Földön, vizen, levegőben: Amerika legszebb útjain

Aki közelebbről szeretné megismerni az USA igazi arcát annak érdemes autóba ülni, és nekivágni a végtelen utaknak. Mi épp ezt tettük, és közel 100 ezer mérfölddel a hátunk mögött elmondhatom, hogy minden megtett mérföld ajándék volt.A tájak és a látnivalók szines egyvelege kárpótolt minden fáradtságért, és az éjszakai szálláskeresésből adódó kényelmetlenségért. Amerika legszebb útjainak hosszú a listája, igy nem ígérhetem hogy teljes képet adok róluk, de egy kis ízelítőt mindenképp.

Pacific Highway.JPG
Az első számú kedvenc, a Pacific Coast Highway (Pch) ami nemcsak a mi listákon élvez előkelő helyet, de az USA top 10 legszebb panoráma útjainak egyike. A Pch az USA nyugati partján fut keresztül 3 államon, szinte végig a partvonalat követve, és hihetetlen változatosságával minden kilométeren elkápráztatja az átutazót. Az eredeti Pacific Highway-t még a '20-as években építették meg, és a 2715 km hosszú szakasz a világ leghosszabb összefüggő aszfalt útja volt akkoriban. Ezután hosszabbították meg északon Vancouverig (Canada) Dél felé pedig egészen San Diegoig. Észak felől Kaliforniába belépve áthalad a Redwood Nemzeti Parkon, ahol a planéta legmagasabb fái ejtenek ámulatba, majd San Francisco-t elhagyva halad tovább a világhírű Big Sur partszakaszon, ami érintetlen öbleivel sok művészt megihletett már. A partmenti csipkézett sziklákat és az éles kanyarokkal tarkított szakaszokat felváltja a Dél-Kaliforniára jellemző végtelen homokos tengerpart, és persze a pálmafák sem maradhatnak el. A Pch teljes hosszában olyan mint egy állandóan változó festmény, ahol szinte bűn megállás nélkül végighajtani. Bár szerintem ez nem is lehetséges, és nem csak több ezer kilométeres hossza miatt, mégcsak nem is a forgalmi dugóknak köszönhetően, hanem mert egyszerűen képtelenség ellenállni az útszéli megállóknak, amik 1000 stoptáblával felérnek.

Sierra Hwy.JPG
Még mindig Kaliforniában járunk de már messze a parttól, az állam keleti oldalán. A Sierra Highway-n utazunk (Hwy 395) ami a szintén minden kanyarral valami újat tartogat. Los Angelestől Észak felé haladva keresztül visz az út a kaliforniai Red Rock canyonon majd megkövesedett fekete lávatengeren, és az Ownes Völgyön átvonulva belép a festői High Sierra kapuján. Innentől Észak felé haladva drámaian megváltozik a táj. A kopár sivatagos területeket magunk mögött hagyva az országutat Sierra Nevada hegylánca fogja közre. Jobbról a télen-nyáron havas csúcsaival a Mount Whitney vonulata, balról pedig White Mountain hegylánca állnak őrt Kalifornia és Nevada állam természetes határán. A Sierra Highway-ről letérve útba ejthetők olyan nevezetes helyek, mint a Mammoth tavak, vagy a híres Yosemite Nemzeti Park, és ha ez mind nem lenne elég akkor tovább haladva eljuthatunk a Tahoe tóhoz, ami szintén kedvelt turistaparadicsom, a kaszinóiról híres Reno szomszédságában.

Monument Valley Road 163.JPG
Kalifornia után következzen egy kis "Vadnyugat". Sokaknak ismerős lehet a kép a nyílegynes útról, ami a magányos tanuhegyek közt fut az ország belsejében. A 163-as úton járunk és Utah-ból Arizona felé egyenest a Monument Valley-be tartunk. A kép igazi ikonikus pontja Amerikának, és az út közepén állva lenézni a völgyre az valami egészen különleges érzés. A Navajo indiánok földjén járva igazi időutazásban vehetünk részt. A  földből kinőtt sziklaóriások felelevenítik a régi western filmekből jól ismert helyszíneket, és csak a végtelen aszfalt utak emlékeztetnek rá, hogy a 21. században vagyunk. Ezen az úton autózva minden sejtünket átjárja a vadnyugat varázsa, és teljesen átszellemülünk, ahogy a völgybe érünk.

Page, Navajo Bridge AZ.JPG

Szöveg és képek: Kiss Juditka (topusatippek.blogspot.com)

Még mindig a Vadnyugat, de már Arizonában járunk. A 89A utat követve Page-nél átkelünk a 244m hosszú Grand Canyon hídként is ismert, Navajo Bridge-en. Ez a 140 m magas acélmonstrum fontos közlekedési átkelőhely, ami Las Vegas után az első átkelési pont a Colorado Folyón és közvetlen átjárást biztosít a Grand Canyon északi és déli perem között. Két éves építkezést követően 1929-ben nyitották meg az akkoriban a világ legmagasabbnak számító acélhídját. Ezt megelőzően csak komppal lehetett itt átkelni a közeli Lee's Ferry-nél.

A cikk folytatásáért kattints ide!

 

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazások

» Tavaszköszöntő Zakopánéban és Bártfán - 2 nap
» Tavaszköszöntő Ausztriában - 2 nap
» Tavaszköszöntő Krakkó - Wieliczka - Zakopane - 3 nap
» Hétvége a Plitvicei-tavaknál - 2 nap
» Hétvége Krakkóban - 3 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!