Egy sármos nagyváros - Montréal

A hatalmas Kanada második legnagyobb városa  - de Párizs után a világ második legnagyobb francia ajkú városának is számít. A kanadai városokhoz hasonlóan itt is jóval a telepesek megjelenés előtt már település állt  - az indiánok a Hódok gátjaként ismerték a város elődjét. A kalandregények lapjairól ismerős, kalandos és kegyetlen pionír-időket hamar felváltotta a kereskedelem - Montréal a Szent Lőrinc és az Ottawa folyók találkozásánál fekvő, több szigetre épült városa a vízi úton bonyolódó szőrme és fakereskedelem központjává és stratégiai fontosságú kikötővé vált. A Szent Lőrinc-víziút kiépítésével pedig tengeri kikötővé vált - annak ellenére, hogy 1600 kilométerre helyezkedik el az Atlanti-óceán partjaitól. Magyarországról is könnyen eljuthatunk Kanadába, hiszen az Air Canada rouge Budapest-Toronto járata az idei szezonban 2016.október 15-ig üzemel. Jegyeket a www.flyrouge.com  vagy a www.bud.hu weboldalon lehet foglalni.
A másfél milliós város több mint kétharmada franciául beszél - a két nagy kanadai államalkotó nemzet közül is inkább a francia kultúra és építészet hagyott nyomot Montréal hangulatán. A város a kanadai kultúra és zene egyik fontos központja - ezt a szellemi pezsgést művészeti gyűjteményei, múzeumainak meglátogatása során vagy a  világhírű jazz-fesztivál résztvevőjeként a saját bőrünkön is  megtapasztalhatjuk. Kiváló színházaiban, melyek közül a legismertebb a Théâtre Saint-Denis, a Théâtre du Rideau Vert és a Théâtre du Nouveau Monde kortárs és klasszikus darabok között válogathatunk, de Montréalban járva semmiképp se szalasszuk el a Montreal Museum of Fine Arts megtekintését vagy a Biosphere múzeum különleges építészeti csemegének számító épületét.
Az ember és a természet viszonyát bemutató kiállítás különös épületét ne keverjük össze a  szintén egyedül álló építészeti szenzációnak számító Biodome épületével, amely az 1967-es olimpiai játékora épült - az emblematikus Olimpiai Stadionnal együtt. Ha már a híres Underground City földalatti üzletközpontját és az abból az égbe törő felhőkarcolók futurisztikus világát is bejártuk, fedezzük fel a régi városrész, azaz Old Montréal szépségeit. A több ágra szakadt folyó partján szálltak partra az első európai felfedezők, s itt alapították meg a város eredeti magját - itt épültek első templomai. Az amerikai szinten sűrűnek számító egyházi épületek tömege, a templomtornyok sokasága miatt hívták Montréalt száztornyú városnak is - ez az elnevezés a Belváros felhőkarcolóinak megjelenésével kissé idejétmúlttá vált. 
Észak-Amerikában járva gyakran támad az embernek az az érzése, hogy egy megvalósult sci-fi világ díszletei között jár. Így van ez Montréalban is - ahogy elhagyjuk a csatornák, parkok, francia stílusú terek, kedves kis utcák világát, igazi hi-tech űrbázist találunk az Underground City felhőkarcolóinak tövében. Az egyszeri utazónak csak annyi tűnik fel, hogy a széles utcák parkosított sétányain alig látni embert - ugyanis a forgalom az föld alatt zajlik. Több emelet mélyen, az elővárosi vonatokhoz és a metróhoz rengeteg helyen csatlakozva számtalan üzletet, éttermet, hivatalt és bevásárlóközpontot találunk - de vannak itt hivatalok, rendezvénytermek és egész egyetemi karok is.
A metróból kiszállva fel sem tűnik, hogy a föld alatt járunk - a különleges építészeti megoldásoknak köszönhetően természetes és mesterséges fénnyel megvilágított, széles, zöld felületekkel és szökőkutakkal díszített sétálóutcákon indulhatunk el szórakozni vagy napi ügyeinket intézni - a 12 négyzetkilométeren elhelyezkedő földalatti város Montréal legforgalmasabb, legsűrűbben lakott részének számít. A rendszer lényegére, amely még a felhőkarcolók üvegfelületei által összegyűjtött fényt is a föld alá tükrözi, kellemes és természetes fényviszonyokat eredményezve télen jövünk rá igazán - nem kell az akár mínusz 25 fokos hidegben az utcákat róni a méteres hóban, csak egy elegáns pulóverben beülni munka után egy kellemes, teraszos kávézóba megvitatni a napi történéseket barátainkkal.
A kanadai hideg nem ismer könyörületet - Montréalban már -37,8 fokos hideget is mértek. Európaiként lenyűgöző látványt nyújtanak ezek a monumentális, modern épületek és életterek - szinte előrevetíti azt a már nem is olyan távoli jövőt, amelyben gyerekeink élnek majd, akár nem is ezen a bolygón.
Az óváros és az eredeti Montréal központját a Place Royale tere, mely nem csak piactérnek számított, de itt hajtották végre az akasztásokat is. A város híres rengeteg templomáról - itt áll az Észak-Amerika legszebb neogótikus templomának tartott Notre-Dame Basilica, belső terében lenyűgöző csúcsíveket csodálhatunk meg. Érdekes kontraszt a legmodernebb technológia fölényét sugárzó belváros felhőkarcolók vagy a belváros jellegzetes art deco épületeinek árnyékában ügyfélre váró lovashintók sora. 
A katedrálisnak otthont adó tér, a Place d'Armes Montréal legszebb, leghangulatosabb tere - itt találjuk a képeslapok tömegein szereplő Seminarie de Saint Sulpice kolostorát, mely esti kivilágítása idején mutatja legszebb arcát. A belvárosban is hatalmas parkokban pihenhetünk vagy sportolhatunk, vagy a Lachine-csatorna mentén kerékpározva tölthetjük el aktívan szabadidőnket.
A leghíresebb a Mount Royal, melyet a manhattani Central Park mintájára terveztek - de ma már pihenőparknak és népszerű koncerthelyszínnek számot a Régi Kikötő, azaz a Vieux Port is. 
Montréal egyedülálló hangulata, a nagyvárosi nyüzsgés, modern és art deco stílus, illetve a francia és angol koloniális építészet emlékinek különleges szivárványa emlékezetes élmény marad. Szerencsére az Air Canada rouge légitársaságnak köszönhetően Montréal ma már nem számít nehezen elérhető célpontnak. Az Air Canada rouge közvetlen járatával könnyen és olcsón érhetjük el Toronto légikikötőjét, ahonnan rengeteg csatlakozást találunk Montréalba, így akár néhány óra múlva már ott kavargathatjuk a cafe au lait. Fontos információ, hogy a Az Air Canada rouge Budapest-Toronto járata az idei szezonban 2016.október 15-ig üzemel. Jegyeket a www.flyrouge.com  vagy a www.bud.hu weboldalon lehet foglalni.
További képek Monterálból:

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Kanada keleti tájain - 9 nap
» USA keleti-part és Kanada körutazás - 13 nap
» USA Kanada Keleti part - 14 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!