A Templomok völgye - Valle dei Templi, Szicília

Valle dei Templi, azaz a Templomok völgye, Szicília egyik legszebb ókori látványossága. A Taormina kötelező látnivalójának számító görög színház illetve Piazza Armenia csodálatos mozaikjai mellett ez az épületegyüttes a leghíresebb és kiváló állapotban megmaradt építészeti emlék. Az ókorból származó romokat Agrigento településétől délre, egy völgyben és egy széles fennsíkon találjuk. Agrigento ma Olaszország egyik legszegényebb települése, de az ókorban nagyon virágzó város állt itt, Akragasz néven - ennek latin változata az Agrigentum.

A völgyben és a fennsíkon díszes házak, széles utcák, hatalmas terek hirdették az ókori gabonakereskedő város gazdasági hatalmát, a látképet pedig lenyűgöző szépségű templomok határozták meg. A település olyan hatalmas területen feküdt, hogy a mai napig nem tárták fel teljes egészében. Emblematikus látványt nyújt az a tíz, dór stílusban épült templomrom, amelyek közül a Condordia-templom szinte teljes egészében megmaradt az utókor számára - így ez a gyönyörű arányokkal rendelkező épület nem csak Agrigento, hanem az UNESCO Világörökség jelképe is - stilizált változata szerepel a szervezet logójában. Természetesen az egész terület, csodálatos épsége miatt az UNESCO Világörökség részét képezi. 

A történelem viharai nem kímélték a területet - a gazdag Szicíliára sok hódító nép és uralkodó áhítozott. Így a három oldalról meredek fallal határolt, jól védhető akropolisz területére húzódott vissza a lakosság. A római uralom alatt újra fejlődésnek indult a település, de a középkor már nem bánt túl kegyesen az elődök örökségével - a legtöbb templomot kőbányának használták. A Concordia(a görög időkben Harmónia istennőnek szentelt) templom egyedüli szerencséje az, hogy keresztény templomnak használták - ezért maradhatott meg ilyen jó állapotban.

A romantika korában feltámadt, klasszikus kor iránti nosztalgia újra híressé tette a romokat. Még Goethe járt itt és úti beszámolóiban írt e helyről, de számos korabeli festőt is megihletett a letűnt korok emlékeinek egyedi hangulata. Az elmúlt években a romok rengeteg állagmegóváson estek át - a második legjobban megőrződött oszlopsort a Héra-templomban és a Héraklész-templom maradványainál találjuk - de az olümpiai Zeusznak szentelt épület még romjaiban is megrendítő látvány. 

A nagyon nagy, de árnyékban bizony hiányt szenvedő területen fekvő romok bejárását érdemes a reggeli vagy a kora délelőtti órákra időzíteni - a hőség óráit pedig a múzeumban vagy éppen a közeli Scala dei Turchi ragyogó fehér sziklákkal díszített strandján tölteni. Napszállta után viszont érdemes visszatérni - bár a lelőhely nem látogatható, de a dombtetőn álló, kivilágított templomok látványa csodálatos.

További képek a Templomok völgyéről:

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» 4 napos Palermo egyéni városnézés *** repülővel - 4 nap
» 4 napos egyéni Palermoi városlátogatás **** repülővel - 4 nap
» 5 napos egyéni városnézés Palermo *** repülővel - 4 nap
» 5 napos egyéni városlátogatás Palermo **** repülővel - 4 nap
» Csillagtúrák Sziciliában - 5 nap

Szállás ajánlatok

» Aparthotel Villaggio Alkantara *** Giardini Naxos 71.900 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Szicília / Giardini Naxos
» Hotel Antares **** Letojanni 119.900 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Szicília / Letojanni
» Hotel Albatros *** Letojanni 132.900 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Szicília / Letojanni
» Hotel Baia Azzurra **** Taormina Mazzaro 136.900 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Szicília / Taormina / Santa Margherita Ligure
» Hotel Caesar Palace **** Giardini Naxos 133.900 Ft/főtől - Olaszország / Európa / Szicília / Giardini Naxos

Információs oldalak

» Szicília legszebb tájai
» Utazás Szicília nyaralás...
» Szicília látnivalók

Cikkeink

» Csodálatos Szicília - Kovács Attila
» A gyönyörű Szicília - Kovács Attila
» Szicília látnivalói - Kovács Attila
» Szicília legszebb tájai - Lipari - Kovács Attila
» Szicília ókori emlékei - Segesta - Kovács Attila
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!