Leggyakrabban felmerülő kérdések a koronavírus kapcsán

Valóban veszélyes most utazni?

Ez egy rendkívül összetett kérdés, mivel mi, az utazom.com-nál gyakorlatilag a világ minden tájára kínálunk utazást. Van, ahová érdemes utazni és van, ahová nem. Nehéz továbbá azt is megjósolni, hogy a közeljövőben ez miképpen alakul. Bármilyen kérdésükkel kapcsolatban az aktuális helyzetről kérjük hívjanak minket a +36-1-501-3490-es telefonszámon, és mi őszinte és megalapozott választ fogunk adni.

 

Érdemes lemondanom az Utazom.com-nál már lefoglalt nyári utazásomat?

Első lépésben javasoljuk, hogy nézze meg a szerződést, amelyet elfogadott. Ott látja a vonatkozó kötbérsávokat, ha most kívánná lemondani az utat. A kötbér mindig a teljes díjból számolódik, és általában attól függ, hogy az indulás előtt mennyi idővel vagyunk. Ahogy a legtöbb utazásszervező, úgy az utazom.com is számos esetben egyéb lehetőségeket (átfoglalás, jóváírás) is fel tud ajánlani az utazás lemondása helyett, részletekért forduljon hozzánk bizalommal. Ön tudja mérlegelni, hogy ez megéri-e Önnek.

 

Hogy járok a legjobban?

Mi azt javasoljuk, hogy mindenképp tájékozódjon a lehetőségeiről és határozott lemondási szándék esetén alaposan nézze át a kötbérsáv határidejét, és ha belefér az idejébe, akkor mindenképpen várjon a döntéssel. Számoljon néhány nap ráhagyással, nehogy átcsússzon egy magasabb kötbérsávba, viszont ha van még több hónapja, akkor megéri kivárni, már csak azért is, mert ha lemondja az utazását, de később mégis szeretne elutazni, szinte biztos, hogy nem fog előfoglalási árakon ajánlatot találni. Például amennyiben Ön egy július közepén induló utat foglalt le és az Ön utazási szerződése szerint az indulás előtt 35. napig 10% a kötbér; ez azt jelenti, hogy május végéig ugyanúgy 10% lenne a kötbér, mintha a mai napon, március közepén mondaná le az utat. Mi ebben az esetben azt javasoljuk, hogy várjon a döntéssel. Nézze meg, miként alakulnak a hírek, és majd május végén döntsön.

 

Ha úgy döntök, hogyan tudom lemondani az utazásomat?

Az utazást lemondani vagy írásban, vagy személyesen tudja az irodánkban. Ha Ön a megrendelő, akkor a megrendeléskor megadott e-mail címéről írjon egy e-mailt a konkrét szándékkal és foglalási számmal az iroda@utazom.com címre.

 

A biztosításom összege visszajár lemondás esetén?

Lemondás esetén a megkötött baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás összege teljes mértékben visszajár.

 
Kiterjed a sztornóbiztosítás arra az esetre, ha félek elutazni a már lefoglalt utamra?

A sztornóbiztosítás a szerződésben meghatározott utazásképtelenségre térít, félelemre sajnos nem. Ezért a sztornóbiztosítás nem terjed ki a koronavírustól való félelemre hivatkozott útlemondásokra.
 

Félek attól, hogy kint karanténba kerülök. Ki viseli ennek a költségét?

A magyar jog nem ismeri az egészségügyi karanténkor követendő eljárást. Tudtunk szerint a karantén költségét mindig az viseli, aki elrendeli. Egy esetleges karantén miatti későbbi hazautazás vagy bármiféle, ezzel összefüggő kártérítés költségét sem a szervező, sem a biztosító, sem irodánk nem téríti meg. 

 
Tartok attól, hogy megfertőződök kint koronavírussal. Kiterjed erre a biztosítás?

Biztosítási partnerünk, az Aegon a koronavírussal kapcsolatos esetekben a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) 2020. március 2-án kiadott sajtóközleményében megjelentek alapján jár el. Bővebb információ az alábbi linken található.
Mi történik akkor, ha nem lehet abba az országba utazni, ahová a nyaralásomat foglaltam?
Ha a Külügyminisztérium I-es, azaz utazásra nem javasolt kategóriába sorolja az adott térséget, ahová Ön utazni szeretne, akkor leáll az összes charteres utazás és visszajár Önnek az utazásra befizetett teljes díj. Az alábbi linken látja a Külügyminisztérium álláspontját az egyes térségekbe történő utazásról: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasra-nem-javasolt-tersegek

 

Mi történik amennyiben a munkáltatóm megtiltja, hogy külföldre utazzak?

Jelen pillanatban a hatóságok ezzel a kérdéssel kapcsolatban még nem adtak ki állásfoglalást, ezért addig sajnos az Általános Szerződési Feltételek szerint tudunk csak eljárni.

 

Mi történik akkor, ha nem lehet abba az országba utazni, ahová a nyaralásomat foglaltam? 

Amennyiben a Külgazdasági és Külügyminisztérium I-es, azaz utazásra nem javasolt kategóriába sorolja az adott térséget, ahová Ön utazni szeretnem akkor visszajár Önnek az utazásra befizetett teljes részvételi díj. Az alábbi linken látja a Külügyminisztérium álláspontját az egyes térségekbe történő utazásról.

 

Mi történik akkor, ha a magyar határt zárják le?

Ilyen esetre eddig nem volt példa, így erre nem tudunk választ adni. Feltételezhetően a Külügyminisztérium utasításait kell követni.

 

Ha esetleg bármi változás van a saját, befizetett utammal kapcsolatban, honnan fogok értesülni róla?

Ha bármi változás történne a nálunk már lefoglalt útjával kapcsolatban, akkor  szakértőink azonnal értesítik Önt e-mail-ben, hogy mindig minden vonatkozó információt a lehető leggyorsabban megkapjon.

 

Hol találok aktuális, megbízható információkat a koronavírussal kapcsolatban?
 

Novel coronavirus (COVID-19) situation

World Health Organization

 

Végül pedig a leggyakoribb kérdés Önöktől: Mi személy szerint mit tennénk? Utazánk vagy sem?

Munkánkból adódóan mi rendszeresen utazunk, hogy újabb izgalmas úti célokat, szállásokat fedezzünk fel Önöknek, vagy éppen ápoljuk a kapcsolatot a már meglévőkkel. A koronavírust nem lehet elbagatelizálni, ki kell mondani, hogy komoly problémáról van szó. Ennek ellenére számtalan biztonságos úti cél van a világon, amiket nem érint a virus, így ezeket továbbra is bátran ajánljuk. Továbbá bízunk abban, hogy a virus és a vele járó pánikhelyzet is hamarosan leülepszik és mindannyian gondtalanul élvezhetjük megérdemelt pihenésünket.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!