Ljuba, a jamali mamutbébi először mutatkozik be Moszkvában

Pénteken nyílik a moszkvai Darwin Múzeumban egy mamutkiállítás, amelyen a 42 ezer évvel ezelőtt elpusztult ősállat kiválóan konzerválódott teteme lesz a fő látványosság.
Ljubát, a mamutbébit korábban Japánban, az Egyesült Államokban, Németországban és Kínában is láthatták az érdeklődők.
A tetemet 2007-ben találta a Kara-tengerbe nyúló félszigeten egy rénszarvasvadász. A férfi a Juribej folyó partján fellelt ősállatot feleségéről nevezte el. A Jamal-Nyenyec autonóm területen uralkodó hagyományok szerint a mamutoknak női nevet adnak.

02
A szentpétervári zoológiai múzeumban látható egy másik Jamal-félszigeti mamut, amely a Mása nevet kapta, és amelyet 1998-ban a Juribej-jaha folyó torkolatánál leltek fel – mondta el Szergej Grisin, az Ivan Semanovszkij orosz történész-etnográfus által alapított, és a ő nevét is viselő Jamal-Nyenyec körzeti múzeum igazgatója. Ez a múzeum adta kölcsön a moszkvai kiállításra a szenzációnak számító mamutbébi, Ljuba maradványát.
Oroszországban sokáig az 1977-ben a távol-keleti Magadanban talált és Gyimának nevezett mamut számított a legkülönlegesebb ősleletnek. A mamut 6-6,5 hónapos lehetett, amikor elpusztult. Tőle idősebb volt, másfél évet érhetett meg a kelet-szibériai Jakutföldön, Ojmjakonszknál 2004-ben kiásott mamut.

03

A tudósok úgy gondolják, hogy ez a példány túl korán szakadt el a csordától, így pusztulhatott el a lápvidéken. A legnagyobb mamutborjú-lelet a Szása becenévre keresztelt fiatal ősállaté, amelyet a Jakutföldhöz tartozó Bolsoj Ljahovszkij-szigeten találtak 2003-ban. Amikor elpusztult, 200 kilót nyomott.
A moszkvai múzeum Jönnek a mamutok című kiállításán a legjobb állapotban konzerválódott példányokat mutatják be, köztük azokat is, amelyeket eddig még sohasem láthatott a nagyközönség. (MTI)

képek: archív

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!