Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Thaiföldi utazások – hasznos információk, tippek és látnivaló ajánlók

A thaiföldi utazások széles választéka mellett összegyűjtöttük az országról szóló legfontosabb információkat is. Ezen az oldalon nem csupán a thaiföldi beutazási szabályokról, az infrastruktúráról, víz- és áramellátásról, elektromos hálózatról, fizetőeszközről, közlekedésről, az általános időjárási viszonyokról, a thaiok körében dívó szokásokról kaphatnak hasznos tájékoztatást, de városokra lebontva – rengeteg fényképpel – ismertetjük a legfontosabb látnivalókat, nevezetességeket, azok pontos címét, nyitva tartását és a belépők árait. Thaiföld legnépszerűbb úti céljait – Bangkok, Pattaya, Koh Samui, Phuket, Koh Chang, Chiang Rai, vagy éppen Ayutthaya – és azok nevezetességeit részletesen is ismertetjük.

Thaiföld az egzotikus nyaralás egyik szinonimája: kristálytiszta, meleg vizű tenger, buja növényzet, hófehér homokos tengerpart, vendégszerető helyiek, ínycsiklandó gasztronómia és csillogó-villogó, felbecsülhetetlen értékű műalkotások és örök nyár. Hát kell ennél több, ha az ember nyugodt és egyszersmind paradicsomi körülmények között szeretné kipihenni magát? Válasszuk úti célul Bangkokot, a nyüzsgő, izgalmas távol-keleti metropoliszt, a magas hegyek eldugott falvaiban élő hosszúnyakú asszonyairól ismert Karen-törzs otthonát, a leglenyűgözőbb buddhista szentélyeket, Koh Samui, Pattaya, vagy Phuket napfürdőre csábító üdülővárosait, biztosan tökéletes pihenésben lesz részünk. S ha mindezek nem lennének elegendőek, Thaiföld öt UNESCO Világörökségi helyszínnel is büszkélkedik, melyek közül kettő természeti (a Dong Phayayen – Khao Yai erdőegyüttes, illetve a Thung Yai-Huai Kha Khaeng Vadrezervátum), három pedig kulturális (Sukhothai történelmi városa és Ayutthaya történelmi városa és azok csatlakozó történelmi települései, és a Ban Chiang régészeti lelőhelye).

S akkor lássuk a hasznos tudnivalókat, melyekre a Thaiföldre utazóknak szüksége lehet.

Beutazási szabályok:
A beutazási feltételekről, az esetleges vízum kötelezettségekről és díjaikról információkat a Konzuli Szolgálat honlapján talál:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/
Feltétlenül ajánlott baleset, betegség és poggyászbiztosítás megkötése!

Fizetőeszköz, deviza- és vámszabályok, idegenforgalmi adó:
Thaiföld hivatalos fizetőeszköze a thai baht (THB), váltópénze a paise. A vámszabályok tulajdonképpen megegyeznek az EU-s szabályokkal, de bizonyos áruk kivitelét korlátozzák, illetve külön engedélyhez kötik. Ilyenek pl. a különféle vallási tárgyak, a Buddhát ábrázoló alkotások és a műtárgyak. Vámmentesen 1 liter szeszesital, illetve 200 szál cigaretta vihető be az országba. A kábítószer birtoklásért és árusításért akár halálbüntetés is kiszabható. A 20.000 USD-nál nagyobb (vagy azzal megegyező valuta) összegű készpénz bevitelét be kell jelenteni. Az érkezéskor minden beutazónak ki kell tölteni egy beutazási űrlapot és egy vámáru nyilatkozatot, amin be kell jelenteni a bevitt műszaki cikkeket (fényképezőgép, videokamera, laptop stb.) valamint az ékszereket. Thaiföldön nincsen idegenforgalmi adó.

Időeltolódás: Thaiföld a GMT +7 időzónában fekszik, azaz hazánkhoz képest plusz hat óra az időeltolódás.

Elektromos hálózat és áramellátás: Thaiföldön a hálózati feszültség 220/240 V, 50 Hz, az aljzatok azonban eltérőek, ezért szükséges adaptert vinni.

Általános időjárási viszonyok: Thaiföld éghajlata tipikusan trópusi, jellemző a magas hőmérséklet és nedvességtartalom. Időjárását azonban jelentősen meghatározzák a monszun szelek, melyek évszaktól függően változtatják irányukat. Thaiföld időjárására három évszak jellemző: a forróság (februártól júniusig), a „hideg” (novembertől februárig) és az esőzések (júniustól szeptemberig) időszaka. A Thaiföldre való utazás legideálisabb időpontja a november és február közötti időszak, de az esőzések idején is nyugodtan útra kelhetünk, mert ezek az esők csak rövid ideig tartanak, és sokszor éjszaka esik csak. A szellős tengerparti klíma elviselhetőbb, mint a magasabb hőmérsékletű és páratartalmú szárazföldi, ellenben magasabb tengerszint feletti vidékeken nagyok lehetnek a nappali és éjszakai hőingadozások.

Szokások: Thaiföld hivatalos nyelve a thai, de az angolt is sokfelé beszélik, elsősorban a turizmus területén.

Thaiföldön az éttermek többségében a 7%-os forgalmi adón felül 10% szervízdíjat is felszámítanak a számlában. A borravalót többnyire nem várják el, de a turizmus és vendéglátás területén dolgozókat a kisebb ellenszolgáltatásokért cserébe illik némi borravalóval jutalmazni.

Thaiföldön is gyakorolják a nyugati szokásokat, így pl. a kézfogással történő üdvözlést is, de néhány alapvető illemszabályt nem árt ismernünk. A királyi család szinte hihetetlen vallásos tiszteletnek örvend az egész lakosság körében, így a velük kapcsolatos bármilyen negatív megjegyzéstől tartózkodjunk. A thai-ok elítélik a harag bármiféle megnyilvánulását, hitük szerint a haragvó emberek „elvesztik az arcukat”. Thaiföldön nem illő valakinek a fejét megsimogatni, illetve lábfejünket, talpunkat a másik felé mutatni. A szexualitás bárminemű nyilvános előfordulása illetlenségnek számít, így pl. a monokinis napozás is.

A thaiföldi jog rendkívül szigorúan jár el a kábítószerrel kapcsolatos bármilyen tevékenységgel kapcsolatban (birtoklás, fogyasztás, szállítás, kereskedelem, előállítás stb.). Kábítószer- kereskedelem bűntettének elkövetése miatt akár halálbüntetést is kiszabhatnak.

Az ország elsődleges vallása a théraváda buddhizmus, mely nyitottságáról, toleranciájáról ismert, de nagyon érzékeny az emberi méltóságra, a visszafogott viselkedésre. Buddhista turista látványosságok területén feltétlenül ügyeljünk a megfelelő öltözködésre (váll, térd fedve, zárt lábbeli, amit a templomokba lépve le kell venni).

Thaiföldön baloldali közlekedés van, a balesetek elkerülése végett ügyeljünk erre a közlekedés során.

Orvosi ellátás:
Thaiföldre történő utazáshoz jelenleg semmilyen kötelező védőoltás nem szükséges, hacsak nem fertőzött területről érkezünk, ugyanakkor érdemes a teljes utazásra mindenre kiterjedő, magasabb értékhatárú biztosítás megkötése, mert esetleges megbetegedés során a kórházi számlák nagyon magasak lehetnek (az orvosi ellátás a fővárosban és a turisztikai központokban jó). Hasznos mindenféle problémára (fogfájás, fejfájás, stb.) saját házi patikát összeállítani és magunkkal vinni, bár a lázra és a gyomorrontásra célszerű helyi gyógyszert vásárolni.
A szúnyogok által terjesztett malária, Chikungunya-láz, illetve Dengue-láz Thaiföldön is előfordulhat, mely első sorban a monszun időszak idején fenyeget; magas lázzal, izomgyengeséggel és fáradtsággal járnak. Ellenszere a zárt világos ruházat és a szúnyogirtó szerek, ez utóbbit helyben szerezzük be, az itthon forgalomban lévő szerek nem hatékonyak.

A trópusi jellegű időjárásnak, valamint az ország higiéniai viszonyainak köszönhetően előfordulhat napszúrás, kiszáradás, erős hasmenés. Ezeket körültekintéssel és gyógyszeres kezeléssel enyhíthetjük, megszűntethetjük.

Mint Ázsiában általában, Thaiföldön is célszerű az alapvető higiéniás elővigyázatosság. A csapvíz, valamint az ismeretlen eredetű jégkockák fogyasztását kerülni kell, de például fogmosásra megfelelő a csapvíz is.

Délkelet-Ázsia meglehetősen fertőzött HIV-vírussal, Thaiföld felnőtt lakosságának 1.3% -a (mintegy 520.000 ember) fertőzött, legyünk nagyon óvatosak az ismerkedéssel.

Nyitva tartások:
Thaiföldön a bankok általános nyitva tartása hétköznap 09.30 – 15.30 között megszokott, az üzletek pedig hétfőtől vasárnapig 10.00-22.00 óráig tartanak nyitva (egyes üzletek akár éjfélig is nyitva lehetnek). A múzeumok és galériák a hét hat napján többnyire 09.00-16.00 között tartanak nyitva, az egyetlen szünnap változó. A turisták által kedvelt helyszíneken – Pattaya, Chiang May, Phuket – hosszabb nyitva tartás lehet számos szolgáltatás terén.

Legfontosabb thai ünnepnapok:
Január 1. – Újév
Április 12-15. – a thai Újév (Songkran)
Május 5. – Koronázás napja (a jelenlegi monarchia koronázási ünnepe)
Augusztus 12. – a királynő születésnapja
December 5. – a király születésnapja
December 31. – Szilveszter

Thaiföldön számos egyházi és állami ünnepet tartanak számon (ilyenkor többnyire bezárnak a hivatalok, a bankok, az üzletek, de sok esetben még a szórakozó helyek is), melyeket nagyban befolyásol a monszun időszak, illetve a holdfázisok. Ezek nem egy időponthoz kapcsolódnak, mindig máskorra esnek, ezért itt csak a konkrét dátumra eső ünnepnapokat tüntetjük fel.

Fontos telefonszámok - Thaiföldön az alábbi segélyhívószámokat hívhatjuk:
Rendőrség: 191
Tűzoltóság: 199
Mentők: 1669
Turista rendőrség: 1155

Magyarország thaiföldi diplomáciai képviseletei:
Nagykövetség – Bangkok

Cím: Park Ventures Ecoplex 14th Floor (Unit Nos. 1401, 1411-1412) 57 Thanon Witthayu (Wireless Road), Lumpini, Pathumwan, Bangkok 10330. Telefon: (00)-(66)- 2-118-9600, ügyelet: 81-875-4610, honlap: www.mfa.gov.hu/emb/bangkok   

Konzuli hivatal – Bangkok
Cím: Park Ventures Ecoplex 14th Floor (Unit Nos. 1401, 1411-1412) 57 Thanon Witthayu (Wireless Road), Lumpini, Pathumwan, Bangkok 10330. Telefon: (00)-(66)- (0)2 118 9600, ügyelet: (0)81 875 4610, honlap: www.mfa.gov.hu/emb/bangkok   Thaiföld térkép
Thaiföld cikkek

» Thaiföld látnivalók
» Egzotikus utak
» Incentive utazások - üzleti utaztatás
találat

Saját szervezésű utazásaink az utazás minden költségét tartalmazzák (részletek az utazás leírásánál).
Ha más szállodát, hosszabb-rövidebb utazást keres vagy másik időpont lenne megfelelő, kérjen személyre szabott ajánlatot, írjon nekünk itt!   

Részletes találati lista
Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!