Travellina- A szeretnivaló étterem: Anyukám Mondta

Travellina: Azon túl, hogy szökőévben egyszer támad kedvem főzni, számtalan oka van, hogy nagyon szeretek éttermekbe járni.

Van, ahova azért megyek, mert úgy gondolom, jó ár-érték arányon kapok ebédet (Phillipe, a belga, Origo bistro). Van, ahol innovatív, érdekes ételeket kóstolgathatok (Bock, Laci!Konyha!) Az ázsiai éttermekben felidézhetem az utazásokat, csipegethetek egzotikusabb fogásokat (Wang, Papírtigris, koreai kifőzde). Néha drágább, elegánsabb helyre is eljárok, merthogy megérdemlem (Onyx, Nobu). Aztán meg elmegyek a budafoki úti henteshez májas hurkát majszolni, hiszen egy ikreknek lételeme a változatosság.

De van három hely, ami mindent visz, mert egy komplex élményt adnak – ahol a kitűnő konyhán túl a tulajdonosoknak zsigereikben van a vendéglátás, ahol minden vendéget megbecsülnek, ahol szeretve érezhetjük magunkat. Ilyenkor nem csak az ott töltött egy-másfél óra az öröm, de már a készülődés is – előre mosolygok, amikor lefoglalom az asztalt, beszervezem a barátokat és úgy várom az ebédet/vacsorát, mint egy jó programot. A három csillag (nem Michelin, de fényes) a balatonszemesi Kistücsök, a budapesti Borkonyha és az encsi Anyukám Mondta. Ezek azok a helyek, ahova nyugodt szívvel küldök másokat is, mert tudom, hogy nem fognak csalódni sem az ételekben, sem a kiszolgálásban.

 

A szlovák határ mentén fekvő Anyukám Mondta étteremről már innen-onnan hallottam, amikor először összeszedtem egy csapatot a látogatásra. Apunak a szombati ebéd közben megemlítettem, hogy nem maradok sokáig, mert elmegyünk néhány barátnőmmel pizzázni. „Hova mentek?” – kérdezte. „Encsre” – feleltem, de ahogy kimondtam, éreztem, ez necces lesz. Apu nyugodtan kanalazta tovább a levest, de láttam, hogy kattognak a fejében a fogaskerekek, és csak kibökte: „Évi, és nem találtatok közelebb pizzát?”. Próbáltam menteni a helyzetet: „Tulajdonképpen kirándulni megyünk a Mátrába, csak van arra egy jó pizzázó” – de nem hangzott valami meggyőzően…

Lenyomtuk a 220 km-t és legnagyobb elképedésünkre teli parkoló és telt házas étterem fogadott minket az apró, szegényes településen.

De az igazi meglepetés a vacsora volt. Négyen voltunk, 3-3 fogást ettünk, mindenki belekóstolt mindenbe és egyszerűen mindenkinek minden ízlett. Ilyenre a legritkább esetben van példa, hiszen valami kis fanyalgás azért be szokott csúszni.

Ráadásul nem csak az ételek varázsoltak el minket, hanem a személyzet, a hangulat is: semmi flanc, semmi feszélyezettség, csak kedvesség és otthonosság. Alig tudtunk hazaindulni.

Innentől kezdve spéci helye volt az encsieknek a szívemben – amikor megtudtam, hogy ők is részt vesznek a Budai Gourmet fesztiválon, nem volt kérdés, hogy ott a helyem. Mint valami mágneshez, újra és újra visszamentünk vissza a standjukhoz, ha másért nem, egy bodzaszörpért. A fővárosi gasztroelit éttermekkel simán felvették a versenyt és szinte büszke voltam rájuk.

 

Majd eljött a budai borfesztivál, ahova eszem ágában nem volt kimenni, lévén nem iszom. De pénteken az egyik hozzám hasonló gasztro-bolond kolléganő másról sem tudott beszélni, mint az előző este kóstolt encsi malacsültről. Négy adagot evett meg. Egy igazi Anyukám Mondta groupie nem hagyja ki, ha a rajongott csapat a városban van, úgyhogy szombat este legyőzvén tömegiszonyomat végigálltam a sort, leperkáltam a belépőt és boldogan siettem a standjukhoz – ahol az a szomorú hír várt rám, hogy a malacsült már elfogyott. 40 malacot hoztak fel és a fesztiválozók már szombat kora délutánra mindet elpusztították. Így focacciával vigasztalódtunk, na meg az encsiekből áradó non-stop kedvességgel. A hosszú faasztalnál ücsörögve velünk szemben egy ismeretlen pár épp azon tanakodott, melyik étterem fogásait kóstolják meg. Azonnal leadtunk egy kortesbeszédet az encsiek mellett, majd szinte lélegzetvisszafojtva néztük, vajon ízlik-e nekik az étel. Úgy izgultunk, mintha legalábbis résztulajdonosok lennénk Encsen. És ez a fajta furcsa rajongás az, amit másnál is tapasztalok. Encsről még nem hallottam senkitől semmi rosszat – úgy szereti, félti őket mindenki, mint egy kedves hugicát.

Tegnap ismét elmentünk hozzájuk – Encsig simán, aztán ott újra eltévedtünk, akár az első alkalommal és több embert is meg kellett szólítani, mire akadt egy fiatal birkapásztor, aki végre nem nézett ránk furán, ahogy az étterem nevét hajtogattuk. A minimál bézs székek virágos huzatot kaptak, de más szerencsére nem változott. Keresztbe-kasul beleettünk egymás kajájába, hiszen senki nem finnyás köztünk ilyen téren. Hárman már választottunk előételt, amikor Erika kedvesen megkérdezi: Én mit kérjek? Mit kóstolnátok még? Na, ez az igazi gasztro-telekocsi utas. Desszert válogatással nem is bajlódunk, mert négy van az étlapon, mi meg négyen voltunk, kikértük mindet. A csoda megismétlődött, a négyfős asztaltársaság minden tagja minden egyes fogást az egekig magasztalt. Csak hümmögtünk, meg sóhajtoztunk, meg meresztgettük a csodálattól a szemünket.

Nagyon drukkolok nekik. 16 éve bárként kezdték, majd pizzéria lett, most már toplistás étterem – a fivérek és családtagjaik lépésről lépésre, rengeteg munkával és odafigyeléssel megteremtették az ország egyik legszerethetőbb éttermét. A gumiabroncsos társaságnak meg azt üzenem, hogy ha a 3 csillag ismérve az, hogy „megér egy külön utazást”, akkor ideje elnézniük Encs felé, mert én idén már kétszer lementem tele (sőt: várólistás) autóval oda csak egy élményszámba menő vacsorára.

Íme, egy kis ízelítő, miért éri meg a 2X220 km autókázás:

Rózsaszín kacsamell, füge pürével, lilahagymás kacsazsírral és tepertővel

Húsleves zsályával, házi csigatésztával

Kacsazsúr /fél kacsa ropogósra sütve, sült kacsamájjal, párolt káposztával, hagymás tört burgonyával, vaníliás almakompóttal/

Bőrén sült fogasfilé karfiolpürével pirított vajjal

Tiramisu

Madártej pirított mandulával

Sajttorta

Panna cotta áfonya-, vagy karamell öntettel

 

További élmények itthonról és a nagyvilágból...

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!