Pingvinfiókákat öl a klímaváltozás

Az Argentínában élő Magellán-pingvinek fiókáinak pusztulásában jelentős szerepet játszik a klímaváltozás, derült ki egy huszonhét éve tartó kutatásból.

A világ legnagyobb Magellán-pingvin kolóniája a sivatagi körülményeket adó Punta Tombo-félszigeten él, az Atlanti-óceánba nyúló földdarabon minden évben mintegy 200 ezer pár pingvin fészkel szeptembertől februárig, hogy utódaikat kiköltsék.

A fiókákra azonban már kezdettől veszély leselkedik: túlságosan nagyok ahhoz, hogy a szüleik rájuk ülve melegen tartsák őket és túl fiatalok, hogy vízálló tollazatuk legyen. A fiatal pingvinek különösen sebezhetőek az eső miatt, és ha átáznak, általában el is pusztulnak. A fiókák a szélsőségesen meleg időjárási feltételeket sem bírják, mivel ők nem tudják lehűteni magukat a vízben, mint a felnőtt egyedek.

Az argentin félszigetről származó adatok legfrissebb elemzése szerint a klímaváltozás egyre nagyobb hatással van a fiatal példányok túlélésére. A tanulmány készítői szerint az éghajlati változékonyság jelentősen erősödött az elmúlt ötven évben, és emiatt sok fióka pusztult el.

A szakemberek szerint a pingvinek táplálékául szolgáló halak viselkedésének változása is hozzájárul a fiókák magas halálozási számaihoz. A vizsgált időszakban a felnőtt példányok egyre később érkeztek meg a fészkelőhelyre, mert a táplálékuk is egyre később jelent meg a területen.

A vizsgálatban résztvevő tudósok szerint minél később bújnak ki a fiókák a tojásból, annál valószínűbb, hogy még nagyon sebezhetőek lesznek a novemberben és decemberben érkező viharok idején.

 

Forrás: BBC News

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!