A turisták a jól megközelíthető célpontokat kedvelik

A Tátrában 2013. augusztus 7-én elvégzett turistaszámlálás adatai szerint a Magas-Tátra szlovák oldalán a leglátogatottabb hely immár hagyományosan a kabinos felvonóval is megközelíthető Kő-pataki-tó. A Lomnici-csúcs alatt található tó mellett egy nap alatt több mint 3.360 turistát számoltak össze, ezek többsége Lengyelországból, Csehországból és Szlovákiából érkezett. A statisztikai adatgyűjtést a Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészete (Štátne lesy TANAPu) és a Tátrai Nemzeti Park Igazgatósága (Spárva TANAPu) együttműködésében minden év augusztusában rendezik meg. Az idei turistaszámlálás során a nemzeti park alpesi környezetében összesen 17.030 turistát számoltak össze. Hagyományosan a legtöbben a Tar-pataki-vízeséseknél, a Rainer kunyhónál és a Zamkovszky-menedékháznál jártak.


A Tarajkán az ide közlekedő siklóvasútnak köszönhetően több mint 3.000 turistát írtak össze. Szintén a felvonónak köszönhetően a Szoliszkó menedékháznál csaknem 1.100 turista fordult meg. Az aszfaltozott úton megközelíthető Poprádi-tónál azon a napon 2.490 turista fordult meg, a Krivánon 204, a Tengerszem-csúcson 725 turistát regisztráltak. Utóbi két csúcs közötti különbség abból is adódik, hogy a Tengerszem-csúcsra vezető útvonalon a turistáknak a Poprádi-tónál, majd a Hunfalvy-völgyi menedékháznál is lehetősége van pihenni, felfrissülni, a Krivánra vezető túra útvonalán ilyen lehetőségek nincsenek.
A Liptói-Tátrában az Árvai-Csendes-völgybe 862 személy látogatott el, míg a Rohácsi-völgyben, a Zverovka menedékház környékén csaknem 1.540 turistát számoltak össze. Ezzel szemben a Csendes- és a Kapor-völgyben a nap folyamán alig 130 turista túrázott. „Az évenként megtartott turistaszámlálás adatai azért fontosak számunkra, mert ezek alapján tudjuk körülhatárolni a hegység különösen leterhelt részeit. Az adatok segítségével tudjuk meghatározni, melyek a turisták által leggyakrabban használt turistautak, amelyeknek a fenntartására és karbantartására különös figyelmet kell fordítanunk” – mondta el Marián Šturcel, a TANAP Állami Erdészet igazgatóhelyettese. A nemzeti park két közigazgatási egysége 1972-től minden év nyarán végzi el a turisták összeszámolását. Bár az alpesi környezetben végzett számlálás eredménye nagy mértékben függ az adott napon uralkodó időjárástól, a legtöbb turistát, 26.520 személyt 1981-ben számolták össze.
Lenka Maťašovská, a Magas-Tátra Regionális Idegenforgalmi Szervezet igazgatója elmondta, hogy a Tátrába látogató legtöbb ember számára nem a magashegyi turisztika a Tátra legfőbb vonzereje. A tátrai turizmusról fennálló hagyományos elképzelés, mely szerint a turista korán reggel felkel, és elindul a hegyre túrázni, már régen nem valós. „Természetesen ma is vannak ilyen emberek, a többség azonban ennél sokkal kényelmesebb” – mondta el az igazgatónő. Manapság kevesebben jönnek azért a Tátrába, hogy korán reggel felkeljenek, és valamelyik magashegyi menedékházba vagy hegycsúcsra induljanak. „A látogatók többsége kifejezetten pihenni jön a Tátrába. Ébredés után megisznak egy kávét, és 9-10 óra indulnak túrázni” – magyarázza a turisták szokásait a szakember. Véleménye szerint a legtöbb turista a jól megközelíthető helyeket veszi célba, sétálnak egyet a tavak körül, fotóznak, kényelmesen megebédelnek, majd este ismét sétálnak egyet, vagy úsznak egyet valamelyik élményfürdőben. „Az emberek többsége a nyaralás alatt inkább a pihenést, a családdal töltött időt helyezi előtérbe. Ez talán annak is köszönhető, hogy nagyon mozgalmas időket élünk, a családok kevés időt töltenek együtt, ezért az emberek a nyaralás minden pillanatát igyekeznek kihasználni a nyugodt együttlétre” – tette hozzá Maťašovská. Az emberek manapság úgy vannak vele, hogy egyszerre több cél szeretnének elérni. Nem csak azért jönnek a hegyekbe, mert meg akarnak hódítani egy csúcsot, elérni egy menedékházat. A turisták egyre növekvő számban használják a felvonókat, amelyekkel kényelmesen feljuthatnak a magashegyi régióba, pl. az egyik legmagasabb tátrai csúcsra a Lomnici-csúcsra. Ezeket a megállapításokat az idei turistaszámlálás eredményei is alátámasztják. A vártnál talán kisebb forgalom Maťašovská szerint annak is köszönhető, hogy a turistaszámlálás napján nagyon meleg volt, az ilyen napokon sokan inkább a folyó- vagy állóvizeket, az élményfürdőket helyezik előtérbe.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!