A Bükk lábánál II.

(Folytatás

Ha azt mondom Egerszalók, szinte mindenkinek az erdei hőforrás jut eszébe. Pedig a forrás turisztikai látványossága mellett, lássuk be, más látnivaló is van a környéken. A falu szépen rendezett és csendes. Pihenésre és kiindulási pontnak teljességgel megfelelő helyszín. Érdemes megnézni a falu határában található barlanglakásokat, gyerekkel nagyjából tizenöt perc séta a falu központjától. Még számomra is meglepő volt, hogy a 60-as években itt még éltek emberek. Érdekes volt látni az egyik szoba falán logó múlt század eleji fényképet, ahol szépen kiöltözve feszít az egész család. Mintha manapság valaki öltönyt venne és menne dolgozni a bankba. Csak éppenséggel a lakása egy „kőbe vájt barlang”, ahol a téli időszakban a fűtést a kemence oldja meg, sőt hő-rásegítésnek a hátsó szobában tartott tenyészállatok is ott lennének. Lavórban fürödni, mosakodni, borotválkozni. Este aztán a család összeülne az asztal körül és a pislákoló petróleumlámpa fénye mellett szotyoláznának és beszélgetnének.
Azért ezeknek lakásoknak két nagy előnye volt a maiakkal szemben: egyrészt nyáron nem kellett klíma, másrészt a közösség megtartó szerepe sokkal nagyobb volt – és itt természetesen nem a virtuális közösségre (lásd facebook) gondolok…

Végül, de nem utoljára kihagyhatatlan volt Eger városa és az egri vár megtekintése. Talán húsz éve jártam utoljára Egerben, így most sok minden az „újdonság erejével” hatott. Az egri élménystrand kihagyhatatlan – pláne ha gyerekkel vagyunk. A csúszda, a bugyborékoló víz, a vízesés vagy éppenséggel a körben forgó vízfolyam olyan élmény számukra - mit sem törődve a lila szájjal vagy a szétázott ujjukkal, ami már leginkább egy Shar pei bőrére hasonlít – hogy éjt nappallá téve a medencében lubickolnának. S hát mit tehet egy felnőtt, aki már az első (fél)óra után unja az ötven centis vízben való üldögélést? Nos, ez örökre költői kérdés marad, mert hát ugye nem ez a lényeg.

Az egri vár a maga monstrum megjelenésével, masszív erős falaival, sok helyen megjelenő ágyúival a gyerekek számára szinte befogadhatatlan élmény. Azt se tudják, hirtelenjében mit nézzenek, mit csináljanak, hova fussanak, hova másszanak fel – annyi a látni és megérinteni való dolog. Számukra felfoghatatlan a néhol 5-8 méteres várfal, persze kérdezik is, hogy miért kellett ilyen vastagra építeni? És hogy a mi lakásunk fala is lehet ilyen vastag? És a többi, és a többi...
Mindenképp érdemes megnézni a panoptikumot, mert bár nem egy Madame Tussauds, de azért a mienk: a figurák az Egri csillagokból vannak megformázva, sőt még a titkos labirintusra is gondoltak – szintén a gyerekek legnagyobb örömére. A kazamaták szervezett látogatását is ajánlom - így utólag mindenkinek - mert megvallom őszintén féltem, hogy unalmasnak fogják tartani, de szerencsére nem így történt. A tűzkerék effekt egy felnőtt számára inkább megmosolyogtató, de a gyerekek árgus szemmel figyelték a villódzó és sistergő pukkanó hangokat kiadó szerkezetet – amitől ugyebár anno sok török futva menekült, már ha tudott. Hatalmas élmény számukra a kazamatákban kiállított ágyuk, melyek közül az egyiket még meg is szólaltatják. Nem kell megijedni, nem lesz túl hangos. 
A kazamata legalsó szintjén található hosszú folyosó, a sejtelmes megvilágítással és a várfalába beépített aknafigyelő szerkezetekkel (ha valaki nem emlékszik E.CS-ből, segítek: a dobon elhelyezett borsószemek, illetve tálban lévő víz mutatta a külső aknászok munkáját) szintén egy olyan világot mutat be, ahol gyermekeink szívesen érzik magukat a vár védőinek:
- Apa, láttam hogy mozog a borsó!
- Ááá, dehogy fiam – szerintem csak ráfújtál véletlenül.
- Nem biztos, hogy megmozdult!
- Akkor viszont futás, mert a törökök már bontják a falat…

pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!