Somogytúr

Nagyon könnyen megközelíthető - északról, a Balaton-partról, délről Kaposvár felől - a 67-es fő közlekedési úton, amely átvezet a falun. Balatonlellétől a 67-es közúton mindössze 12 kilométerre délre van ez a jellegzetes, hegyes-völgyes ligetekkel tarkított kis somogyi település. Úgy szokták jellemezni, hogy Somogytúrnak két fénykora volt. Az...

Nagyon könnyen megközelíthető - északról, a Balaton-partról, délről Kaposvár felől - a 67-es fő közlekedési úton, amely átvezet a falun. Balatonlellétől a 67-es közúton mindössze 12 kilométerre délre van ez a jellegzetes, hegyes-völgyes ligetekkel tarkított kis somogyi település.

Úgy szokták jellemezni, hogy Somogytúrnak két fénykora volt. Az első a török hódoltság előtt, a második a XVIII. század második felétől, amikor német telepesek kerültek ide. Plébániája az 1332-37. évi pápai tizedjegyzékben is előfordul. A település neve már 1082-ben Tuuri puszta néven feltűnik, mint a veszprémi káptalan birtoka. Egy 1280-ban kelt adománylevél szerint szőlőkben és halastavakban bővelkedő vidék volt.

A régi falu eredetileg egy kis dombra épült. A török hódoltság után teljesen kihalt, ezért az új település az úthoz közelebb épült fel. A századforduló táján kisközség, 1940 lakossal.

Itt élt és alkotott Kunffy Lajos (189-1962) festőművész.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!