Travellina: Világízek Budapesten - Kína

Travellina: 2006-ban egy hónapig utazgattam Kínában és ahogy sejtettem, a kínai konyha elképesztően változatos és köze nincs a hazai kínai gyorséttermek kínálatához.

Az Kínában is nagy igazság, hogy érdemes többen ülni egy asztalhoz és csipegetni mindenből, hogy több dolgot is kipróbálhassunk.

Hatalmas élmény a kínai piacok látogatása - különösen azoknak, akiket nem zavar, hogy időnként fogalma nincs az embernek, mit eszik.

Időnként persze találunk olyan helyi csemegéket is, amiről sejtjük, hogy nem a mi ízlésünk szerint való:

Az utcai falatozás mellett a nagy kedvenc a hotpot éttermek voltak, ahol kapunk egy rakás nyers húst, zöldséget, tésztát és magunk főzögethetjük azokat az asztal közepén rotyogó vízben.

Nagy divat a reggelihez felszolgált pirítóskenyerek mintázása - itt éppen egy pandafejjel

Egy világhírű fogás: a pekingi kacsa. Ilyen egy igazi példány, egyenesen Pekingből.

Ma már Budapesten Dunát Jangcét lehet rekeszteni kínai gyorséttermekből (egy hosszú lista: itt), de kínálatuk egy kaptafára épülő egészségtelen förmedvény. Szerencsére akadnak kivételek - ezekből mutatnék be néhányat, árak szerint emelkedő sorrendben:

A kínai büfé a Kőbányai úti piacon

Ha az Orczy tértől haladunk kifelé a Kőbányai úton, az első adandó alkalommal térjünk le a szervízútra. Ott egy nem túl bizalomgerjesztő emberke, az utolsó parkolómohikánok egyike majd jegyet ad, 150 Ft/óra a tarifa. Pár lépést sétáljunk vissza az Orczy tér felé és ott van egy aprócska üzlethelység, ahol meglepő nagy választékban találunk belsőségeket (bél, pacal, kacsafej) és röhejes áron (600 Ft) juthatunk hatalmas adag forró levesekhez.

Étlap nincs, no és készételek sincsenek, csak a falon egy tábla, ami némi iránymutatást adhat, de a legjobb tőszavakban felsorolni, mit kérünk a levesbe (vastag tészta, sok zöldség, tojás, gomba, csirke, nem csípős), azt megértik. Vagy nem, de valamit akkor is kapunk.

Asztal csak egy van, de néhány bárszék akad - állni télen felfázásra hajlamosoknak életveszély, nekem legalábbis kis híján odafagyott a talpam a kőhöz a bundás csizma ellenére.

A pultban sorakoznak a csúnya szürke színű állati testrészek, belsőségek, mélyhűtött tésztabatyuk...

... valamint egy furcsa torta, ami hús, szezámag, mogyoró és valami speciális rizs keveréke.

Az étterem környékén a hazánkban élő kínai őstermelők kisteherautókból árulják a friss kínai zöldségeket.

A Márvány utcai kínai büfé

Hatalmas szerencsémre a munkahelyemhez legközelebb eső kínai büfé (XII. Márvány u. 24/b) egyáltalán nem a vacak vonalat viszi - mind az ételekben, mind a kiszolgálásban valamivel az átlag felett van. Na persze ne várjuk, hogy elrepülünk a kulináris mennyországba a 230 Ft-os levesektől és az 560-810 Ft-os napi menütől, de ha nagyon siet az ember és egy gyors kínai fogást akar belapátolni, arra mindenképp megfelel. Ha egy kicsit több az időnk, érdemes frissen rendelni valami wokételt és nem a pulton ki tudja mióta pihenő tálcákból kérni. Házhozszállítás csak pár utcányira, mert a futáruk bicajjal közlekedik és a szomszéd kerületet már nem vállalják.

Nefrit

Budán, az Apor Vilmos téren található ez a viszonylag kevéssé ismert, de remek kis kínai étterem, ahol igen baráti áron kóstolhatunk nem generálszószos kínai fogásokat. Nyáron nagyon kellemes az árnyas terasz, különösen amikor nem támadnak a darazsak. Hétköznap délben 950-1.380 Ft között ebédmenü is van, amely egy levesből és egy főételből áll. A főételek 1.680 Ft-tól kezdődnek.

A kedvenc fogás az ötízű kacsa (2.450 Ft):

Papírtigris

A Veres Pálné utcában lakozó Papírtigrist a kaják mellett három dologért lehet nagyon szeretni: 1) a házhozszállítós papírdobozos csomagolás nyomán egyből New Yorkban érezhetjük magunkat, 2) a facebookon a napi menüt jópofa képregényes rajzokon jelenítik meg, gyakran az aktuális napi eseményekre reflektálva, 3) a vendégeik kérésére az étlapon feltüntetik a kalória és allergiak információkat is (itt). Tankönyvbe való best practice. Arról nem is beszélve, hogy a listán szereplő éttermek közül csak ők szállítanak nekem a II. kerületbe.

Az alábbi vacsora a következőkből állt: zöldséges párolt batyu, bundázott rák, csirke teriyaki (összesen 2500 Ft), remek ár-érték arány.

Momotaro Ramen

A Momotaro a belvárosban, a Széchenyi utcában bújik meg. Régebben az aprócska helységben sokszor a sörözőkben megszokott fapadokon kellett idegenekkel osztozni egy asztalon, nem mintha ez nekem bármi gondot jelentene. Nemrég azonban átterjeszkedtek a szomszédos, egykori Nimród étterembe, ahol igazi magyaros éttermi díszletek közt szürcsölhetjük echte kínai módra a forró leveseket.

Az étterem két legendássá vált fogása a marhahúsos rámen (1.300 Ft)...

... valamint a gőzölt batyuk (650 Ft).

Taiwan

Egy behemót étterem a Taiwan, amely már két évtizede működik a Gyáli úton.

A városban itt a legjobb a pekingi kacsa, amit az asztalunknál szeletelnek fel - már csak azért is érdemes egyszer eljönni.

A kacsát csak minimum 4 fős társasággal érdemes kikéni, de 1-2 fős ebédek is remekül megoldhatóak - én előétel-rajongóként néha csak egy korianderes száraz tofut (1.190 Ft) és egy adag gőzölt batyut kérek (1.080), utóbbiból a rákos a legfinomabb, az ha-kau néven szerepel az étlapon.

Hongkong

A Taiwan tesója a XIII. kerületi Béke úton. Nekem egy kicsit csalódás volt - az árak magasabbak, a színvonal meg alacsonyabb a Wangnál.

Az Erős-savanyú leves (545 Ft) nem különösebben izgalmas, mint büfés társai, de a Bambusz leves (520 Ft) kifejezetten finom.

A Korianderes száraz tofucsíkok ára ugyanaz, mint a Taiwanban (1.190), de nagyságrendekkel több rajta a koriander.

Kínai étteremben soha nem hagyjuk ki a száznapos toját - itt 1.205 Ft, korrekt (Wangnál azért jobb és olcsóbb).

Főételnek Marhaínt szeretnénk gyümölcsös yum gyökérrel, de a magyarul beszélő pincér közli, hogy marhapörkölt van helyette sült krumplival. Ezen kicsit ledöbbenünk, de legalább őszinte volt a válasz. Akkor már inkább kérünk egy Fokhagymás sertésgyomrot (1.690 Ft, semmi különös):

.. és egy Sült tofutáska sertéshússal nevű fogást (1.325 Ft, nekem kissé olajos).

Összességében so-so, de három pozitívumot azért itt is ki lehet emelni. Egyrészt az egyetlen az echte nagy kínai éttermek közül, ahol van magyarul beszélő pincér, így végre normálisan meg tudtuk beszélni, hogy mit eszünk, az hogy van elkészítve, stb. Másrészt irtó helyesek az SZTK tüdőszűrős kartonokra emléktető kis rózsaszín lapocskák, ahol a törzsvásárlók fogyasztását jegyzik. 12 vacsora után a 13. ingyen van (a 12 korábbi fogyasztás átlagárában).

Végül ez az egyetlen kínai konyha a listán, ahol afféle "látványkonyha" van.

Milky Way

A Milky Way étterem látogatása - különösen késő este - a vacsora mellett egyéb élményeket is kínál: egy Martin Scorsese filmben érezhetjük magunkat, ahol bármelyik pillanatban előugorhatnak a gengsztercsapatok a sarok mögül egy kis leszámolásra. Kőbányán egy éjszaka teljesen kihalt bevásárlóközpont (Monori center, Jegenye u.) belső udvarból kell felmenni lifttel az étteremhez, amely meglepően tágas.

Összeesküvés elméleteket kedvelők figyelem! Míg a Taiwan étterem a McDonalds irodaházában lakik a Gyáli úton, a Milky Way logója is kísértetiesen hasonlít a gyorsétteremlánc logójára...

Ha mindenképp kizárólag kínai személyzettel és kínai vendégekkel szeretnénk találkozni és úgy érezni magunkat, mint egy idegen bolygón, erre itt van a legjobb esélyünk.

Az árak elég vegyesek. A két mértékegységül választott előétel árfekvése: a 100 napos tojás 1.380 Ft, a korianderes tofucsíkok 1.180, azaz kb. a Taiwan szintjén. Belsőségekből és furcsa testrészekből nincs akkora választék, de azért akad pár furcsaság, mint a medúza saláta és a kacsanyelv. A levesekből nincsenek kisebb, olcsóbb adagok, 1.550 Ft-nál kezdődnek. A főételek közül a sertésételek a legolcsóbbak, de a választás nehézkes lehet - bár én azt mondom, csak bátran, végülis lottózásnál sem garantált a szerencse:-)

Mimóza étterem

Zuglóban, a Hungária krt. és a Mimóza utca sarkán áll a Mimóza étterem, ahol kipróbálhatjuk a hotpot típusú kínai vacsorázást. Érdemes kétféle főzőlét kérni, egy erőset és egy kevésbé erőset, hogy a társaság minden tagja ízlésének megfelelően főzögethesse a húsokat és zöldségeket. Mi remekül szórakoztunk, feltétlen ajánlom egyszer kipróbálni, lehetőleg olyan haverokkal, akik nem idegenkednek a belsőségektől és furcsa húsoktól.

Wang Mester

Budapesten a kínai konyha csúcsát Wang mester képviseli. Két helyen is kipróbálhatjuk - a Wang Mester Étterme Zuglóban, a Gizella utcában található, míg a Wang Mester Konyhája a VIII. kerületben, a Telepy utcában.

Wang mesterhez mindenképp érdemes nagyobb társasággal érkezni, hogy minél több fogást megkóstolhassunk. Összeszokott hatfős Wang-rajongó csapatunk legutóbb a Gizella úton járt és az ámok-evés a következőképp zajlott (a teljes sorozat rizzsel, vízzel és teával 25 ezer Ft volt)

Első körös előételek (balról jobbra):
Ízletes fafülegomba
Száznapos tojás tofuval
Étvágygerjesztő Wan Nian Qin (kínai zöldség)

Ökörpacal csiliszósszal

Kou shui feipian (ökörszív, nyelv, pacal, marha, zeller)

Hun-tun leves

Édes-savanyú oldalas

Száznapos tojás zöldpaprikával

Hakao - garnélarákos gőzölt batyu

Ananászos csirke

Pikáns csípős birkahús palacsintával

Sichuan omlós kacsacomb

Marha "Shui Zhu" módra

Zeller kesudióval

Kínai szezonális zöldség

Ha hasznos találtad az összeállítást, oszd meg a barátaiddal és csatlakozz a facebook csoportunkhoz. Hasonló körképet találsz a honlapon a koreai éttermekről is.

 
Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!