Nepál a Himalája országa

12 napos körutazás Nepálban

A semmihez nem hasonlítható Himalája, „A hó hazája.” 2.400 km hosszan kígyózó, egekig tornyosuló hegységrendszer, ott, ahol az Indiai szubkontinens Eurázsiának „gyürkőzik”. Több, mint 100 db (!) 7.200 m magasság feletti hó- és jégfedte hegycsúcs, megközelíthető völgyeiben ősi népcsoportok, nyelvek, szokások sokaságával. Földünk talán legelzártabb, s egyik legszegényebb területe – mégis globálisan ható vallási és filozófiai értékekkel. Az Indus, a Gangesz, a Brahmaputra kultúráinak forrása, Buddha, a hinduizmus, a szikh vallás és a keleti bölcselet szülőhelye. Itt formálódott Nepál… valamikor az írott idők kezdetén. Az ország, aminek szinte teljes területe „A hó hazája” birodalmába esik. Körutazásunk az európai (nyugati) ember kísérlete, hogy Nepál legkülönlegesebb látnivalóinak bejárása közben – megértsen valamit a Himalája sokszínűségéből, s az itt lakóemberek, kultúrák sorsából. Kísérlet, az összehasonlíthatatlan természeti környezet behatározására. Lehetőség a 8.848 m magas Mount Everest/ Csomolungma/ Sagarmantha (Földünk teteje), vagy az Annapurna (8.081 m) – repülőről, helikopterről történő megtekintésére, és közben a tibeti, mongol, valamint hindu szellemiség szülőhelyének „kifaggatására”. Sok gyaloglással, s közben elmélkedési lehetőséggel – hiszen a gyalogló ember mindig többet lát…
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!

Részvételi díj tartalmazza

a repülőjegyet illetékkel 
9 éjszakát a körúton helyi 4*-os szállodákban, a Chitwan Nemzeti Parkban 4*-os dzsungel lodge-ban, 1 éjszakát Isztambulban (kivéve októberben), kétágyas szobákban
a megadott programokat és belépőket
a helyszíni közlekedést kisbusszal
a magyar nyelvű idegenvezetést

Részvételi díj nem tartalmazza

a borravalókat kb. 80 USD
a nepáli vízumot (helyszínen fizetendő) kb. 40 USD
az útlemondási biztosítást (Covid fedezettel): 2,5%

EGYÉB KÖLTSÉGEK
Egyágyas felár
Fakultatív programok
BBP utasbiztosítás (EUB Biztosító)

Hossz: 
11 / 12 nap

Szállás

9 éjszakát a körúton helyi 4*-os szállodákban, a Chitwan Nemzeti Parkban 4*-os dzsungel lodge-ban, 1 éjszakát Isztambulban (kivéve októberben), kétágyas szobákban

Program: 

1-2. nap: Budapest - Katmandu
Utazás menetrend szerinti járattal, átszállással Katmanduba, Nepál fővárosába. Másnapi érkezés után transzfer a szállodába. Délután ellátogatunk a Katmandu-völgy legrégebbi városába, Patan-ba, mely tele van egzotikus pagodákkal, kulturális örökségekkel. Késő délután közös séta Földünk egyik legnagyobb buddhista sztúpájánál, a Bodhnath Stupa-nál. A lámák (buddhista szerzetesek) lakónegyedének megtekintése, a buddhista tanok alapjainak megismerése. Szállás Katmanduban (2 éj).

Szállás: Hotel Tibet International 4* vagy hasonló.

3. nap: A Katmandu-völgy UNESCO világörökségi kincsei
Reggeli után félnapos látogatás Katmandu UNESCO világörökségi védelem alatt álló palotáiban és ősi kormányzati negyedeiben. Katmandu „csak” 1.400 m magasságon fekszik, s a Tibetet India folyamvölgyeivel összekötő nemzetközi kereskedelmi útvonalak hívták életre. Néhai piacai Ázsia termékeinek és kultúráinak találkozópontján jöttek létre. Az óváros mára afféle élő múzeumvárossá alakult. Meglátogatjuk a Durbar teret, a Hanuman Dhoka királyi palotát, a Mahadev és Parvati templomot, a Machender Bahl szentélyt, Kumari, az élő istennő házát. Megtekintjük a több mint 2.000 éves Swayambhunath sztúpát. A délutáni órákban átutazás Bhaktapurba, a néhai királyi székvárosba. Séta az egyedi épületcsodák között, az árusok zsibvásárában. Megnézzük a Durbar főteret, a Királyi Palotaegyüttest az 5 emeletes Nyatopala templomot, a Bhairabnath Szentélyeket, a Dattatraya templomot,  a Pujahari Math-ot és a híres Páva ablakot. Tovább utazunk a Bagmati folyó partjára, a hindu Pashupatinath Shiva templomhoz. A templom megtekintése (csak kívülről), illetve rálátás a krematórium udvar történéseire (csak kellő távolságból). Koraesti visszaérkezés szállodánkba, Katmanduba.

4. nap: Katmandu - Gorkha
Reggeli után elutazás Gorkha-ba. Gorkha a Gandaki tartomány része (Nepál 77 tartományának az egyike). Néhány történet Prithvi Narayan Sah maharadzsa „Nepál Atyja”, a modern Nepáli Királyság megteremtője életéről. A hagyományos és mai gurka katonaság jellemzőinek áttekintése, pár szóval a Kínai-Gurka háború; Gurka-Szikh háború; Angol-Gurka háború; Harmadik Nepál-Tibet háború eseményeiről. Délutáni érkezést követően pihenés, szabadidő Gurka városában. Sétálási lehetőség az óvárosi bazárban és a Gorkha Durbar műemlékeinél. Szállás Gurkában (2 éj).

Szállás: Gorkha Garden Hotel 4* vagy hasonló.

5. nap: Gorkha
Reggeli után ellátogatunk a Gorkha műemlékeihez, a néhai királyi palotához, mely egy domb tetején található. Rövid vásárlási lehetőség, majd erőnktől függően fellépcsőzés az 1500-as években épített legendás fellegvárba, ahol Prithvi Narayan Sah is született. A nagyszerű panorámák élvezete, majd a fellegvár bejárását követően aláereszkedés. Délutáni látogatás néhány kiválasztott gurka hegyi faluban, a helyi kísérő irányításával – betekintési lehetőséggel a legendás katonákat adó népcsoport természetes életkörülményeibe. 

6. nap: Gorkha - Pokhara
Reggeli után elutazunk Pokhara városába, a Phewa-Begnas-Rupa tórendszer festői vidékére. Pokhara és környezete „A hó hazája” egyik legtöbbet fényképezett vidéke, a könnyű túrákat (trekking) kereső látogatók „Paradicsoma”, Nepál és a Himalája talán legismertebb turisztikai övezete. Pokhara „csak” 800-1.800 m magasságban fekszik, szubtrópusi klímával, rizs, kávé, citrus és fűszer ültetvényekkel. „Misztikumának” egyik oka, hogy hátterében tornyosul a „Hegyek királynője”, a 6.993 m magas Machhapuchhre (Halfarok), illetve három legendás „Nyolcezres”, a Dhaulagiri (8.167 m), az Annapurna (8.081 m) és a Manaszlu (8.163 m). Jó látási viszonyok esetén a lélegzetelállító szépségű csúcsok fényképezése. Útközben rövid ismertető az itt élő serpa népről, annak múltjáról, szokásairól, illetve néhány méltán világhírű serpáról. A hotelbe jelentkezés után csónakázás a Phewa tavon.

Szállás Pokharában (2 éj).

Szállás: Hotel Sarowar 4* vagy hasonló.

7. nap: Pokhara
Reggeli után látogatás a Devi Falls vízesésnél, majd gyalogtúra a World Peace Pagodához, jó látási viszonyok esetén a „Nyolcezresek” felejthetetlen látványának élvezetével. Délután folytatjuk városnézésünket Pokharában, meglátogatjuk a Bindabasani templomot, a Pokhara bazárt, majd a Tibeti Kézműves Központot. Majd ellátogatunk a Nemzetközi Hegymászó Múzeumba, amelyet a hegyeknek, az embereknek, a környezetnek, valamint a hegymászóknak szenteltek.

8. nap: Pokhara - Chitwan Nemzeti Park
Hajnali kirándulás a Sarankot-hegyre. A napfelkelte fényképezése, jó látási viszonyok esetén a fenséges Annapurna (8.081 m) látványával. Reggeli után az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Chitwan Nemzeti Parkba utazunk. A szomszédos Parsa Vadrezervátum területével együtt „A Dzsungel szíve” (a Chitwan jelentése nepáli gurka nyelven) mérete több mint 1.500 km2. Ez az Indiai szubkontinens egyik legnagyobb, s fajokban leggazdagabb nemzeti parkja. A folyóvölgyekkel tagolt trópusi dzsungelben több mint 700 féle állat él, 68 emlős, 525 madár és 60 féle hüllő és kétéltű féleséggel. Rövid ismertető a legbecsesebb „lencsevégre kapható” ritkaságokról: bengáli tigris, indiai orrszarvú, leopárd, ajakos medve, gaur, királykobra, krokodil, gangeszi gaviál, varánusz. Rövid emlékezés Edward Pritchard Gee (1904-1968) az angol-indiai teaültetvényes természetvédő – a Chitwan Nemzeti Park létrehozója életére, munkásságára. A szállás elfoglalása után pihenő, felkészülés a másnapi látnivalókra. Szállás dzsungel lodge-ban (2 éj).

Szállás: Landmark Forest Park 4* vagy hasonló.

9. nap: Chitwan Nemzeti Park
Egész napos nemzeti parki bejárásunk alatt terepjáróval, kenuval és gyalog igyekezünk megközelíteni a nagyvadak élőhelyeit. Kora reggel terepjárós nagyvadkutatás (szerencsés esetben szarvasokkal, orrszarvúkkal, vaddisznókkal, majmokkal, lajhármedvável és sok más emlőssel is találkozhatunk). Közös safari ebédünk elfogyasztása után ismerkedés az egy fatörzsből kivájt helyi kenukkal, s evezőseinkkel. Kenu kirándulás a Rapti folyón, a krokodilok és gaviálok közeli megfigyelésével és fotózásával. A szárazra kerülést követően vezetett séta a dzsungelben. A nap végén a látottak értékelése illetve összefoglaló a park UNESCO világörökségi vadonjának különleges értékéről. Közös vacsora.

10. nap: Chitwan Nemzeti Park - Katmandu
Reggeli után visszautazunk Katmanduba. A nepáli fővárosba érkezés után bejelentkezés hotelünkbe, majd pihenő, vagy fakultatív vásárlási lehetőség a helyi idegenvezető tanácsai alapján. Szállás Katmanduban (1 éj).

Szállás: Hotel Tibet International 4* vagy hasonló.

11-12. nap: Katmandu - Isztambul - Budapest
Reggeli után transzfer a reptérre. Elrepülés Isztambulba a déli órákban, koraesti érkezéssel. Tranzitszállás Isztambulban (1 éj). Reggel hazautazás, menetrend szerinti járattal érkezés Budapestre a délelőtti órákban. 

OKTÓBERBEN:  
11. nap: Katmandu - Isztambul - Budapest

Reggeli után transzfer a reptérre. Hazautazás isztambuli átszállással. Érkezés Budapestre az esti órákban.

A programok és a szálloda változtatásának jogát irodánk fenntartja!

Ez az ajánlat utazási csomagként értékesíthető.

Fakultatív programok

Mount Everest / Csomolungma repülés (kb. 50 perces)Katmanduból: 120 000 Ft/fő

-          Kora hajnali program (ezért nincs ütközés az alap programmal)
-          Hosszabb időtartamú a program, mert ki kell jutni a katmandui reptérre illetve onnan vissza.
-          Maga a repülés kb. 1 órás, a hegy déli oldalán tesznek egy kanyart nepáli felségterületen. Nem kerülik meg a hegyet.
-          Kb. 30 fős kisgéppel történik a repülés.
-          Az ár tartalmazza az oda-vissza úti transzfert és a jelentkezőket elkíséri a programra a magyar idegenvezető is.
-          Rossz idő esetén a program elmarad és visszatérítésre kerül a befizetés. Máskor nem lesz alkalom a repülésre.

Annapurna alaptábor helikopteres repülés Pokharából, (min. 4 fő, max 5 fő/helikopter): 199 000 Ft/fő

-          Kora hajnali program (ezért nincs ütközés az alap programmal)
-          Repülés Pokhara repteréről
-          A repülés időtartama – kb. fél óra oda és fél óra vissza
-          Várhatóan leszállnak az alaptáborban kb. 4500 m-en, de csak 10-15 percre (a hideg és magashegyi betegség miatt), majd visszaszállnak a helikopterbe.
-          Egy helikopterben minimum 4, maximum 5 fő fér (függ az utasok súlyától). Ha a csoportból nem töltjük meg a helikoptereket a maximális létszámmal, akkor más nemzetiségű jelentkezők is csatlakozhatnak.
-          Az ár tartalmazza az oda-vissza úti transzfert és a jelentkezőket elkíséri a programra a magyar idegenvezető is.
-          Rossz idő esetén a program elmarad és visszatérítésre kerül a befizetés. Máskor nem lesz alkalom a repülésre.

Ár & Jelentkezés
Részvételi díj tartalmazza: 

a repülőjegyet illetékkel 
9 éjszakát a körúton helyi 4*-os szállodákban, a Chitwan Nemzeti Parkban 4*-os dzsungel lodge-ban, 1 éjszakát Isztambulban (kivéve októberben), kétágyas szobákban
a megadott programokat és belépőket
a helyszíni közlekedést kisbusszal
a magyar nyelvű idegenvezetést

Részvételi díj nem tartalmazza: 

a borravalókat kb. 80 USD
a nepáli vízumot (helyszínen fizetendő) kb. 40 USD
az útlemondási biztosítást (Covid fedezettel): 2,5%

EGYÉB KÖLTSÉGEK
Egyágyas felár
Fakultatív programok
BBP utasbiztosítás (EUB Biztosító)

Helyszíni költségek leírása: 

Borravaló kb. 80 USD/fő

Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely foglaláskor fizetendő.
Az indulástól számított egy hónapon belül már a teljes összeg fizetendő.

Hátralék: 
A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal indulás előtt fizetendő.
Kiutazási forma: 
repülő
Egyéb részletek
Kiutazás: 

Utazás menetrend szerinti járattal, átszállással Katmanduba, Nepál fővárosába.

Időjárás: 
Időjárása a domborzati viszonyoknak megfelelően igen változó. Nepál öt éghajlati zónára osztható, nagyjából a tengerszint feletti magasság szerint. A szubtrópusi övezet 1200 méter alatt fekszik, a mérsékelt övezet 1200 és 2400 méter között, a hideg övezet 2400 és 3600 méter között. 3600 és 4400 méter között magashegyi az éghajlat, 4400 méter felett az örök hó birodalma található.
Nepálban öt évszak tapasztalható: nyár, monszun, ősz, tél, tavasz. A Himalája blokkolja télen a Közép-Ázsia felől fújó hideg
Vízum: 
A beutazási feltételekről, az esetleges vízum kötelezettségekről és díjaikról információkat a Konzuli Szolgálat honlapján talál:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése ajánlott. Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére. Választható 4%-os mértékű Z1 útlemondási biztosítás is, amely esetében a Covid-19 fertőzés kapcsán hatósági karanténba kerülés biztosítási eseménynek számít. Vagyis, ha valaki az utazását megelőző 10 napban hatósági karanténba kerülne Covid-pozitivitása miatt, az számíthat a biztosító segítségére. Amennyiben a 4% mértékű COVID-19 fedezettel rendelkező útlemondási biztosításra tart igényt kérjük, azt a megjegyzés rovatba tüntesse fel!
Egészségügyi tudnivalók: 
Az adott úti célon vagy célokon esetenként speciális, helyi hatósági egészségvédelmi rendeletek is érvényesülnek a be- és kiutazás, illetve a kint tartózkodás során (pl: koronavírus miatt). Ezért kérjük, folyamatosan ellenőrizze az aktuális információkat az adott országra/területre vonatkozóan a
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/ oldalon!

Ajánlott gyógyszerek: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz. Az idegenvezető (amennyiben van az utazás során) kizárólag elsősegély nyújtásában tud segíteni, gyógyszereket nem áll módjában biztosítani a résztvevők számára.
Ha pontosabb információra van szükségük, akkor utazás előtt néhány héttel keressék fel a Nemzetközi Oltóközpontot 1097 Budapest Albert Flórián út (régi nevén Gyáli út) 3/a.
Telefon: (0036) (1) 476-1364,
honlap: https://www.nnk.gov.hu/index.php/oltokozpont
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!