Lassan eltűnnek az erdők a Föld felszínéről

Egy új, nagy felbontású térképet fejlesztettek a Google Earth segítségével, hogy felmérjék, milyen ütemben tűnnek el az erdők Földünk felszínéről.

A különleges tanulmányt Matthew Hansen, a Maryland Egyetem professzora vezeti, és az általa irányított csapat elsősorban azt vizsgálja, hogy 2000 és 2012 között milyen mértékben csökkent a zöld területek száma. Ennek felmérésében 650 ezer, műholdak által készített felvétel áll a kutatók rendelkezésére. A projekt során a Google Earth által fejlesztett technikát is igénybe veszik, ami igencsak megkönnyíti a munkát. “Amit egy hagyományos számítógéppel tizenöt év alatt tudtunk volna csak kiértékelni, azt a Google Earth Engine segítségével napok alatt megoldjuk” – mondta Hansen professzor.

A vizsgált időszakban annyi fás területet vesztettünk el,  ami összességében lefedné egész Mongólia területét, illetve szinte hatszor betakarná az Egyesült Királyság lombhullatóit. A 2.3 millió négyzetkilométer kiterjedésű veszteség legfőbb okai a fakitermelés, az erdőtüzek, a fertőző betegségek és a viharok. Csekély mértékben ugyan, de bolygónkon 800 ezer négyzetkilométerrel nőtt is az új erdők területe, így a nettó veszteség az 1.5 millió négyzetkilométert éri el. Ha globális szinten vizsgáljuk a fakitermelést, akkor az országok között Brazília esetében figyelhető meg a legnagyobb fejlődés. 2003 – 2004 és 2010 – 2011 között ugyanis felére csökkentették a kivágott fák számát éves szinten. Indonéziában viszont a vizsgált tizenkét év alatt megduplázódott az erdőveszteség, ami 2012-re elérte a 20 ezer négyzetkilométeres kiterjedést. Ezzel a legrosszabb helyen áll az országok között Földünk tüdejének megóvásában. Paraguay, Malajzia és Kambodzsa szintén a lista végén található. A kutatók azt is megállapították, hogy a trópusi esőerdők területvesztesége évente 2100 négyzetkilométerrel növekszik.

A Google Earth által fejlesztett térképet továbbra is frissíteni fogják évente a kutatók a legújabb adatokkal, így más erdőgazdálkodási projektekben is használhatóvá válik. Az eszköz segítséget nyújthat a környezet megóvásáért küzdő csoportoknak is, akik az erdőveszteség és a klímaváltozás globális hatásait és fenyegetettségét vizsgálják. “Ez az új megközelítés egy átláthatóbb vizsgálati módszert jelent a kutatók számára” – mondta Daniel Zarin, a Climate and Land Use Alliance munkatársa.

Forrás: BBC

Kapcsolódó anyagok:

Kizöldül Grönland?

Kína újabb kutatóállomást épít az Antarktiszon

 

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!