Szőlősgyörök

Balatonboglárig a 7-es főúton vagy a Budapest-Nagykanizsa vasúti fővonalon utazhatunk, onnan pedig Lengyeltóti felé haladva közelíthetjük meg a települést, a Balatontól alig tíz kilométernyire. Neve avar eredetű. A Györk (Körk) avar gyűrűvárat, földvárat jelent. Az oklevelekben először 1327-ben szerepel, Gereg néven. Az Újlaki család tulajdonába tartozó terület a törökdúlás után, 1642-ben...

Balatonboglárig a 7-es főúton vagy a Budapest-Nagykanizsa vasúti fővonalon utazhatunk, onnan pedig Lengyeltóti felé haladva közelíthetjük meg a települést, a Balatontól alig tíz kilométernyire.

Neve avar eredetű. A Györk (Körk) avar gyűrűvárat, földvárat jelent. Az oklevelekben először 1327-ben szerepel, Gereg néven. Az Újlaki család tulajdonába tartozó terület a törökdúlás után, 1642-ben került a Jankovich családhoz. 1778-ban kapott mezővárosi rangot. Gabonáját, borát messze tájakon is értékesíteni tudta, de fejlett volt a kézműipar is.
Az 1848-as események közül a történelem a györöki ütközetről is megemlékezik. Szeptember 30-án Jellasics kétszáz szekeres utánpótlási szállítmányát támadták meg, és mintegy kétórás harcban verték szét a környékbeliek.

Gárdonyi Géza apja mezőgazdasági vállalkozóként több évet töltött itt. Idevaló lányt vett feleségül. Az ő tervei alapján építette a Jankovich család Piros gőzmalmát. Gárdonyi, az író 1877 és 1881 között négy évet töltött a faluban, ahová mindig szép emlékek kötötték.

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Elhelyezkedés

Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!