A világ legcsúfabb állata

Egy különleges hal érdemelte ki a nem éppen hízelgő címet, viszont ezzel felhívhatja a figyelmet a többi olyan ronda élőlényre is, amelyeket szintén a kihalás veszélyeztet.

Nemcsak a cuki állatoknak van szükségük segítségre a fennmaradásukért vívott harcban, hanem a csúnyáknak is. Ha a hópárducra gondolunk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy világon mindenki támogatná e csodálatos faj megmentését. De ki fog energiát áldozni az olyan csúf egyedek fennmaradására, mint a blobfish? Az Ugly Animal Preservation Society azért küzd, hogy az ilyen állatokat is közelebb hozza az emberekhez, és nekik is legyen esélyük továbbélni a Földön.

A blobfish (Psychrolutes marcidus) tavaly elnyerte a világ legrondább teremtménye címet. Az Ugly Animal Preservation Society 2013-ban egy kampány keretében kérte a közönséget arra, hogy szavazatukkal válasszák meg, melyik bolygónk legvisszataszítóbb élőlénye. A kifejezetten ronda állatok megmentéséért létrejött szervezet a nyertest jelölte ki új jelképévé. Mivel közel kétszáz faj hal ki naponta, a csúnya állatoknak sokkal több segítségre van szükségük az emberek részéről, hogy fennmaradhassanak a Földön. Simon Watt, a szervezet elnöke elmondta, hogy már régóta kerestek új arculatot a veszélyeztetett állatok köréből, és kifejezetten meglepte őket a közönség érdeklődése. Több mint háromezer szavazat érkezett, és a blobfisht majdnem nyolcszázan találták a világ legcsúfabb állatának.

Ez a különleges hal a skorpióhal-alakúak rendjébe tartozik, és Ausztrália és Tasmania körüli vizekben él. Akár a 2800 méteres mélységig is lehatol, de 800 méter mélyen a vízfelszín alatt észlelték a leggyakrabban. Evolúciója során a hal izmainak nagy része visszafejlődött, azok kocsonyás állagúvá alakultak, és az emelkedésben, illetve a süllyedésben segítik, mert a víznyomás mértéke miatt az úszóhólyag már képtelen ellátni a feladatát.

 

Kép: stunninginterestingfacts.com

Forrás: theguardian.com

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!