Oszaka, a nemzet konyhája

Japán második legnagyobb városa méltán érdemelte ki becenevét, a Nemzet konyhája elnevezés onnan ered, hogy e város szolgált a rizskereskedelem központjaként az Edo-korszakban (bár már a vaskorban is termesztettek rizst az itt élők). Emellett gyakran emlegetik a Kelet Velencéjeként is, köszönhetően a várost átszelő nyolc folyóra épült kiterjedt csatornarendszernek. A város régi neve – Naniva (gyors hullámok) – is e jellegzetes városképre utal. Igaz, a csatornák mentén húzódó városrészek képe távolról sem emlékeztet a Lagúnák királynőjére, de még Amszterdamra sem; tipikus japán nagyváros égbe törő felhőkarcolókkal, melynél csak Tokió büszkélkedhet nagyobb volumenű építkezésekkel. A toronyházak negyedei között persze számos zöldterület is található, és nem utolsó sorban történelmi értékű műemlékek, szentélyek, templomok és paloták.

Nem csak a város, de egész Japán egyik ikonikus épülete az oszakai vár, mely még a XVI. században épült Tojotomi Hidejosi hadúr parancsára védelmi céllal. Hidejosi halála után az épületkomplexumot fia, Hidejori örökölte, de Tokugava Hidejaszu sógun megverte Hidejori seregeit és elfoglalta a várat. A következő századok alatt előfordult, hogy a vár bizonyos épületei leégtek, vagy elhanyagoltan álltak, majd XIX. és a XX. században többször is felújították. Ma Oszaka első számú turista látnivalója. Nem csak a tizenhárom épületet körülvevő park lenyűgöző, de maga a többszintes lakótorony is, mely a korszak sajátosságait tükrözi, ez a palotatípus ugyanis a lőfegyverek megjelenésével egy időben alakult ki. Az oszakai kastély így fontos tanúja volt Japán XVII. századi egyesítésének a Tukugava sógunátus idején.

Természetesen Oszakában is találunk több szentélyt vagy templomot, melyek közül a Shitenno-ji buddhista templom a legfontosabb (s egyben Japán legrégebbi buddhista temploma, 593-ban alapították). Az épület ugyan a századok során többször is átépült, ma látható formáját az 1963-as teljes átépítés során nyerte el. Egy másik fontos szent hely az Osaka Tenman-gu, egy 949-ben alapított sintó szentély, ahol évente (július végén) rendezik meg Japán három legfontosabb fesztiváljának egyikét, a Tenjin Matsurit. Az ünnep látványos felvonulással kezdődik, ahogy az istenséget átviszik a város egy bizonyos részén, míg fénypontja az a felvonulás, amikor vörös kalapos dobosok és más jelmezbe öltözött figurák vonulnak végig Oszaka utcáin.

Oszaka emellett elsősorban a szórakoztatásról híres, számos tradicionális színház kínál olyan kikapcsolódási lehetőségeket, mint a bunraku (egyfajta bábszínház), a kabuki (klasszikus japán táncos dráma), vagy akár a manzai (hagyományos japán stand up stílus). A hagyományos japán szórakoztatási formák mellett rengeteg balett előadást, koncertet, vagy színházi előadást is meg lehet itt tekinteni. Aki mozgalmasabb élményekre vágyik, azok számára ott van az Universal Studios Japan, egy híres mozifilmeket alapul vevő témapark, ahol Harry Potter világából átsétálhatunk a Jurassic Parkba vagy Peter Pan meséibe. Az Osaka Aquarium Kayukan a világ egyik legnagyobb nyilvános akváriuma, melynek medencéiben nem csak halakat, cápákat vagy vízi emlősöket, hanem olyan szárazföldi állatokat is megcsodálhatunk, mint az ázsiai kiskarmú vidra, vagy az akár másfél méter hosszúra is megnövő japán óriás szalamandra.

Számos világszerte elismert ételkritikus, illetve gasztronómiai szakíró egyetért abban, hogy Oszaka nem csupán Japán legfontosabb kulináris központja, de a világ egyik leghíresebb gasztronómiai városa is. Egy helyi mondás némi iróniával utal is arra, hogy míg a kyotóiak elsősorban ruhára költenek (és ezért mennek tönkre), addig az oszakaiakat az élelmiszer kiadások döntik válságba. A regionális konyha leghíresebb fogásai az okonomiyaki, egy serpenyőben sült tésztaféle, mely leginkább az omletthez, vagy a palacsintához hasonlít, s bármit bele lehet tetetni, amit szeretünk. A takoyaki polippal töltött, kisütött gombóc, az udon pedig egyfajta japán tésztaleves. Szintén Oszaka specialitása a préselt szushi, az oshizushi, mely főleg a Kansai régióban terjedt el.

Aki Oszakában jár, annak feltétlenül érdemes felkeresni a várostól alig 30 kilométerre, keletre fekvő Narát, mely a szigetország legelső fővárosa volt még a VIII. században. Az ekkor, itt épült hét buddhista templom – melyeket egységesen Nanto Shichi Daiji-nek, azaz Nanto (Nara) hét nagy templomának neveznek – azután is befolyásos maradt, hogy a hatalom központja átkerült Kyotóba. Közülük a Todai-ji templom a világ legnagyobb bronz Buddha szobrát őrzi, s ’az ősi Nara történelmi műemlékei’ néven jegyzett látnivalók egyik kiemelkedő példájaként része az UNESCO Világörökségnek. E besorolásba öt buddhista templom, egy shinto szentély (Kasuga Taisha), a Heijo uralkodói palota, valamint a 250 hektáron elterülő Kasugayama őserdő tartozik.   

Nara talán leglátványosabb helyszíne az 1880-ban, a Wakakusa-hegy lábánál alapított Nara-park, mely nem csupán lenyűgöző természeti környezetével, de szabadon legelésző szikaszarvasaival is messze földről csalogatja a turistákat. Ezeket az állatokat a második világháborúig szentként tisztelték, 1637-ig főben járó bűn volt egy-egy szarvas megölése. A park területe magába foglalja a Todai-ji, a Kofuku-ji és a Kasuga szentély területét is, s a szarvasok az utóbbi két szentély területére is nyugodtan bemehetnek. S bár a XX. század közepén elvesztették isteni státuszukat, helyette nemzeti kinccsé nyilvánították őket, s ma már ebben a minőségben védettek. Akár csak egy kellemes sétát tegyünk a parkban, akár riksát bérelünk, a nyugodt környezet, a lombok között megbújó teaházak mindenképpen kellemes kikapcsolódást nyújtanak.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Novemberben is: Japán gazdagon az ősz színeiben - csoportos körutazás - 14 nap/11 éj
» Japán - Ezt látnia kell! - 10 nap
» Dél-Korea és Japán - 12 nap

Információs oldalak

» Incentive utazások - üzleti utaztatás

Cikkeink

» Kyoto, Japán korábbi fővárosa - Etédi Alexa
» A Felkelő Nap országának fővárosa, Tokió - Etédi Alexa
» 7 hely, ahol tilos meghalni - Etédi Alexa
» Beégett a japán tárlatvezető robot...de nem szégyelli - Etédi Alexa
» Megnyílt a nagyközönség számára is az „Égig érő fa” - Etédi Alexa

Utazások

» Cseh és Morvaország rejtett kastélyai - 2 nap
» Advent Zágrábban - 2nap
» 2 nap, 2 adventi hangulat: Bécs és Pozsony - 2 nap
» Meseszép kastélyok, tündöklő kertek Alsó-Ausztriában - 3 nap
» Szlovákia - a Felvidék történelmi városai - 3 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!