Irány Izland!

Izland, a tűz és jég országa. Izland, a földtörténet múzeuma. Óriási közhelyek, de abszolút helytállóak, itt a vulkanikus aktivitás jelei és a geotermikus területek közvetlenül a hatalmas gleccsermezők mellett, sőt, néha alatt helyezkednek el.

Nesjavellir.jpg
Izland igazi, egyedi jellegét az ország belsejében található felföldi tájak nyújtják, a kizárólag 4x4 hajtású autóval (vagy gyalog) megközelíthető területek. A déli felföld központja Landmannalaugar, körbe-körbe elképesztően egyedi színes hegyekkel, sötét lávamezőkkel, meleg vizű patakokkal, és jó idő esetén csodálatos panorámával.

Landmannalaugar.jpg

Egy jobb terepjáróval felszerelkezve aztán szinte bárhová eljuthatunk, a határ a csillagos ég, vagy akár a Marsot is mondhatnám, bizonyos tájak nem eviláginak tűnnek a végtelen, sötét fennsíkokkal, a kopár, de egyben impozáns hegyekkel és a mindenütt jelen lévő kisebb-nagyobb folyókkal. Készüljünk fel rá, hogy ha a felföldre merészkedünk, akkor bizony több folyón át kell hajtani autóval. Amikor úton vagyunk, akkor is úgy érezzük, mintha egy úti célhoz érkeztünk volna, bárhová megyünk, lenyűgöző látványban lesz részünk. Jó példa erre az F208-as jelzésű felföldi út, egyszerűen végig kell rajta menni, annyira változatos, egyedi, monumentális, hogy azt látni kell.
Természetesen Izland nem csak terepjáróval élvezhető. Bőven eltölthetünk egy hetet az ország déli, délnyugati részére szorítkozva is, bármilyen személyautóval, lesz mit látni.

Maelifellssandur.jpg

Mivel a nemzetközi járatok az ország délnyugati csücskében landol, adja magát rögtön a Reykjanes félsziget, az ország egyik fő turista attrakciójával, a Kék Lagúna fürdővel, és a további geotermikus területeket, mint pl. Seltun és Reykjanesviti. Talán az a legjobb ötlet, ha valahol a főváros közelében foglalunk szállást, innen pedig kényelmesen, napi túrák keretén belül meglátogathatjuk a híres vízeséseket (Skogafoss, Seljalandsfoss), a fekete homokú tengerpartot a Dyrholaey sziklánál, ahol, ha szerencsénk van, lundákat is láthatunk.

Geysir.jpg

Kötelező látnivaló a Geysir, minden gejzírek névadója, valamint a „Golden Circle”-nek nevezett napi túra másik két fő látványossága, a történelmi emlékű Thingvellir Nemzeti Park és az ország leghíresebb vízesése, a Gullfoss.

Gullfoss.jpg

És persze ott van a főváros, Reykjavik is… nos, ne várjunk tőle túl sokat, mert a tipikus északi jellegen és az egyedi, egyben minimalista Hallgrimskirkja templomon, valamint a Laugavegur bevásárló utcácskán kívül sok izgalmat nem rejt. Érdemes lehet az érkezés utáni, vagy indulás előtti csonka napra beütemezni.
Ezek mind kötelező, „kommersz” látnivalók, ha kicsit többre vágyunk – maradva az aszfalt úton elérhető területeknél, akkor ejtsük útba a Nesjavellir geotermikus erőművet, az amúgy is gyönyörű fekvésű 435-ös út mentén, vagy a Reykjavik közelében található, elsőre meglehetősen extrém látványt és szagokat nyújtó halszárító telepek egyikét, esetleg a színes sziklákkal övezett Kerid krátertavat.

snack.jpgSzöveg és képek: Rajki János

Két dolgot tartsunk még szem előtt. Az egyik az időjárás: eső és szél bármikor lehet, mint ahogy tűző napsütés, és óriási szerencse esetén akár 20 fok is. Sapka, esőkabát, túracipő nyáron is kötelező! A másik pedig a piszkos anyagiak, egész egyszerűen elképesztően drága minden, a mi mércénkkel mérve.

A cikk szerzőjének teljes úti beszámolója itt olvasható.

Válogatás az út során készült képekből!

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!