A Gerecse 5 izgalmas turisztikai helyszíne

Tatabánya felett, kiterjesztett szárnnyal őrködik Európa legnagyobb madárszobra - a híres Turul. De ha a jól ismert nemzeti jelképhez kirándulunk, ne elégedjünk meg annyival, hogy csak megszemléljük innen a kilátást - számos látnivaló vár még felfedezésre a Gerecsében!

1. A Gerecse kapuja

A legfiatalabb látnivaló egyben a Gerecsében tett túrák kiindulópontja. A látványos, emblematikus épület hiánypótló szerepet tölt be - a messziről érkező itt kaphat elsőként képet arról a rengeteg értékről, ami a Gerecsében várja. A parkoló, mosdó, ajándékbolt mellett egy színvonalas étterem és egy különleges, interaktív kiállítás is megtekinthető itt, ahol a legmodernebb eszközökkel, a kiterjesztett valóság segítségével mutatják be a Gerecse élővilágát, történelmét, egyedi tájait.

A látogatóközpont könyékén merész formatervű padok szolgálják a piknikezők kényelmét, akik kijelölt tűzrakóhelyeken csillogtathatják meg a vadon konyhaművészetében szerzett tapasztalataikat.  A Gerecse Kapuja látogatóközpontban kerékpárt és via ferráta szetteket is bérelhetünk, hogy felfedezzük a vasalt utak és fehér mészkősziklák függőleges birodalmát!

2. Tanösvények 

A Gerecse természeti értékeiről, geológiai csodáiról új, informatív táblákkal ellátott tanösvényeket tudhatunk meg érdekességeket. A legrövidebb, Turul-tanösvény csak egy séta, mégis érdekes adalékokkal szolgál a magyarországi turulszobrok történetéről. A helyi növény és állatvilágot illetve a kőzettani folyamatokat bemutató tanösvényeket azonban virtuális tartalommal is ellátták - így a kiterjesztett valóság további információkkal és meglepetésekkel szolgál, ha bejárjuk a kijelölt útvonalakat. Az országban egyedülálló kezdeményezésről itt olvashatsz többet...

3. Ranzinger Vince kilátó

Tatabánya híven őrzi bányászmúltjának emlékeit - a híres bányamérnökről elnevezett, 30 méter magas kilátó egykor egy mély tárna felett állt és a vájárok, illetve a kitermelt kőzet szállítását biztosította. Egy bányásztragédiának emléket állítva kapott új helyet a hegytetőn, ahol most egyedül álló panorámát élvezhetünk a tetejéről. Könnyű, jól jelzett túraútvonalon közelíthetjük meg a kilátót a Gerecse Kapuja Látogatóközpontból. 

4. A Szelim-barlang

A történelem viharai közben többször is nyújtott már menedéket a Szelim-barlang az alatta elterülő vidék lakóinak. Az őskorban is lakták ezt a csodás kilátással rendelkező helyet - erre az ásatásokon talált csontmaradványok, eszközök szolgálnak bizonyítékul. A török időkből több monda is őrzi a barlang emlékét - a megszálló hadak elől menekültek a fel a falusiak a sziklák rejtekébe.

A barlangok általában sötét, párás helyként élnek a köztudatban - a Szelim-barlang azonban rácáfol e közhelyre. A két helyen is beszakadt mennyezeten át süt be a Nap a hatalmas terembe, Tatabánya felé pedig széles nyílások kínálnak páratlan kilátást - sokkal inkább tűnik panorámás apartmannak, mint búvóhelynek. 

5. A via ferráták

Az eredetileg az Alpok hatalmas hegyein űzött sportág szerelmeseinek már nem kell külföldre utazniuk, hogy hódolhassanak extrém szenvedélyüknek. A vasaltutak.hu megálmodójának, Kovács Tamás több éves munkájának köszönhetően a Tatabánya felett emelkedő mészkősziklák izgalmas, de biztonságos kalandokat kínálnak. Több, különböző nehézségű útvonalból választhatunk, a kezdők is megtehetik első lépéseiket, de a gyakorlottabbak is találnak magunknak kihívást.

A sziklafalakon vezető drótkötél kínálta folyamatos biztonságot, a gyönyörű panorámával rendelkező mászóösvényeket létrák és kötélhidak teszik még élménydúsabbá. A példaértékűen kiépített utak megmászásához a Gerecse Kapuja Látogatóközpontban bérelhetünk felszerelést. 

A cikkben szereplő fejlesztés az Európai Unió 514 millió forintos támogatásából és az önkormányzat által biztosított önrészből valósul meg. A beruházás fő eleme egy 500 négyzetméteres épület amelyben interaktív kiállítótér, étterem, ajándékbolt, konferenciaterem, via ferrata felszerelés-kölcsönző és akadálymentesített mellékhelyiség került felszerelésre. A projektből felújításra kerülnek továbbá a Turul emlékműhöz vezető ösvények, biztonságosabbá válik a szobor környéke, új parkolók, tanösvények, valamint egy játszótér, egy kombinált szabadtéri fitnesz eszköz, illetve új via ferrata útvonalak és tűzrakó helyek is létesülnek.

 

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!