Yosemite Nemzeti Park - az elveszett paradicsom

A High-Sierra vidék mintegy két-harmada természetvédelmi terület, ami változatos parkjaival megkoronázza Kaliforniát, és eme koronának a legszebb ékköve tagadhatatlanul a Yosemite Nemzeti Park. Egy egyszerű és sokatmondó hasonlattal élve: ha a Death Valley a halál völgye, akkor Yosemite csakis az elveszett paradicsom lehet.

Valley view.JPGValley view

Csak szuperlatívuszokban tudok beszélni róla, John Muir amerikai természetjáró felfedező szavait használva: "a természet különleges templomai közt messze a leghatalmasabb a Yosemite". Valahányszor itt jártunk, egy másik arcát láttuk, újra meg újra elvarázsolt, megérintett, ámulatba ejtett és egy kis darabot elrabolt a szívünkből ez a vadregényes táj. Gránit dómjaival, gleccser vájta völgyeivel, és kristálytiszta tavaival folyamatos káprázatban tartja az embert. Az idelátogató azt hiheti, hogy valami valószínűtlenül giccsesen gyönyörű poszter elevenedett meg előtte, amelynek minden apró részlete tökéletességről árulkodik. Hiába, a „látványtervező” itt nem spórolt a díszlettel, ezért tőlünk 10-es skálán maximumot érdemel. Sőt  tavasszal még egy extra pont is megilleti mivel ilyenkor még önmagát is sikerül felülmúlnia vadvirágokkal tarkított völgyek, a havas hegycsúcsok, és dübörgő vízesések páratlan kompozíciójával.

Yos. valley.JPGYosemite valley

A Yosemite völgy a turisták elsődleges célpontja, ami autóval biciklivel, sőt lóháton is felderíthető, de meg lehet spórolni a parkolóhelyekért folytatott közelharcot az ingyenesen igénybe vehető menetrend szerinti buszok használatával is. Aki vízesést szeretne látni az a legjobb helyre jött, ez itt ugyanis a vízesések mennyországa. Van amelyik rövid sétával könnyebben megközelíthető - így a Bridalveil fall, vagy a Lower Yosemite fall-, és vannak olyanok mint pl a Nevada Falls, Vernal fall, Illilouette fall amelyekért már egy kicsit küzdeni kell, bár tagadhatatlanul megéri a fáradtságot.

Brideveil falls.JPGBridalveil falls

Ugyancsak szót érdemel a Yosemite fall is, ami 740 méterrel Észak Amerika legmagasabbja, de a kontinens legmagasabb vízesései között is dobogós második helyezést érdemel. A tetejére vezető trail keményen próbára teszi az embert, úgyhogy csak az vágjon neki aki testileg-lelkileg, felkészült a 11 km-en keresztül tartó lépcsőzésre ami 850m-es szintkülönbséget hidal át. Mi kissé naivan, de annál nagyobb lendülettel indultunk neki, majd az első km után már minden porcikám tiltakozott a következő lépcső ellen, így  visszavonulót fújtunk.

Glacier point view.JPGGlacier point view

Szöveg és képek: Kiss Juditka (topusatippek.blogspot.com)

A cikk folytatásáért és további képekért kattints ide!

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!