Brisbane, a napfény városa

Sally pongyolában, álmos szemekkel nyit ajtót. „Végre megérkeztél”- mondja és kedvesen a lakásába invitál. Hajnali két óra van. 24 órás repülőút után érkeztem meg Brisbane-be, ebbe az airbnb-n keresztül lefoglalt apartmanba, amely a következő kéthétben a lakhelyem lesz. Egy üzleti képzésre érkeztem ide, így a város felfedezésére leginkább esténként és hétvégén van lehetőségem.

A harminc körüli Sally, a lakás tulajdonosa egyébként újságíró, korábban egy helyi tv-csatornának dolgozott riporterként, de a média világából kiábrándult, így most a Vízművek PR-osaként éli sokkal kiegyensúlyozottabb életét. A város azon részén (Newstead) lakik itt barátjával, amely három évtizeddel ezelőtt még lepusztult ipari területnek számított, ám a befektetéseknek köszönhetően néhány év alatt modern, felkapott, loftlakásokkal teli cool városrésszé fejlődött.

Az árak magasak, s ez különösen igaz a lakásokra. Sally 600 ezer ausztrál dollárért (125 millió forint) vásárolta meg ezt 70 négyzetméteres, két hálószobás lakást, amelynek az egyik szobáját adja most ki. Magas jelzáloghitelt vett fel, s az airbnb-ből származó bevétele segít neki abban, hogy a havi törlesztés miatt ne fájjon a feje. Az ingatlanárak folyamatosan emelkednek, sok az ázsiai (főként) kínai befektető, akik állandó keresletet jelentenek a piacon. Ha már az áraknál tartunk, elképesztően magas állami adó van az italokon és a cigarettán. Egy doboz Marlboro ára 35 dollár, először nem akartam elhinni, rákérdeztem még egyszer, vagyis nagyjából hétezer forint. Nem sok dohányzót láttam.

Negyedszer járok most Ausztráliában, a kilencvenes évek elején egy évet éltem is Melbourne-ben, s a mai napig ez a kontinensnyi ország számomra a világ legjobb helye. A két óriásváros Sydney és Melbourne mögött, látnivalókban Brisbane, Queensland állam fővárosa nem marad el sokban. A Napfény városának is hívják, a sok napsütés miatt, s az innen nem messze lévő Gold Coast a világ egyik leghosszabb és talán az egyik legcsodálatosabb nyaralóparadicsoma, a szörfözök Mekkája. Szubtrópusi éghajlata nagyon kellemes, télen kellemesen tavaszias, tavasszal és ősszel nyáriasan meleg.

Sally és barátja végig segítőkészen irányít abban, hogy melyik látnivalókat nézzem meg. Kihagyhatatlan program a Botanikus kert a maga 18 hektárjával, vagy az 1998-as Világkiállításra épített South Bank, ami amellett, hogy egy mesterségesen megépített tengerpart a város szívében, megszámlálhatatlan étteremnek, bárnak és kulturális eseménynek az otthona.

Különleges látnivaló a Lone Pine rezervátum. A hathektáros állatparkot a Brisbane folyón hajón lehet megközelíteni. (A hajó egyébként itt ugyanolyan fontos tömegközlekedési eszköznek számít, mint a busz.) 1927-ben alapították ezt a lenyűgöző állatparkot, amely a világ legrégebbi és legnagyobb Koala rezervátuma is egyben, 130 koala otthona. Nehéz lefényképezni egy mozgásban lévő koalát, húsz órát alszanak mindennap, s amikor ébren vannak, akkor sem különösebben aktívak. Viszont a világon csak itt engedik meg, hogy kézbe vegyük ezt a békés kis állatot és megsimogathassuk.

A Brisbane folyó felett ível át a Story Bridge, amely a város központjában, a város északi és déli kerületeit köti össze. 74m magas, 777m hosszú acélszerkezetű híd, és minden este más színekkel világítják meg, egyik nap bíborban, másik nap vörösben úszott.

A belváros üveg felhőkarcolói között a Queen Street forgalmas sétálóutcáján már Donnával és egy maroknyi, főleg angolokból álló turistacsoporttal nézelődünk. Az ötvenes éveiben járó, egyébként tanárként dolgozó Donna, egyike a Brisbane Greeters önkéntes csapatának.

A mozgalom lényege az, hogy az interneten bejelentkező turistáknak egy helyi önkéntes saját kedvenc helyein keresztül mutatja be a várost, sok színes történettel tarkítva a személyes hangulatú kirándulást. Így látogattunk el Donna kedvenc kávézójába, éttermébe, a házba, ahol először lakott, elsétáltunk az iskolája mellett. Közvetlenül beszél, laza, mint általában az itteniek. Rendben van az értékrendjük, nem sopánkodnak, pragmatikusan, lazán és okosan élnek. A túránk végén alkalmi idegenvezetőnk még azt is elmesélte, hogy a Greeters mozgalom New Yorkból indult 1992-ben, alapítója egy lelkes lokálpatrióta Lynn Brooks volt. Tavaly már több mint 100 városban üdvözölték az egységesen piros pólót viselő Greeter-ek a városba érkező turistákat. Ideje lenne Budapesten is elindítani ezt a nagyszerű kezdeményezést! Időközben az üzleti képzés végére értem, a búcsúestén Sally és barátja meginvitálnak egy búcsúitalra, sok minden mellett Ausztráliában a borok is nagyon jók. Rendelnek nekem egy Uber taxit, ötven dollár helyett így csak huszonötbe kerül a repülőtéri fuvar.

Beülök az autóba. Még távolról látom, ahogy integetnek. Nem könnyű itt hagyni Brisbane-t. Csodálatos hely. Egyáltalán, Ausztrália fantasztikus ország. Nincs még egy ilyen hangulatú hely a világon. Ha egyszer eljutsz ide, nehezen enged el magától.

Juhász Péter

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Koalák és kenguruk földjén - csoportos utazás Ausztráliába magyar idegenvezetéssel 2024.11.17.-12.03. - 17 nap / 14 éj
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!