Dachstein - őszi via ferrata hétvége

3 napos Ausztriai túra

A Dachstein régió igazi „outdoor” paradicsom. Most egy olyan via ferráta túrát ajánlunk, ami igazi kihívás az ínyenceknek, akik szeretik a változatos, nehezebb utakat. A gyönyörű őszi táj és az izgalmas mászások teszik felejthetetlenné ezt az utat.

Miért minket válassz?

- Garantáltan kis csoportos túrák (1 vezető max. 5 fővel)
- maximális odafigyelés, ezért biztonságosabb,
- rugalmasabb,
- élvezhetőbb.
- kényelmes, szervezett buszos utazás.

Ez a programunk párhuzamosan halad a gyalogtúrás csoportunkkal, azaz egy busszal megyünk és ugyanazon a szálláson alszunk. Bár a túrák más útvonalakon haladnak, de reggelente és esténként van lehetőségünk az élménycserére!

Alapár tartalmazza

az utazást, a szervezést, a magyar nyelvű túravezetést és a via ferráta felszerelések bérleti díját.

Alapár nem tartalmazza

2 éjszaka szállást vendégházban (figyelem! szállás típust kell választanod!) az étkezést, az esetleges belépőket és felvonódíjakat, valamint az utasbiztosítást és az útlemondási biztosítást.

Hossz: 
3 nap
Szállás: 
vendégház
Létszám: 
10-15 fő

Nehézség:

A túrák nehézsége: Az általunk bejárt túrák könnyűnek számítanak a via ferráták világában. A mászóutak sokszor kitett (mélység feletti) sziklákon és párkányokon vezetnek, ezért szükséges a szédülés,- és tériszonymentesség!!! Ha rendszeresen sportolsz (kerékpár, futás, túrázás, sziklamászás), könnyebben tudod teljesíteni a napi adagot.

A napi programok nehézsége: Hias Klettersteig C-D, Dachstein B-C, Laserer klettersteig B-C nehézségű. A via ferrata útvonalak nehézségek osztályozása itt olvasható. További via-ferrata túráinkhoz kattints a linkre!

Program: » Részletes program

1. nap: Schladming, Leserer alpin klettersteig, Hallstat, Schladming
A követlenűl a Gosau tó víztükre felett kanyargó Leserer klettersteig a környék egyik leglátványosabb túra útja.

2. nap: Schladming, Dachstein (2995m), Schladming
Ezen a napon célunk a régió legmagasabb csúcsa a Dachstein, amit a gleccseren és egy izgalmas via ferratan keresztűl mászunk meg.

3. nap: Budapest, Hias klettersteig, Schladming
Első túranapunkon egy gyönyörű szurdokvölgy szikla falait ostromoljuk, miközben lábunk alatt zúgva-búgva kanyarog egy sebesfolyású hegyi patak.

 

 

További információ

Radics Ákos
Ákos egész évben vezet via ferrata gyalog és hótalpas túrákat. Ismerősként köszönti Korzika összes bérce, a Pireneusok völgyei és az Alpok minden szeglete.
Piroska Péter
Péter a magas hegyek szerelmese! Vizsgázott hegymászó révén biztonsággal mozog a hegyek világában, akár magashegyi túra akár via ferrata a cél.
Szodorai Regina
Másfél évtizede aktív kalandtúrázó és világjáró, sok-sok országgal a háta mögött.

Kapcsolódó cikkek

» Felhőszakadás után sárlavina öntötte el az UNESCO világörökségi várost, Hallstattot - Etédi Alexa, 2013. június. 26
» Schlögener Schlinge - Hegedüs Anett, 2018. január. 03
» Hótalpas túrák: a havasok csendjének mélyén - Kovács Attila, 2012. október. 12
» Medve-szurdok túra: egynapos kirándulás Ausztriában - Kovács Attila, 2012. szeptember. 09
» Kiváló síszállás Ausztriában - Dorfhotel Seeleitn - Kovács Attila, 2018. május. 18
» Síelés Heiligenblutban - Hunguest Hotel Heiligenblut téli ajánlat! - Kovács Attila, 2018. május. 14
» A Dachstein-gleccser és Ausztria felett: hőlégballonnal - Kovács Attila, 2018. január. 11
» Az első hó Karintiában - Kovács Attila, 2016. november. 19
Sajnáljuk!
Ár és időpont információ nem érhető el.
Hasonló utazások, nyaralások:
» Dachstein - via ferrata hétvége - 4 nap

 

 

 

Részletes program
1. nap: Budapest, Gossausee-Leserer alpin klettersteig, Hallstat, Scladming

Reggel 05.00-kor találkozunk a Hősök terén a Műcsarnok mögötti buszparkolóból, indulás 05.15-kor. Majdnem végig autópályán utazva a délelőtti órákban érjük el Ausztria „outdoor” játszóterét a Dachstein régiót ahol a Gossausee hegyekkel övezett területén tesszük első túránkat. A tóparton kiépített, lenyűgöző, izgalmas ferrátát fogunk megmászni. Útvonalunk egy része közvetlenül a víz felett vezet, és a felső szakaszon egy ’vietnámi híd’ is próbára teszi a vállalkozó kedvünket. Fantasztikus fotókat készíthetünk, háttérben a Dachstein havas, csipkés tömbjével. Buszunk indulásáig sétálhatunk, pihenhetünk a tóparton, és élvezhetjük a hegyek, az erdő és a mélykék víz látványát. Miután a két csoport ismét együtt lesz Hallstattba utazunk, sétát tenni a páratlan fekvésű, gyönyörű kisváros utcáin. A késő esti órákban érkezünk meg szállásunkra. Túratáv: 5 km, 250 méter szint fel/le, menetidő: 3,5-4 óra Szállás: vendégház

 

2. nap: Schladming, Dachstein (2995 méter), Schladming

Reggel korán együtt indul a csapat a Dachstein déli fala alatt található felvonóállomáshoz. Felszereléseinket magunkhoz véve közösen vágunk neki az útnak. Első célunk a Südwandhütte, ahol szusszanunk egyet, majd rövid baktatás után elbúcsúzunk gyalogtúrás társainktól. Egy klasszikus, egyszerű (B-C) vasalt úton érjük el a felső állomást. Némi havon sétálást (jégcsákány, hágóvas nem kell) követően beszállunk egy könnyű, ám szellős ferrátába (B-C), ami egészen a Hoher Dachstein (2995 méter) csúcskeresztjéhez vezet. (1843-ban a Dachstein csúcsára építették az első klettersteiget, ma is ezen, -közben felújított kovácsoltvas kapaszkodók segítségével- mászunk!)

Visszafelé betérünk a 2740 méter magasan álló Seethalerhüttéhez, ahol a teraszon megebédelhetünk, gyönyörködhetünk a kilátásban, aztán leereszkedünk buszunkhoz. A nap hátralevő részét Schladmingban töltjük. Túratáv: 8 km, 370 méter szint fel/le, menetidő: 4-5 óra Szállás: vendégház

3. nap: Schladming, Silberkalklamm, Budapest

Reggeli után buszra szállunk  és rövid utazással érkezünk a  közeli  Silberkarklamm szurdok parkolójába ahonnan  túránk indul. Egy szép szurdokvölgyben kanyargunk felfelé, majd kisvártatva a függőleges dimenzió meghódítására teszünk kísérletet, a C-D nehézségű Hias-klettersteigen. Egy patak fölött kiépített kötélhídon keresztül, kitett, izgalmas falrészeken, majd egy másik hídon jutunk egyre feljebb, pompás panorámás szakaszokon. Végül egy erdei nekifutás után a gyalogösvényen közelítjük meg a Silberkar menedékházat, ahol csatlakozunk a gyalogtúrázókhoz, majd egy másik csapáson térünk vissza a völgybe várakozó autóbuszunkhoz.
Innen már Magyarország felé vesszük az irányt, és a késő esti órákban érkezünk Budapestre.
Táv: 4,5 km, 360 méter szint fel/le, menetidő: 2,5 - 3,5 óra
 

 

Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

az utazást, a szervezést, a magyar nyelvű túravezetést és a via ferráta felszerelések bérleti díját.

Alapár nem tartalmazza: 

2 éjszaka szállást vendégházban (figyelem! szállás típust kell választanod!) az étkezést, az esetleges belépőket és felvonódíjakat, valamint az utasbiztosítást és az útlemondási biztosítást.

Helyszíni költségek leírása: 

Felvonó: a vendégházas szálláshoz kedvezményes 18 Euro/fő a  teljes ár: 35 Euró/fő
Silberklamm: 2.5 euro/fő
 

Várható kötelező költségek a helyszínen: 
23 Euro/fő
Várható költőpénz szükséglet: 
50 - 100 Euro/fő
Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely a foglaláskor fizetendő.
Egy hónapon belüli indulás esetén a teljes részvételi díj fizetendő!

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal az indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
busz
Felszerelés ajánló

Szükséges felszerelésről: túracipő/túrabakancs, esőkabát, esőnadrág, meleg felsőruházat, túranadrág, sapka/kalap a nap ellen, elemlámpa, napvédő krém, fürdőruha.
Sportcipő nem megfelelő a via ferráta túrák során! Kemény talpú túracipőre, vagy bakancsra van szükség. Ne feledd otthon a meleg ruházatot sem, mert a hegyekben még nyáron is hűvös lehet! Ha van, hozz kerékpáros vagy via ferrátás kesztyűt!
A jó minőségű túracipő, esőkabát és esőnadrág fontosságát külön hangsúlyozzuk, kérjük, mindenképpen hozz magaddal! Olyan bakancsban gyere, amit már régóta használsz! Ha új bakancsod van, a túra előtt járasd be, nehogy az utazás alatt törje fel a lábad! A via ferrátás felszerelést irodánk mindenki számára biztosítja.

Via Ferraták: Mesterségesen biztosított sziklautak. A meredek szakaszokon: drótkötelek, fémlétrák, és lépések segítik a kalandvágyó turisták haladását. Speciális biztosító felszerelés szükségesek végigjárásukhoz! A Dolomitok a via ferráták paradicsoma, de Ausztriában is népszerű. A XIX. század közepétől kezdték meg kiépítésüket, és mára igazi szabadtéri játszóterekké váltak az átlagemberek számára. Mivel az utak teljesítése alapfokú hegymászó technikai tudást igényel, gyakorlott túravezetőink mindenkinek segítenek megtenni az első lépéseket. A túra során folyamatosan számíthattok segítségükre.
Figyelem! A mászások során úgynevezett „via ferráta szett és sisak” viselése kötelező! Kizárólag az irodánk által biztosított felszerelés használható! Ezek helyes használatát a túravezetők elmagyarázzák, és a túrákon folyamatosan figyelemmel kísérik! A vezetők utasításait mindenkinek be kell tartania saját és társaik biztonsága érdekében!

Egyéb részletek
Kiutazás: 

Autóbusszal utazunk, amelyet két gyakorlott gépkocsivezető irányít. Oda- és visszaúton kb. 3-4 óránként tartunk rövid pihenőket benzinkutaknál vagy nagyobb parkolókban. A pihenőhelyek mosdóiban néha fizetni kell, ezért jó, ha van aprópénz. A buszokon ülésrend van, a helyfoglalás az előleg-befizetés sorrendjében történik, amit jelentkezéskor jelezni kell. A teljes csoport elhelyezése érdekében az iroda fenntartja magának a jogot, hogy a helyfoglaláson változtasson. A fel illetve leszállások csak a kijelölt felszálló helyeken lehetségesek. 

Szállás: 

Szállásunk vendégházak 2-3 ágyas fürdőszobás szobáiban lesz. Ágyneműhuzatot adnak, törölközőt hozni kell. A szobák mérete némileg eltérhet. A szobafoglalás jelentkezési
sorrendben történik, erről kérdezd irodánkat.
Szabad szobatípusok:
2 db. 2 fős francia ágyas, zuhanyzó, wc  7500 Ft/fő/éj
1 db. 4 fős családi zuhanyzó, wc (francia ágy + emeletes ágy) minimum 3 fő esetén 7500 Ft/fő/éj, 4 fő esetén 6000 Ft/fő/éj

 

Étkezés: 
A túra önellátó, de mindennap lesz alkalom élelmiszert, meleg ételt vásárolni. Javasoljuk, hogy csomagolj néhány szendvicset a kiutazásra, amit napközben elmajszolsz. Aszalt gyümölcsök, magvak, szőlőcukor, kekszek, müzli- és energiaszeletek gyorsan pótolják az levesztett energiát a mászások során. Olvadásra hajlamos csokoládét, könnyen romlandó dolgokat azonban kérünk, ne hozz az utazásra. Műanyag tányér, bögre, evőeszköz, bicska, termosz, kulacs, főző, gázpalack, gyufa, konyharuha, szalvéta, konzerv-, sörnyitó, dugóhúzó, kis nejlonzacskó szendvicsnek, mosogatószer, szivacs jó szolgálatot tesz a napi étkezések lebonyolítása során.
A területről: 
A Dachstein-hegység az Északi-Mészkő-Alpok egyik vonulata, ami délen a Tauernnel északon a Salzkammerguti tóvidékkel szomszédos. Felső-Ausztria és Stájerország határánál emelkedik a Hoher Dachstein csúcs, a Dachstein csoport legmagasabb, valamint második legmagasabb csúcsa az Északi Mészkő-Alpoknak a Parseierspitze (3036 méter) után.
Időjárás: 
A hegyekben leszünk, így hűvösebb őszi napokra kell számítani, mint az itthon megszokott. A völgyekben 15-20 C fok várható a magasabb hágókon akár 10 C fok alá is eshet a hőmérő higanyszála. Esetenként előfordulhat hűvös, szeles, csapadékos időjárás is, amelyre megfelelő ruházattal fel kell készülnünk.
Csomagolás: 
A túrák során a kisebb, kb. 30 literes hátizsákod lesz nálad, amibe a személyes irataidat, a pénztárcát, esőkabátot, tartalék meleg ruhát, élelmet, ivóvizet és a via ferráta felszerelést tudsz pakolni. Javasoljuk, hogy nagyobb táskába pakold a holmid többi részét.
Vízum: 
Magyar állampolgárok érvényes, új típusú személyi igazolvánnyal vagy érvényes útlevéllel utazhatnak Ausztriába.
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő, hegymászás kategóriára is kiterjedő biztosítás megkötése kötelező. A biztosítást túravezetőink az indulás előtt ellenőrizhetik és nem érvényes, vagy nem megfelelő biztosítás kötvény hiányában, jogukban áll az utazáson való részvételt megtagadni. Irodánkban van lehetőség kedvezményes biztosítás megkötésére. Az utazás ára tartalmazza az útlemondási biztosítást.
Korhatár: 
14 éves kortól ajánlott a túra.
Egészségügyi tudnivalók: 
láz,- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Irodánk munkatársai kizárólag elsősegélynyújtásban tudnak segítséget nyújtani, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára.
Vélemények, értékelések
4.6
17 értékelés alapján
Szervezés értékelése
4.7
Program értékelése
4.8
Szállás értékelése
4.4
Túravezetők értékelése
5.0
Utazás értékelése
4.2
Kaposmérő
5.0
Csodálatos hétvégén vagyunk túl!
Olyan szinten töltött fel bennünket,hogy karácsonyig sem merülünk le!
Még egyszer nagyon köszönjük az Utazom. com csapatának a profi szervezést,egy életre szóló élmény volt! Mi legközelebb is velük utazunk!
Mindenkinek bátran ajánlom!
Köszönettel: Ellenberger Csilla
Budapest
4.8
Jó kis erőfelmérő volt, kár, hogy a Dachstein csúcs kimaradt a jegesedés miatt... A táj gyönyörű, a túravezetők szuperek voltak. Jövőre újra! :)
Budapest, IV. kerület
4.5
A túravezetőkről: Ákos remekül látja el feladatát.Amit csinál,jól csinálja.Igazi vezetője a csapatnak. Segítőivel, a pontos rádiókommunikációra kell törekednie.A leendő túratársaknak: Javaslom, mindenki mérje fel,erejét,tudását, korlátait s úgy jelentkezzen a neki megfelelő,elérhető aktív kikapcsolódásra. Talán akkor senkit sem érhet csalódás.Azért továbbra is : hajrá ferráta.Üdv.
Budapest, V. kerület
4.2
Jó volt az út. Valószínű, hogy a jövőben is utaznék majd a céggel.
Kistarcsa
4.6
Köszi :)
monor
4.6
<szöveg nélkül>
Nyergesújfalu
4.4
<szöveg nélkül>
Tatabánya
4.8
<szöveg nélkül>
Budapest, VI. kerület
4.6
<szöveg nélkül>
Budapest, XI. kerület
4.4
<szöveg nélkül>
Szombathely
4.6
<szöveg nélkül>
4.4
<szöveg nélkül>
4.8
<szöveg nélkül>
8561 Adásztevel
4.8
<szöveg nélkül>
Budapest
4.8
<szöveg nélkül>
Budapest, XVI. kerület
4.8
<szöveg nélkül>
Budapest, III. kerület
4.6
<szöveg nélkül>
Írjon véleményt Ön is!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!