Főzzünk egy jót a szabadban! Primus ETA Solo teszt

Öregszem. Ez lehet a magyarázata  annak, hogy már nagyon rég volt, hogy víz és viharálló gyufát tartalmazó dobozt (szigorúan megrázogatás után) bontottam, és alápörköltem a kis gázégőfejnek. Mostanában hüttékben elfogyasztott almás rétesek és sonkás rántották teszik ki a magashegyi étkezések legjavát, a kényelem és a lustaság puha ködébe burkolva azokat az időket, mikor még annyi euró (shilling, frank, lej, hrivnya, rubel) volt nálam összesen, mint amennyit most egy, azaz egy toszkán vacsoraasztalon hagyok az estebéd elköltése után. Pfuj.

Szerencsére a techmánia rákényszeríti az emberre azt, hogy nyúljon vissza a gyökereihez: a tábortűz lenne a legromantikusabb megoldás, de van akit kiver a víz a "ohio" és a "börtön ablakában" első strófáinak felcsendülésekor, és a magashegyi túrázás sztoikus magányába menekül. Fel a völgyekből szálló párás ködök fölé, ahol hideg van és friss levegő: minden mást vinni kell. Ennivalót is, és ha már összeragadt a szánk a hideg müzliszelettől, és a száraz kolbásztól, akkor bizony főzni is kell.

A tábortűz egyébként sem teljesen korrekt: egyre fogynak a természetes erdők, inkább hagyjuk tovább susogni a lombokat. A fahatár felett vagy az örök hó vidékén persze úgysincs más választásunk: gázzal vagy benzinnel (vagy spirituszkockával) főzzük meg a babgulyást. A benzinfőző meglehetősen macerás és érteni kell a finom lelkéhez, bár nagy magasságokban ez az egyetlen megoldás. De 6000 méterig simán elfőzőcskézünk gázon. Ebből sincs végtelen mennyiség a Földön: éppen ezért a Primus azt a célt tűzte ki maga elé, hogy egyre üzemanyag-takarékosabb modelleket fejleszt ki a magashegyi konyhaművészet elkötelezett művelőinek.

Az alapvető probléma ugyanaz hegyi főzés közben, mint a lakások fűtésénél: az utcát melegítjük nagy lelkesen, ha nem megfelelő a szigetelés. Erre a problémára a Primus ETA Solo egy nagyon jól szélvédett, egymásba illeszkedő edény-főzőfej kombinációt alkotott (Jetboil katalógus lapozgatás közben jöhetett az ötlet). Az edény alján pedig hatalmas felületet adnak azok a lamellák, amik az 0,9 literes edény alján találhatók. Az edényre egyébként egy tépőzáras tok simul rá, ami lehetővé teszi, hogy szépen a tenyerünkbe simuljon a meleg étellel teli henger,  kezünket és gyomrunkat egyszerre melengetve, de meg nem égetve falatozhassuk az elkészült remekművet.

Azért a kor szalad, mióta bekényelmesedtem: annak idején lapos és nagy felületű edényekkel operáltunk, hiszen egy páncélos konzervet elég volt csak fogyasztható hőmérsékletűre melegíteni. Aztán jöttek a porlevesek és instant tészták, de ezeket is főzni kellett nyolc percig, közben kevergetve. Manapság az igazán kemények liofilizált ételeket fogyasztanak magashegyen: ezzel az eljárással hirtelen lehűtik és kiszárítják az eledelt, ami után  pici és könnyű lesz, de közben nem veszít tápanyag, vitamin és rosttartalmából (viszont hirtelen elkezd sokba kerülni). Mi magunkkal vihetjük az apró csomagolást, amihez csak forró vizet kell adni, és csomómentesen elkeverni (erről szívesen mesélek személyesen) és már ehetjük is az ízletes és E-mentes reggelit/ebédet/vacsorát.

Azért a Primus gondolt a hagyományos edénnyel rendelkezőknek is kedvezni: 3 darab apró alumíniumdarabbal alkalmassá tehetjük vérprofi főzőnket bármilyen főzőplatni befogadására. Ami még fontosabb-  mivel e rendszer egységes egészet képez- könnyen felakasztható és egy pontról lógatható akár működés közben is, így alkalmassá válik a sátorban főzésre és az ezzel járó köz- és hőérzet növelésre is. A fentről lógó, mindentől távol duruzsoló gázfőző képe feledteti a sátorban feldőlő, majd a magas gyulladási kockázattal rendelkező műszálas felszereléseket nylonharisnyaként ellobbantó lángcsóva vízióját.

Az edényt fedő gumitető is átgondolt tervezésre vall: nem csak egy apró nyílás található rajta, amin kiszürcsölhetjük a reggeli háromazegybent, hanem két másik bemenet a levegőnek és az amerikai típusú filteres kávéfőzőnek is.

Egyszóval nagyon jó és modern főzőt kapunk, ami relatíve kis súly (365 gramm) és hatalmas teljesítmény (1500W) mellett meggyőző eredményekre képes: 2 perc10 másodperc alatt hevít forráspontig fél liter vizet. Egy dologra azért figyeljenek oda azok, akik megszokták, hogy szép lassan rötyög a gázfőző -rengeteg felesleges hőt termelve- a paprikás csirke ízű vacsorájuk alatt: ez az eszköz a modern kor gyermeke, ha egy pillanatra elkalandoznak a gondolatok, az étel odaég- a hatékonyság nem a magunkfajta kóbor lelkeknek való. Egy biztos: a cucc nagyon jól végzi a dolgát: a lehető legkisebb tömeghez a legjobb hőfelhasználást és gáztakarékosságot garantál. Ez pedig kiemelten fontos a hegyekben is, hiszen már rájöttünk: nem élvezhetjük korlátlanul a Föld méhének adományait. Persze ha hideg van, ezzel mit sem törődik a gyarló lélek, egy dolog biztos csak: a meleg étel valósága.

 

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!