Black Diamond Quantum 55L- a szép és jó hátizsák

Régóta kerestem, kutattam egy olyan hátizsákot, ami minden több napos kiruccanásra jó. Nagyméretű, egyhetes vagy hosszabb kalandra való zsákom már volt, de az mind súlyban, mind méretben túl soknak bizonyult. Szerettem volna, ha jó egy hétvégi túrára, télen sok plusz felszerelés cipelésére, sítúrázni, és szerettem volna, ha tartós és erős anyagú a zsák, hogy sokáig használhassam.

Voltak már próbálkozások a könnyű hátizsákra. Próbáltam a Mountain Hardwear Supercrabmbler zsákját, ami tömeg tekintetben verhetetlen. Az 50 literes kapacitáshoz egy kilós önsúly jár, nagyon szuper. De az hátizsák alapanyaga szinte átlátszó, a tartósság, kényelem csorbát szenved a súlycsökkentés miatt. A megoldást egy ideig a  The North Face Prophet 65 és egy szintén északi fal márkájú Primero 65 jelentette. Előbbi nagy népszerűségre tart számon a tengerentúli hegymászók körében, hiszen 1870 gramm, és 70 liternyi felszerelést lehet belepakolni, okosan átgondolt, kissé minimalista, és rettenetesen ronda zsák.

A Primero 65 már valamivel nehezebb, 2100 gramm, de a több anyag nagyobb kényelemmel és bombabiztos alapanyagválasztással jár:  vízálló külső anyaga miatt szinte elpusztíthatatlan ez a modell, 5 éve használom, és egy kopás, egy szakadás nincs rajta. Magasan van hát a léc a hátizsákok tekintetében.

A méretválasztás is többtényezős. A Tengerszemnek köszönhetően használtam egy Deuter Guide 45+ modellt. Nagyon szép, profi kiképzésű hátizsák, de a 45 literes méretéhez picit soknak tartom az 1920 grammos súlyát. De a zsák szabása ily olyan, hogy bizonyos dolgaim(matrac, sátor) csak kívül férnek el rajta. Ezzel a megoldással nehezen békülök ki, ha már úgyis cipelem a cuccot, legalább legyen zsákon belül, pakolás és bozótos terepen haladás közben sem előnyös a túl sok sallang. A Guide 45+ tehát kiváló mászó és via ferrata zsáknak bizonyult, de a hosszú hétvégés túrákra más modellt kerestem.

Az outdoor kínálatra jellemző, hogy a Black Diamond csúcszsákját Nepálban sikerült felpróbálni először: és lángra is lobbant a vonzalom. Mert a 65 literes hátizsákba tényleg belefér ennyi cucc, és az első pillanatra megdöbbentő 1855 grammos súlyát könnyen letornázhatjuk 992 grammra, ha a súlycsökkentés van mindenek előtt. Ehhez nem kell mást tennünk, csak kiszednünk a merevítőt, a derékpántot, levennünk a felső tartórekeszt, illetve kivenni a beépített bivak-ülőmatracot.

A zsák jól példázza a Black Diamond gyártási filozófiáját: a legjobb minőségű alapanyagok, gondos összeállítás, aprólékosan kidolgozott részletek jellemzik az cég összes termékét. Látható a komoly termékfejlesztői tapasztalat: volt már rajtam néhány komoly gyártó felső kategóriás modellje, de a Quantum 55L még hozzájuk képest is meglepően kényelmes. Tökéletes súlyelosztás, erős és vízálló alapanyag, kellemesen puha hátrész és vállhevederek, és sok extra: a bivak-szivacs és a deréktámaszon található felszereléstartó-karabiner bújtató és a kivehető merevítés csak néhány ezek közül.

A derékpántot nem javasolnám kivenni, csupán ha kis súlyt cipelünk, a kivehető merevítésre viszont csak akkor van szükség, ha komolyabb tömeget mozgatnánk a hátizsákunkban. Az extraként a hátrészbe rejtett szivacs jól jön, ha leülnénk esetleg a hidegebb időben, vagy kőre, hóra telepednénk, de ezt sem kötelező magunkkal cipelünk. A jól rögzíthető víztartó zsák kivezetője két nyílású, így akár a balkezesek is nyugodtan a megfelelő oldalon hordhatják hidratáló csövüket. A zsák hevedereivel mindig pontosan a tartalom mennyiségéhez tudjuk alkalmazni a méretét, így garantálva a megfelelő súlypontot.

A zsák elején található vastag, kiemelten víz és kopásálló anyag jól jön a hágóvas cipelésénél, de sítúra lécünk kantnija sem fogja soha elszakítani ezt a felületet. A jégcsákányunkat, túrabotunkat is tökéletesen rögzíthetjük a hátoldalon, a jégszerszámok számára kialakított bújtatókat használva pedig megakadályozhatjuk, hogy azok hegye kárt okozzon bennünk vagy társainkban vagy azok felszerelésében. A Quantum 55L egy igazi, prémium kategóriás közepes hátizsák, ami a leggyakrabban szervezett 3-4 napos túrákra tökéletesen alkalmas. Felhasználási köre nagyon széles: az alpesi stílusú hegymászótúrák, szikla és jégmászások, téli és sítúrák ideális kísérőjévé teszik ezt a kiváló modellt.

Nem is lehet máshogy: a Black Diamond elkötelezte magát a minőségi hegymászó, sziklamászó, és túrasíző felszerelések gyártása mellett. Nem divathullámok szélkakasaként forgó ruhaipari fejlesztésektől várja a forgalomnövekedést, hanem csupán azt teszi, amihez a legjobban ért: kompromisszum nélküli, magas színvonalú felszereléseket fejleszt, gyárt és forgalmaz. Ha a világ élvonalára vagyunk kíváncsiak, nyugodtan böngésszünk termékeik között. Ha megtetszik valami, akkor azt a Mormota túrabolt webshopján keresztül be is szerezhetjük.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!