Ne kerüld el: az Alpok hegyei egészséget terjesztenek!

Az innsbrucki egyetem professzora, Dr. Schobersberger Wolfgang több mint másfél évtizede kutatja az Alpokban eltöltött aktív pihenés és az egészség, valamint az egészségmegőrzés kapcsolatát.  A tudományos adatok határozottan igazolják, hogy az aktív pihenés nemcsak preventív jellegű, de óriási szerepe lehet a testsúlycsökkentésben és a megfelelő vérnyomás kialakításában is. Schobersberger professzort a hegyek gyűrűjében lévő innsbrucki egyetemen értük utól.

  Mióta kutatja a magas hegyekben töltött aktív szabadság és az egészség közötti összefüggéseket?

Az innsbrucki egyetemen 1995-ben hoztam létre a csapatomat, amely az alpesi régiók egészségre gyakorolt hatásait kutatja. 1998-ban az ausztriai Lech am Arlbergben jött létre az első úgynevezett AMAS tanulmány (Austrian Moderate Altitude Study), a következő évben az AMAS II tanulmány keretében pedig a hegyekben töltött rövidebb idejű szabadságok egészségügyi hatásait tanulmányoztuk.

02

Milyen betegségeket lehet megelőzni a rendszeres aktív nyaralással? Hány napos aktív pihenést javasol annak érdekében, hogy a vakáció betöltse pozitív, egészségmegőrző szerepét?

A hegyekben töltött aktív szabadsággal általában azokat a betegségeket lehet megelőzni, amelyek kialakulása összefüggést mutatat a testmozgás hiányával és a stresszes életvitellel. Ezek közé tartozik a magasvérnyomás-betegség (hipertónia), az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz), a kiégés (Burn-Out) és a depresszió. Ugyanakkor az aktív szabadság az egész egészségmegőrző folyamatnak csak egy része, de az életmódváltást, kifogástalanul szolgálhatja. Adataink bebizonyították, hogy a metabolikus szindróma (magas vérnyomás, cukorbetegség, megnövekedett vérzsírszint, kóros elhízás) esetén a hegyekben töltött 14 nap – aktív szabadság – pozitív eredményeket hozott a megfigyelt személyek egészségügyi értékeiben.

03

A friss hegyi levegőnek milyen pozitív hatásai lehetnek az emberi szervezetre?

A hegyi levegő számtalan jótékony hatást gyakorol a testre, a szellemre és a lélekre egyaránt. Csak, ha a hegyekben átélt fényeket nézzük, már azok is jelentős változást okozhatnak a lelki világunkban, mivel javítják a hangulatot és éppen ezért depressziós terápiák esetén is alkalmazzák. Az úgynevezett ” stimuláns levegő” (enyhe oxigénhiányos levegő, napfény, stb.) pedig erősíti a szervezet immunrendszerét. A másik jelentős tényező az aktív mozgás hatására jelentkező mozgásszervi rendszerünkben bekövetkező pozitív változások sokasága.  Túrázás, gyaloglás, Nordic-walking (fel-le történő szintmeneteléssel), sífutás, síelés, túrasízés hatására nő a mozgékonyságunk, koordinációnk, ízületeink „olajozottabban”, ruganyosabban működnek.

Milyen egészségügyi szempontból indokolt az Alpokban töltött nyaralás, vakáció?

 A hegyekben töltött aktív nyaralással érzékelhető vérnyomáscsökkenést érhetünk el, de kiváló lehet testsúlycsökkenésre, és stresszoldásra is. Ugyancsak hatásos lehet metabolikus szindrómában szenvedők számára is. Sok allergiás beteg szintén elégedetten távozik a hegyekben töltött vakáció után, mivel a magas hegyek világa szinte teljesen pollenmentes. 1600 méter fölött nincs penészgomba és poratka sem.

04

Milyen hatást fejt ki az emberi vérképző rendszerre az Alpokban töltött aktív pihenés?

Az enyhe mértékű oxigénhiányos – ritka – levegő hatására a szervezetben megnő  az erythropoietin nevű hormon szintje. Az erythropoietin (EPO) olyan hormon, ami a vesékben termelődik és arra készteti a csontvelőt, hogy több vörösvértestet termeljen, így a szervezetnek, illetve a szöveteknek megnő az oxigénellátottságuk. Az aktív túrázókra ugyan olyan hatással van a magashegyek világa, mint az élsportolókra a magashegyi edzőtáborozás.

Milyen sportolási lehetőségekkel kecsegtetnek a téli hegyek?

Kiváló lehetőséget kínál a sífutás, a hótalpastúra, a túrasízés, a sízés, túrázás, valamint a viszonylag újszerű Nordic Crusing is. A nordic cruising gyakorlatilag a nordic walking téli „testvére”, vagyis az onnan ismert technikából veszi át a dinamikus lépést és a botozást. A Nordic cruising léccel tudunk sífutópályán, különféle erdei utakon, de akár szűz hóban is sportolni.

05

Melyik sportágnak van a legjobb egészségfejlesztő hatása és miért?

Ha az alpesi sportágakat vesszük figyelembe, akkor ezt a kérdést nehéz megválaszolni néhány mondatban. Természetesen mindig azt kell mérlegelnünk, hogy milyen célt szeretnénk elérni, illetve megvalósítani, és ahhoz ildomos igazítanunk a különféle sportágakat.

05

Ha állóképességet szeretnénk növelni és hatékony zsírégetést elérni, akkor arra a sífutás ugyan úgy kifogástalan, mint a sok energiát igénylő hótalpastúrák, nyári időszakban pedig a hosszabb távú alpesi túrák.
Bármilyen sporttevékenységet is végzünk az alpesi régiókban, az csak az egészségünket szolgálja.

képek: Szatmári Zoltán

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!