A Fekete-völgy, a Börzsöny hullámvasútja

A Természet gyakran mutatja meg erejét az ember által emelt építményeken. Néha azonban olyan szerkezetet is megrongál, ami épp azt szolgálná, hogy a legkisebb károkozással látogathassuk szépségeit: például a kemencei kisvasút pályáját.

Vadregényes táj, zúgó patak, hatalmas fák és elmosott sínek: nem ez nem Alaszka valamelyik aranyláz múltával elhagyott ősvadonja, ez a Börzsöny, és annak talán legszebb zuga, a Fekete-völgy víz erejétől kissé kaotikussá tett szurdoka.

A most vidáman, az avarszőnyeggel fedett erdőben csörgedező patakocska tavaszonként megmutatja igazi erejét: teljesen átrendezi a terepet, néha még a múlt évszázad viharait átvészelt töltést is kihordja a sínek alól: azok a levegőben vezetnek tovább, várva a felújítást vagy egy újabb árvizet.

1999-ben és idén is hatalmas károkat szenvedett a Kemencéről a Hamuházig sőt a Halyagosig tartó pálya, az egyetlen kijárattal rendelkező börzsönyi kaldera Fekete völgyi szűkületén áramlott ki az összes csapadékvíz, ami csak a Magas-Börzsönyre hullott. Fákat, réteket, egész hegyoldalakat mosott el a víz, és sajnos a vasút töltését, vágányait is tönkretette hosszú szakaszokon. Pedig ez a technikatörténeti emlék nagyon hasznos a Duna Ipoly Nemzeti Park egyik legszebb részébe tett túra során- az kirándulók így nem terhelik autóforgalommal a Fekete völgy elejét, Kemencén parkolhatnak, és ezzel a kedves kis vonattal tehetik meg a túra kiindulásáig tartó szakaszt. Most a pálya a Fekete-völgyig áll készen a személyszállításra, reméljük ez tavasztól naponta, illetve hétvégéken és ünnepnapokon is szolgálja majd a fokozottan védett természeti terület kisebb mértékű környezeti terhelését.

Ha számít nekünk ezen értékek, a hagyományos közlekedési emlék és a Természet védelme, akkor szálljunk a Kemencei kisvonatra, és támogassuk a menetjegy váltásával ennek fennmaradását, további működését!

További információ...

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazások

» Alpesi csúcsok, Hochlantsch - 1.nap
» Alpesi kirándulás Ausztriában, Grünsee - 1 nap
» A Kis-Fátra legmagasabb csúcsa és főgerince - 1 nap
» Szlovák Paradicsom – Hernád-áttörés - 1 nap
» Alpesi kirándulás Ausztriában, Hinteralm - 1 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!