Hótalpas túra a Gyömbér 2043 méteres csúcsára

1 napos hótalpas túra az Alacsony-Tátrában

Tarts velünk és hódítsuk meg hótalppal az Alacsony-Tátra legmagasabb csúcsait. A Chopokról és a Gyömbérről páratlan panoráma tárul elénk, a gerinctúra során végig a Magas-Tátra hegyvonulatában gyönyörködhetünk. A csúcsról lefelé útba ejtjük a hangulatos Štefánik menedékházat, hogy elszürcsölhetünk egy forró teát vagy egy finom káposztalevest. A hótalp olyan téli felszerelés, amely nagy hóban megkönnyíti teszi a mozgást, bármilyen bakancsra rögzíthető és használata mindenki számára rövid idő alatt elsajátítható.

Alapár tartalmazza

Az utazást busszal, hótalpak bérleti díját, a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Alapár nem tartalmazza

A felvonó árát az utas valamit az útlemondási biztosítást, és az étkezést.

Hossz: 
1 nap
Létszám: 
30-45 fő

Nehézség:

Erre a túrára mindenképpen gyakorlott túrázók jelentkezését várjuk, megfelelő időjárási körülmények esetén sportos erőnléttel és némi kitartással teljesíthető a túra. Ha az időjárás nehezít a körülményeken – ami az Alacsony-Tátra közismerten szeles gerincén elég sűrűn előfordul –, akkor viszont egy valódi magashegyi túra elé nézünk.

Nagy Árpád
Rendszeresen túrázom a Magas-, a Liptói-, a Bélai-, a Lengyel- és az Alacsony-Tátrában, a Szlovák Paradicsomban, a Kis- és Nagy-Fátrában, Szlovákia és Dél-Lengyelország legszebb...
Fekete Erik
Imádok új helyeket és kultúrákat megismerni és még nagyobb örömmel tölt el, ha erre másokat is motiválni tudok.
Orbán Ferenc
Feri munkájában is a mozgást választotta, testnevelő tanár. Barangolt már sivatagban, függeszkedett sziklák között, horgászott a Sark-körön túl.

Élménybeszámolók

» Túra a Gyömbérre - Kovács Attila, 2013. január. 29
» Hótalp, gőzgombóc, Gyömbér - Hegedüs Anett, 2013. február. 04

Kapcsolódó cikkek

» Tavaszi túra a Tátrában - Kovács Attila, 2013. május. 26
» Magas-Tátra - túra a Hosszú tavi menedékházhoz - Kovács Attila, 2013. március. 25
» Túra a Zöld-tónál (Magas-Tátra) - Négyesi Miklós, 2013. január. 04
» Szlovák nyelvtan gyorstalpaló sörrel - magas-tatra.info, 2014. december. 10
» Hogy kaphatunk segítséget a hegyekben? - magas-tatra.info, 2014. október. 11
» Gyalogtúra a Tátrában -a Téry-menedékházhoz - Kovács Attila, 2014. július. 29
» Szilveszteri kirándulás Szlovákiában - Czinke István, 2014. január. 03
» Visszatérés a Gyömbérre és a Chopokra - Nagy Árpád, 2013. november. 25
Sajnáljuk!
Ár és időpont információ nem érhető el.
Hasonló utazások, nyaralások:
Részletes program
1 nap: Budapest – Sdriečko szálló. Felvonóval fel a Chopokra, majd túra Gyömbér – Trangoška útvonalon.

Reggel 5.00-kor találkozunk Budapesten a Hősök terén a Műcsarnok mögötti buszparkolóban, indulás 5.15-kor. Kora délelőtt érkezünk meg az Alacsony-Tátra déli lábánál fekvő Sebesér (Bystrá) település határában található Sdriečko szálló (1210 m) mellett található parkolóba. Érkezés után összepakoljuk felszerelésünket, és felvonóval felmegyünk a Chopok csúcsára (2024 m). Itt felcsatoljuk hótalpainkat, majd az Alacsony-Tátra főgerincén vezető látványos gerincúton kelet felé indulunk. A hullámzó főgerincen a karókkal jelzett téli úton leereszkedünk a Deményfalvi-hágóba, majd onnan felmászunk a hegység legmagasabb csúcsára, a Gyömbérre (2043 m). A csúcsra megérkezve a tiszta téli időben nem csak az Alacsony-Tátra vonulatában, hanem északi irányban a hófödte Magas-Tátra csúcsaiban is gyönyörködhetünk. A kellemesen fárasztó gerinctúra végén jóleső csúcs-csoki elfogyasztása után az innen már csak lefelé vezető úton leereszkedünk a Stefánik menedékházhoz (1740 m), ahol a gerincút és a csúcstámadás nehézségeit egy forró káposztalevessel enyhíthetjük. A menedékháztól az eleinte meredeken, majd később egyre lankásabban ereszkedő turistaúton érkezünk meg a parkolóban várakozó autóbuszhoz, majd az esti órákban érkezzünk vissza Budapestre.

Túratáv 11 kilométer, szintkülönbség +300 / -1150 méter, menetidő 7-8 óra.

Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

Az utazást busszal, hótalpak bérleti díját, a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Alapár nem tartalmazza: 

A felvonó árát az utas valamit az útlemondási biztosítást, és az étkezést.

Kötelező költségek: 

2017 évi árak: Felvonó a Chopokra: felnőtt 16 €, diák-nyugdíjas 13 €, gyerek 11 €.

Előleg: 

A teljes összeg jelentkezéskor, egy összegben fizetendő.

Kiutazási forma: 
busz
Felszerelés ajánló

Túracipő: A bőrbakancs a megfelelő; a textil-betétes, bakancs nem túl jó mert ezek beázás nélkül nem bírják hosszabb távon a hóban túrázást. A hótalp lényegében bármilyen bakancsra felerősíthető. Fontos, hogy a bakancsban jó minőségű, vastag túrazoknit viselj, melyből jó ha több párat is hozol magaddal.Sí vagy túrabotot hozz magaddal, ha nincs a helyszínen tudsz bérelni.
A korai sötétedés miatt, fej vagy kézilámpa mindenképp kerüljön a zsákba!!
Lábszárvédő: ez a téli ruházat része, hiszen a lábszárvédő akadályozza meg, hogy a hó a bakancsba kerüljön.
Meleg ruházat: rétegesen kell öltözködnünk és melegen. Fontos hogy ha melegszik az idő megfelelő rétegeket tudjunk levenni magunkról, a hőmérséklettől függően.
Kesztyű: A legjobb a síkesztyű vagy az egyujjas orkán kesztyű, ez a hóban nem ázik át. Ha van, hozz cserekesztyűt is!
Sapka: kétféle sapkát hozz, egy vékonyat és egy vastagot az időjárásnak megfelelően. Ha a meleg ruházatod nem olyan magas a nyaknál, hogy adott esetben fel tudd húzni az orrodig, akkor hozz sálat is! A sapka és a sál kombinációját helyettesítheti az ún. símaszk is.
Szemüveg: nagyon fontos a napszemüveg és szeles időben a síszemüveg. Egyéb túrafelszerelések: Szükségünk lehet fényvédő krémre, kézi vagy fejlámpára. Sí vagy túrabotot hozz magaddal ha tudsz.

Egyéb részletek
Kiutazás: 

Autóbusszal utazunk, amelyet két gyakorlott gépkocsivezető irányít. Oda- és visszaúton kb. 3-4 óránként tartunk rövid pihenőket benzinkutaknál vagy nagyobb parkolókban. A pihenőhelyek mosdóiban néha fizetni kell, ezért jó, ha van aprópénz. A buszokon ülésrend van, a helyfoglalás az előleg-befizetés sorrendjében történik, amit jelentkezéskor jelezni kell. A teljes csoport elhelyezése érdekében az iroda fenntartja magának a jogot, hogy a helyfoglaláson változtasson. A fel illetve leszállások csak a kijelölt felszálló helyeken lehetségesek. 

Étkezés: 
Túránk során nem érintünk menedékházat, így magunkkal kell hozni a napi szükséges élelmiszert, innivalót a hátizsákban. Az útra pakolj néhány szendvicset, gyümölcsöt, innivalót. Jó szolgálatot tehet egy túratermosz amiben meleg innivalót tudsz hozni.
Időjárás: 
Változékony, magashegységi időjárásra kell számítani. Gyakoriak az erős szelek, ami a hőérzetünket jelentősen csökkenti, akár -20-ra is lehet számítani szélsőséges esetekben. A túravezetőknek indokolt esetben lehetőségük van a tervezett útvonal megváltoztatására, szélsőséges esetben a túra elhalasztására!
Csomagolás: 
A túrán egy kisebb, 20-25 literes hátizsák bőven megfelelő, ebbe beleférnek személyes irataid, pénztárcád, esőkabátod, élelmed, ivóvized, tartalék ruházatod.
Vízum: 
Magyar állampolgárok részére nem kell vízum, csak érvényes személyi igazolvány vagy útlevél.
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő utasbiztosítás megkötése ajánlott, ezt jelentkezéskor irodánknál is megkötheted! Olyan biztosításra van szükség ami tartalmaz esetleges helikopteres mentést is! Bankkártya mellé rendelt biztosítás nem minden esetben megfelelő, kérjük ellenőrizd! Europai egészségbiztosítási kártya (ingyenes) kiváltása külföldi utak esetén ajánlott.
Korhatár: 
14 éves kortól ajánlott a túra.
Vélemények, értékelések
4.8
47 értékelés alapján
Szervezés értékelése
4.8
Program értékelése
4.9
Szállás értékelése
5.0
Túravezetők értékelése
4.9
Utazás értékelése
4.5
Budapest, IX. kerület
4.8
Szuper túra, kellemes fáradtsággal a végén. Az időjárás tökéletes volt egy ilyen kiránduláshoz, hó volt, jég volt, a hótalpakat használtuk! Árpi tudása elképesztő :)
Budapest, XXI. kerület
5.0
Ez volt a 10. utam az Irodával!! Gondolom, ez már egy jó vélemény :)
Profi szervezés, tájékoztatás és szakértelem... most még az időjárás is fantasztikus volt!! Napsütés a felhők felett!!! Köszönöm az élményt!! Legközelebb is Veletek :)
Kalocsa
5.0
Az eddigi legszebb túrám volt!
Budapest, IV. kerület
5.0
Szuper túra volt, gyönyörű idővel, kiváló választás volt a szervezők részéről a hegygerinc! :-) Az új busz kényelmes volt és jó meleg :-) Biztos, hogy jövök máskor is!
Pinkamindszent
4.8
Kellemes, nyugodt túra volt, jó túravezetőkkel, barátságos útitársakkal. Az időjárás is kegyes volt hozzánk. Először próbáltam a hótalpat, így volt egy kis szerencsétlenkedés, de azért gyorsan bele lehetett jönni. Javaslom, hogy a felszerelésnél kerüljön feltüntetésre opcionálisan a hómacska, esetleg hágóvas. Úgy gondolom, hogy a túra jelentős részén a fagyott havon egyszerűbb lett volna ezek valamelyikét használva közlekedni.
Budapest, XIII. kerület
4.8
Nagyon jól szervezett túra, kivételesen felkészült túravezetőkkel. Az 5:15-ös indulás elsőre kicsit ijesztő, de az út megéri a korán kelést. Szerencsénkre gyakorlatilag tökéletes időjárási viszonyok között tudtuk megtenni a távot. Néhány saját képem:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.769730579846943.1073741830.100004300236069&type=3
2114 Valkó
5.0
Magdi, Árpi , Csongor köszönöm Nektek ezt a csodálatos napot!Egyszerűen mesés volt.Nagyon jó szervezés volt részetekről és a JóIsten megadta , hogy olyan páratlan jó időjárásban volt részünk. Ez páratlan élmény volt.

Pécel
5.0
Nagyon jól éreztük magunkat és kellemesen elfáradtunk. Köszönjük a szervezést
Budapest, X. kerület
4.8
Csodás időnk volt a tàj gyönyörű. Köszönjük az élményt.
Budapest, III. kerület
5.0
Gyönyörű időben túrázhattunk, az idegenvezetők profik, mindenben lehet rájuk számítani
A túra jól szervezett, kellemesen el lehet fáradni a végére
Mindenkinek csak ajánlani tudom
Érd
5.0
Egy csodálatos időben páratlan panorámával profi túravezetőkkel egy jó csapattal-
kell ennél több?
üdv-koma-
Budapest, XI. kerület
5.0
Gyönyörű volt!
Budapest, III. kerület
4.3
Árpi és Csongi helyzetnek megfelelően, jó tempóban vezette és támogatta a csoport tagokat. Köszönjük a szép túrát és a vezetést.
Budapest, III. kerület
4.5
A túravezetők profin vezették a csoportot, sok érdekességgel egészítve ki az amúgy lenyűgöző tájat és programot.
Budapest, IV. kerület
5.0
Minden szuper volt, kivéve a fenti időjárást.
Budapest, VII. kerület
4.8
:-)
Budapest, XIII. kerület
4.3
Nagyon jól éreztem magam a túrán!
Budapest, XIII. kerület
4.0
Az időjárás sajnos meghiúsította a csúcstámadást. A túravezető nagyon sok érdekes és hasznos információt osztott meg velünk. Kellemes túra volt, köszönöm.
Dunakeszi
5.0
Bár a szeles idő miatt nem juthattunk fel a Gyömbér csúcsára, ám kárpótolt minket a túra során végig hófödte tájban a hótalpazás szuper élménye. A túravezetők profik voltak, mint mindig.
Budapest, XVII. kerület
4.8
A túra szervezése és lebonyolítása a megszokott kiváló minőségben lett kivitelezve. Köszönjük az élményt :)
Írjon véleményt Ön is!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!