Ízek, Imák, Szerelmem Nyugat-Dunántúl, második rész: Szombathely és Kőszeg

Az előző rész végén a sötétedés beálltával indultam Szombathely felé, ami bár csak 120km-re van, de jó két óra autózást jelent. A hideg és sötét eleve behatárolja, hogy mit lehet és érdemes megnézni, jómagam azért döntöttem a Szent Márton Látogató Központ mellett, mert kíváncsi voltam, hogy Európa egyik legismertebb szentjének szülővárosában hogyan ápolják az emlékét. A Látogató Központ a IV. századra visszavezethető eredetű Szent Márton templom mellé épült, de természetesen a templomba is be le lehet jutni. A kiállítótermekben állandó (a lelkészek szobája), és változó (az ikonokat pont elpakolták, és most ásatásokból előkerült anyagok szerepeltek) kiállításokat láthattam.


Miután végignéztem mindent, a belváros felé indultam, hogy felfedezzem ott milyen látnivalók várnak. A főtéren az ilyenkor karácsony előtt szokásos adventi vásár várt. Itt, forralt borozás közben beszélgetve tudtam meg, hogy Szombathelyen egyre komolyabban veszik a város történetéhez kapcsolódó emlékek ápolását, ennek példája a Szent Márton kegyhelyek-zarándokútvonalak kiépítése, a nyáron zajló Savaria Fesztivál, mikor is a város lakói tógában járnak, és az ehhez szervesen kapcsolódó római kori maradványok helyreállítása. Ennek ékes példája az onnan pár lépésre található Iseum. Át is sétáltam és meglepődve tapasztaltam, hogy milyen modern köntösbe, vagy talán inkább tógába öltöztették a római kori emlékeket. Innen a vele szemben lévő étterembe mentem, hogy egy libamájas vacsorával tegyem fel a babérkoszorút a nap eseményeire.


Másnap reggel, a kényelmesen elfogyasztott reggeli után az alig 20 km-re lévő Kőszegre mentem, hogy kicsit körülnézzek Magyarország egyik ékszerdobozában. A belvárost épp teljes felújítás alatt találtam, amire mondhatnám, hogy sajnos, de valójában örömmel tölt el, hogy mindenfajta nehézség ellenére is van az az összefogás és áldozatvállalás, hogy egy ilyen szép várost is még szebbé tegyenek. Viszont bolyongani ilyenkor is érdemes az utcákon, mert én is így bukkantam rá Bakos György szárazvirág dekorációs boltjára, amiben rögtön fellelhető volt a többi kőszegi kézműves zsűrizett munkája is, amivel betekintést nyerhettem abba törekvésbe, hogy milyen értékekre szeretnék építeni az Írottkő Natúrpark-ot. Innen a főtér sarkában megbúvó étterembe mentem, hogy egy újabb isteni ebéd elfogyasztása után Sopron felé vegyem az irányt, de ez már a következő rész története.
 

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!