A Szentföld zárva van: nemi erőszak és gyilkosság a Jézus kalandparkban

Az amerikai Szentföld-kalandparkok nem a hitről, hanem a pénzről szólnak. A Sátán és Mammon játékszerei Krisztus földi Paradicsomai?

Anyagi okok miatt a Feltámadás elmarad?

Állítólag egy látomásnak köszönhető, hogy John Baptist Greco ügyvéd és az általa alapított Filippi Nővérek 1952-ben felépítették az amerikai Connectiut államban Jeruzsálem és Betlehem kétezer évvel ezelőtti idealizált miniatűr mását. A hivatásával felhagyó Greco és a Szentszék által el nem ismert katolikus szellemiségű önkéntes szervezet ugyanis úgy gondolta, hogy az amerikai 110 ezer lakosú Waterbury városba vezető út mentén kialakított Szentföld Vidámpark majd közelebb hozhatja az embereket Istenhez-, főleg ha az apostolok és Jézus mását pénzért mutogathatják a kicsavart értelmezésű „Mert nekem az élet Krisztus és a meghalás nyereség” a Filippieknek írt levél 1:21-es mondata alapján.

A Pine-hegy oldalában 18 hektáron elterülő park 200 darabos épületállományát Frank Veto Lyman építész tervei szerint alakították ki, amelyeknek többségét üvegszálból, gipszből, farostlemezekből és drótokból eszkábáltak össze. A diorámák leginkább az Édenkertet, az oroszlánbarlangban sínylődő Dánielt, illetve Jézus életének és kereszthalálának főbb stációit mutatta be. A bibliai témák fő attrakciója, a hegycsúcson 1200 ember jelenlétében 1956-ban felszentelt 9,8 méter magas fakereszt, illetve a Los Angeles felett látható hollywoodi felirat mintájára „Holy Land U.S.A.”, azaz „Szentföld USA” négy, illetve négy és fél méter magas betűi voltak, amelyeket már a városba vezető utakról is jól lehetett látni.

A giccsparádéban burjánzó díszletváros hamar turisztikai attrakcióvá vált. Az 1960-as években a parkot évente 40 ezer, az 1970-es években pedig már 50 ezer ember kereste fel évente. A busás bevételek miatt John Baptist Greco 1968-ban úgy gondolta, hogy a fakereszt helyére egy sokkal magasabb (17 méteres), ráadásul acélgerendákból összehegesztett feszületet állíttat fel, amely nemcsak Új Galilea gazdagságát volt hivatott Amerika-szerte hirdetni, hanem a hivatalos indoklás szerint kegyeleti hely is lett volna a meggyilkolt John Fitzgerald Kennedy amerikai elnök, valamint öccse, Robert Kennedypolitikus emléke előtt. Természetesen a hegycsúcson ágaskodó fémkeresztet neonizzókkal is felszerelték, amely nagyböjt idején lila, a karácsonyi szezonban pedig vörös színben ragyogott. A tereptárgy a pilótáknak is sok segítséget nyújtott a navigációban. Egy helyi városi vicc szerint, ha egy tehetős amerikait halálosan megrázz a Pine-hegyi kereszt áramköre, akkor életében először ő is megértheti Jézus szegénységet hirdető bölcs szeretetét.

Felújítás és bővítés címén az Amerikai Szentföld Vidámparkot 1984-ben bár csak ideiglenes jelleggel zárták be, ám az alapító 1986-ban bekövetkezett halála miatt a 73 ezer négyzetméteres vallási tematikájú Disneyland kapuit már sohasem nyitották meg újra a vallási áhítattól (és dagadó bukszáktól) remegő nagyközönség előtt. Annak ellenére, hogy a teljes helyreállítás sohasem történt meg, a Filippi Nővérek, a Kolumbusz Lovagjai nevű civil szervezet, valamint a cserkészek egyes felújításokat azért mégiscsak elvégeztek a komplexumon. 2008-ban például 250 ezer dollár értékben egy újabb, ám a korábbinál valamivel kisebb (15 méteres) méretű és vastagságú fémfeszületet állítottak fel a világító kereszt helyére, amelyet Henry J. Mansell ájtatos manó külsejű püspök áldott meg.

A park állaga ettől függetlenül tovább pusztult. A vandalizmus és az időjárás viszontagságai miatt az Amerikai Szentföld-projekt jelenleg egy poszt-apolitikus hangulatú, gigantikus méretű szeméttelep képét mutatja, ahol a diorámákat, az üvegszálas házakat és a gipszbárányokat már rég benőtte a gaz, a szentekkel telezsúfolt, beszakadt tetejű műbarlangokat pedig drogosok és hajléktalanok szállták meg. Új Galilea elrettentő pokoli jellegét ráadásul még csak az is erősíti, hogy 2010 júliusában a 19 éves Francisco Cruz az egyik ilyen „barlangszentélyben” megerőszakolta, majd több késszúrással meg is ölte a 16 éves Chloe Ottman iskolából hazafelé tartó „szőke hajú, angyali kinézetű”diáklányt. A bűncselekményt a helybeli idősebb generáció azzal magyarázta, hogy „mindez azért történhetett meg itt és így, mert a Messiás már rég kiköltözött a Szentföldről.”

Forrás: falanszter.blog.hu

Képek: damnedct.com, flickr.com, dpreview.com, atheistuniverse.net, desertedplaces.blogspot.com

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» 6 napos városlátogatás New Yorkban - Hotel *** - 6 nap/4 éj
» 6 napos városlátogatás New Yorkban - Hotel **** - 6 nap/4 éj
» 8 napos városlátogatás New Yorkban - Hotel *** - 8 nap/6 éj
» 8 napos városlátogatás New Yorkban - Hotel **** - 8 nap/6 éj
» USA Nyugati Part - 13 nap

Információs oldalak

» Incentive utazások - üzleti utaztatás

Cikkeink

» Észak-Amerika csodálatos tájain - Kovács Attila
» Jackson Hole tilt-shift videón - Kovács Attila
» Hihetetlen Oregon... - Kovács Attila
» Egy hét Montanaban - Kovács Attila
» A Tahoe-tó csodája - Kovács Attila
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!