Kiterjesztett valóság a Gerecse Kapuja látogatóközpontban

Talán furcsának tűnik egy olyan csodálatos természeti környezet kapcsán, mint a Gerecse a virtuális élményekről beszélni. Mégis erről lesz szó - mert a Gerecse Kapuja Látogatóközpontban nem a valóság helyettesítésére használják a modern technológiát hanem épp a Gerecse értékeinek jobb megismerését segíti. Ne legyünk naivak - a technológiai fejlődés, a képernyők olyan intenzív impulzusokkal árasztja el, főleg a legfiatalabb generációt, amellyel nehezen veszi fel a versenyt a szabadidő hagyományos eltöltése. De a teljes nomád üzemmód, azaz a képernyőmegvonás és az egész napot a szobában töltő kütyünyomogatás között is létezik középút - mikor a technológia játszva tanít, a maga módján közvetít ismereteket.

Ennek kiváló példáját láthatjuk Tatabánya felett, a Kő-hegyen, a híres Turul szobor közvetlen szomszédságában. A kiterjesztett valóság – angolul Augmented Reality vagy röviden AR – a valóság virtuális kibővítése, mely megnézhetjük azokat az egykori épületeket vagy tájakat, melyek mára már a csak a történelemkönyvek lapjain fellelhetők.  A felhasználó személy egy arra alkalmas eszköz kameráján és képernyőjén keresztül szemléli a valós környezetét, az eszköz pedig a valós térre vagy annak egyes elemeire helyez rá egy, a számítógép által generált információs réteget. Ez lehet két- vagy háromdimenziós képi információ, animáció, szöveg, statikus vagy mozgókép.

A Gerecse Kapuja Látogatóközpontban található interaktív kiállításon egy szimulált virtuális valóság környezetet is megszemlélhetünk, ahol egy liftkabinnal, amelyben az épületből kiemelkedve, a hegység legszebb részei felett repülhetünk mint egy modern turulmadár. De nem csak ez a látványosság használja a modern technológiát - a Gerecse Kapuja Látogatóközpontban virtuális honfoglalás-kori jelmezbe öltözhet a látogató, illetve szelfit készíthet egy táltossal, egy harcossal és egy vezérrel.

A közeli erdőkben vezető interaktív tanösvényekhez is kapcsolódik kiterjesztett valóságot használó technológia. Minden tanösvény-tábla kiterjesztett tartalmakat indít el egy hozzá tartozó mobilalkalmazás segítségével, amit a látogatók a saját mobileszközeikre tudnak letölteni. Ezek egyrészt az információs táblához kapcsolódó kiegészítő képek, szöveges tartalmak, másrészt háromdimenziós állatok, amelyek a táblák környékén lesznek láthatóak. A Gerecse Kapuja megálmodóinak és a virtuális tanösvény kivitelezőinek is büszkeségre ad okot, hogy ez az ország első olyan interaktív tanösvénye, amely kiterjesztett valóságot is használ.

Ezt a digitális látnivalót a magyar tulajdonú Fantastigo csapata készítette, amely kreatív AR és VR-megoldásokat és interaktív oktatási élményközpontok és kiállítások tartalmait gyártja. Az újszerű megoldásokkal foglalkozó stúdió alapítója és vezetője Turányi-Vadnay Szabolcs, aki műszaki, gazdasági és újságírói hátterével megfordult a rajzfilmgyártás, az interaktív televíziózás és a broadcast-technológiákhoz kapcsolódó informatikai fejlesztések területén is. Egy londoni kreatív fejlesztő cég operatív igazgatójaként a kiterjesztett valóság korai szakaszában futtatta fel a National Geographic, a FOX, a BBC World és Guinness Rekordok Könyvének legelső AR-projektjeit hat éven keresztül. A Gerecse Kapuja Látogatóközpontban bárki átélheti, hogyan simul össze harmonikusan a digitális korszak és a Természet szépsége!

A cikkben szereplő fejlesztés az Európai Unió 514 millió forintos támogatásából és az önkormányzat által biztosított önrészből valósul meg. A beruházás fő eleme egy 500 négyzetméteres épület amelyben interaktív kiállítótér, étterem, ajándékbolt, konferenciaterem, via ferrata felszerelés-kölcsönző és akadálymentesített mellékhelyiség került felszerelésre. A projektből felújításra kerülnek továbbá a Turul emlékműhöz vezető ösvények, biztonságosabbá válik a szobor környéke, új parkolók, tanösvények, valamint egy játszótér, egy kombinált szabadtéri fitnesz eszköz, illetve új via ferrata útvonalak és tűzrakó helyek is létesülnek.

 

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!