Mégsem Ázsiából származnak a kutyák?

A legújabb kutatások szerint, amelyekben modern kutyafélék és ősi foszíliák DNS-eit vizsgálták, házi kedvenceink az európai farkasok egy mára kihalt polplációjától származnak. 

Dr. Olaf Thalmann, a finn Turku Egyetem professzorának vezetésével a kutatócsoport tizennyolc prehisztorikus kutyafélének, köztük nyolc kutyának és tíz farkasnak a mitokondriális DNS-ét vizsgálta meg. Ezeket hasonlították össze negyvenkilenc ma élő farkas és hetvenhét kutya adataival. A vizsgálatba több fajtól származó mintát is bevontak, köztük a prérifarkasét is. Az ősi minták Földünk különböző területeiről, Oroszországból, Ukrajnából, Közép-Európából, az Egyesült Államokból és Argentínából származnak, és Dr. Thalmann elmondása szerint több mint harmincezer évesek. A kutatás azt eredményezte, hogy a modern ebek DNS-e az Európából származó farkasokhoz állt a legközelebb.

2002-ben viszont egy olyan, a mostanitól eltérő tanulmány jelent meg, amely arra a következtetésre jutott, hogy házi kedvenceink Kína déli területeiről származnak. Dr. Peter Savolainen svéd professzor, aki a 2002-es vizsgálatokban vett részt, azzal magyarázta az eltérő eredményt, hogy finn kollégája munkájából hiányoztak a Kínából és a Közel-Keletről származó minták. Dr. Thalmann a kritikára azt válaszolta, hogy az általa vezetett kutatócsoport összetettebb DNS szekvenciákat és régebbi leleteket használt, amik mind azt bizonyították, hogy Európa volt a kiindulási pont a kutyafélék elterjedésében.

2Abban mindenesetre egyetértenek a szakértők, hogy az ősi ebek már a mezőgazdaság fejlődése előtt részévé váltak az emberi életnek. Még ma is viszonylag keveset tudunk azokról az emberekről, akik először háziasították őket, mint ahogy arról is, hogyan és miért tették ezt. Dr. Savolainen szerint a farkasoké volt a vezető szerep ebben a folyamatban, nem az embereké. Azok az egyedek, amelyek közel merészkedtek az ember élőhelyéhez és hulladékához, több élelemhez jutottak, és ezáltal nagyobb esélyük volt a fennmaradásra. Generációról generációra egyre közelebb kerültek az emberhez, míg végül megszelídültek. Valószínűleg követték őseinket is, amikor azok tábort bontottak, hogy más területekre vándoroljanak, majd mintegy tíz-, tizenötezer éve igaz barátság kezdett kialakulni közöttük.

Forrás: ABC Science

Képek: culut.com, hdw.com

Kapcsolódó anyagaink:

Farkasok segítik jóllakni a medvéket

Azonosítani lehet a farkasokat üvöltésük alapján

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!