel, rengeteg csatlakozást találunk az Amerikai Egyesült Államokba is. Jegyeket a www.flyrouge.com  vagy a www.bud.hu weboldalon lehet foglalni.

A városhoz közeli nemzeti parkokban mi is megtapasztalhatjuk, milyen volt a Természet a civilizáció érkezése előtt, de az épített környezet is megéri az értő szemlélődést. San Francisco eklektikus építészeti stílusáról, hullámzó utcáiról, filmek és sorozatok százaiból visszaköszönő, klasszikussá vált városrészei világhírű látványosságok.

A két leghíresebb épület természetesen az Alcatraz börtönsziget és a Golden Gate. A büntetés-végrehajtási intézményben ma már kedvünkre borzonghatunk az itt őrzött gonosztevők tettein és fogva tartásuk körülményein, az Egyesült Államok második leghosszabb függőhídja pedig nem csak mérnöki csoda - csak az tervezésével kapcsolatos számítások több mint tíz kötetet töltöttek meg - a mai napig lenyűgöz monumentális art deco stílusa, hatalmas tömege ellenére kecses eleganciája.

San Francisco városában nem csak a meredek dombokat meghódító cable car számít látványosságnak, hanem a városra oly jellemző köd is - a helyiek nem egy kellemetlen időjárási jelenségként, hanem városuk egyik jelképeként tekintetek a néha napokig tartó párás időre. Ha eleget barangoltunk már a legendás épületek között, sorra vettük a kötelező filmhelyszínek meglátogatását, akkor csodás parkokban pihenhetünk, vagy megnézhetjük a Pier 39 kaliforniai napfényben sütkérező oroszlánfókáit. 

Annak ellenére, hogy San Francisco a Szent András-törésvonal folyamatos fenyegetettségében él - 1906-ban a város háromnegyed elpusztult egy hatalmas földrengésben és az azt követő tűzvészben - derűs, laza hely, melynek lakói nem veszik túlságosan komolyan magukat. A város teli van jobbnál jobb piacokkal, ahol a legkülönfélébb dolgok között válogathatunk - az elképesztő kortárs művészeti alkotásoktól a fair trade lekvárokig.

Az amerikai mozgóképkultúra hegemóniájának köszönhetően meredek, látványos autós üldözésekre kiválóan alkalmas utcák annyi filmkockán köszöntek már vissza, hogy ne lepődjünk meg azon, ha gyakran van egy olyan érzésünk, hogy ezt az utcasarkot, épületet, részletet már láttuk valahol - minden bizonnyal így is van.

San Francisco eléréséhez már csak azért is érdemes az Air Canada rouge szolgáltatását választani, mert a  torontói reptéren működik az ún. pre-clearance. Ha valaki Európából utazik Amerikába, akár közvetlenül, akár olyan reptéren történő átszállással, ahol ilyen szolgáltatás nincsen, akkor jó eséllyel az első USA belépési reptéren nagyon hosszú sor fogadja, és sok esetben órákat kell sorban állnia, mire végez az immigration sorban. Azonban Torontón keresztül repülve az Air Canada rouge járatával, Kanadában egy rövid, pár perces pre-clearance után repülhet tovább az USA-ba, ahol így már elkerülheti a hosszas sorban állást. (a kanadai tranzit vízummal azonban rendelkezni kell, ami online intézhető egyszerű folyamat a nagykövetségen keresztül).

Az alábbi videó második része foglalkozik ezzel.

Ez egy versenyelőny más légitársaságok USA útjaival összehasonlítva. Fontos, hogy egy long-haul (10 órás) út után a repülőtéren még mennyi időt kell vesztegelni, különösen, ha családdal érkezünk. A galéria képeit Fórizs Beáta készítette.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» USA Nyugati Part - 13 nap
» USA Nyugati part - 13 nap, 12 éj

Cikkeink

» San Francisco utcáin - Kovács Attila
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!