Dolomitok 2

5 napos via ferrata túra

Colfosco és Corvara a Dolomitok északnyugati részének két legnagyobb üdülő- és sítelepülése. A térséget Alta Badiának nevezik és az olaszok méltán büszkék a természeti szépségekben gazdag térségre. Alta Badia a Dolomitok sziklacsúcsainak az elvarázsolt királysága, ahol több mint 400 km hosszan jelzett turistautak és via ferráták várják az aktív nyaralásra vágyókat.
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!

Nehézség:

A Piz da Cir V B/C-s, Gran Cir A-s, a Brigata Tridentina C-s, a Piz da Lech csúcsára vezető ferrata pedig C/D-s nehézségű. A nehézségi fokozatokról további leírást ezen az oldalon találsz: Ismerettő a via ferráták nehézségéről.

Részvételi díj tartalmazza

Az utazást, a 4 éjszaka szállást kempingben, a szervezést, a magyar nyelvű túravezetést és a via ferráta felszerelések bérleti díját valamit az útlemondási biztosítást.

Részvételi díj nem tartalmazza

Az étkezést, az utasbiztosítást és a felvonó árát.

Hossz: 
5 nap
Létszám: 
8 - 15 fő

Szállás

Kempinges szállásunk kulturált, jól kiépített. A vizesblokkok nagyon szépek, meleg vizes fürdésre van lehetőség. Sátor, derékalj, hálózsák mindenképpen szükséges, mert a hegyekben hűvösek lehetnek az éjszakák.
Lehetőség van a kempinghez közeli apartmanokban is megszállni, ennek részleteiről keresd irodánkat.

Program: 

1. nap - Budapest, Colfosco
Korán reggel indulunk autóbuszunkkal Budapestről. Találkozó 5.30-kor a Hősök terén az Időkeréknél, indulás 6.00-kor. A délutáni órákban érkezünk meg Észak-Olaszországba, a Dolomitok hegységben található Colfosco városkába, ahol elfoglaljuk szállásunkat. Utazás a Dolomitokban található Colfosco városba. Sátorverés után a túravezetők kiosztják a felszereléseket és eligazítást kapsz a használatukról és tájékoztatást az előtted álló napokról.

Szállás: kemping vagy opcionális panzió

2. nap - Colfosco, Gardena-hágó, Piz da Cir V (2520m) (B/C) és Gran Cir (2594m) (A), Colfosco
Az első túranapunkon két könnyebb ferrátával hangolódunk az előttünk álló napokra. A kempingből elmegyünk a Gardena hágóba (Passo Gardena) és innen indulunk Cir csúcsok két ormának a megmászására. Az első pár száz méteren havasi réten keresztül haladunk, majd a felvonó fenti állomását elhagyva a sziklák világába érünk. Egy kisebb szakadékon felmászunk és elérjük a gerincet, ahol a via ferrata kezdődik. Itt felvesszük a beülőnket, sisakot és via ferrata kantárt, majd elkezdjük a mászást. Egy létra, több meredek szakasz és egy kis sziklafülkében lévő Madonna szobor után hamarosan a csúcs alatt találjuk magunkat (1 óra). A csúcs maga nagyon kis alapterületű, alig pár ember fér el rajta, ahová egy rövid, de meredek szakaszon kell felmászni. A csúcsról egy másik szakadékvölgyben mászunk le és hamar elérjük a hegy lábánál futó turistautat.
Az ösvényen balra fordulunk és megközelítjük a Gran Cirt. Itt nem lesz annyi nehézség és mászás, mint az előző ferrátánál, bár néhol meglepő helyeken vezet el az út és olyankor bizony szükség van a mellettünk futó drótra. A csúcson a kereszt mellett a megérdemelt csúcscsoki elfogyasztása, kilátás és pihenő vár ránk. A körpanoráma gyönyörő. Vissza a már megismert úton, majd miután kiértünk a sziklás részről, elkanyarodunk a Jimmy menedékházig ott iszunk egy sört és lesétálunk a parkolóban várakozó buszunkhoz.

Szint összesen: fel 500 méter, le 500 méter; menetidő: 4-5 óra.
Szállás: kemping vagy opcionális panzió

3. nap - Colfosco, Via Ferrata Brigata Tridentina (C), Colfosco
A VF Brigata Tridentina 600 méter mászást foglal magába és egyáltalán nem szabad lebecsülni. Az egyetlen baj ezzel a túrával, hogy túl közel van az úthoz, könnyű a megközelítése, így egy szép napon elég zsúfolt tud lenni. A mászás az egyik legjobb és legszebb a Dolomitokban, végig csadaszép kilátással a Badia völgyre, Colfoscóra és Corvarára, a kempingünkre (még a sátrainkat is felfedezhetik az éles szeműek) illetve a Sassongherre. A via ferratát a parkolóból kb. 10 perc alatt érjük el, így már a pqarkolóban be öltözünk. Az első mászó szakasz nem nehéz, habár a reggeli órákban lehet nyirkos, így egy picit csúszós is. Az első rész hamar véget ér, innen egy enyhén emelkedő ösvényen folytatjuk utunkat a második szakasz felé, amit olyan 15-20 perc alatt el is érünk. Itt a ferrata egy vízesés mellett vezet el és egyre meredekebbé, néhol függőlegessé válik. Hosszú-hosszú métereken keresztül mászunk, miközben a lábaink alatt ott az egész völgy. Fölöttünk a Torre Exner hatalmas, áthajló fala magasodik. A falszakasz feljebb völggyé szélesedik, ahol alkalmunk nyílik egy kis pihenőre, regenerálódásra az utolsó és egyben legnehezebb rész előtt. Ez pedig a Torre Exner függőleges fala, ahol több helyen létrák is segítik az előrehaladásunkat. A ferrata vége stílszerűen egy 7-8 méter hosszú függőhídon vezet keresztül. A híd után már szinte vége a ferrátának, pár méter és kint vagyunk egy széles hegyháton, ahonnan már csak 15-20 perc a menedékház. Ez a túra nem csúcson ér véget, ám nem meglepő módon mindenki elégedett lesz magával. Az pedig, hogy egy ház van fent, még nagyszerűbbé teszi az érzést, amit egy sörrel is ünnepelhetünk. A Rif. F. Cavazza al Pisciadu nevet viselő házből egy kezdetben szakadékszerű völgyön vezet keresztül az utunk, ami lejjebb kiszélesül és kicsit enyhül a lejtése és egyenesen a parkolóhoz vezet. Itt a fenti szakaszokon még van drót, ezért érdemes magunkon hagyni a via ferrata felszerelést. Este akár egy pizza mellett ünnepelhetjük meg egy helyi kisvendéglőben a sikeres mászást.

Szint összesen: fel 650 méter, le 650 méter; menetidő: 6-7 óra.
Szállás: kemping vagy opcionális panzió

4. nap - Colfosco, Corvara, Piz da Lech (2913 méter) (C/D), Corvara, Colfosco
A mai napon jutunk fel túránk legmagasabb csúcsára. A kezdeti szintemelkedést felvonóval tudjuk le, így reggel egy rövid buszozás után már a felvonón ülünk és egy átszállással érjük el a túránk kezdőpontját. A lift felső állomása 2525 méter magasan van, innen egy rövid sétát követően, 20 percen belül a szikla tövében találjuk magunkat. Az út egy nehezebb felmászással kezdődik, majd tovább szép, könnyebb-nehezebb mászások követik egymást. A túra csúcspontja a falon található két létra. A második tetejéről a legnehezebb a kimászás, de szerencsére utána már könnyű szakaszok következnek. A drótkötél végére érve még 110 méter szintkülönbséget kell letudnunk a csúcshoz a szerpentines ösvényen. A csúcsról rálátunk az előző napi túránk végpontjára és belátjuk az egész Dolomitokat (jó idő esetén). A csúcsról kezdetben egy meredek, majd egyre lankásabb ösvényen ereszkedünk le, mely ismét meredek lesz a végére, olyannyira, hogy még a ferrata szettjeinket is használni fogjuk néhány helyen.

Szint összesen: fel 400 méter, le 400 méter; menetidő: 5 óra.
Szállás: kemping vagy opcionális panzió

5. nap - Colfosco, Budapest
Búcsúzás a hegyektől és hazautazás.

További információ

Hasonló utazások, nyaralások:
» Via ferrata túra a Hohe Wandon haladóknak - 1 nap
» Rax-Alpok via ferrata: a Haid Steig - 1 nap
» Dachstein - via ferrata hétvége - 4 nap
» Via ferrata a Garda-tó környékén - 5 nap
» Via ferrata túra kezdőknek - 1 nap

BEUTAZÁSI SZABÁLYOK / VÍZUM / EGÉSZSÉGÜGYI KÖVETELMÉNYEK

Európa:

Fontos, hogy utazása előtt folyamatosan ellenőrizze az aktuális szabályokat az alábbi linken, hiszen a beutazási feltételek teljesítése minden esetben az utazó saját felelőssége.

A Konzuli Szolgálat hivatalos oldala >>>

Ez az ajánlat utazási csomagként értékesíthető.

Ár & Jelentkezés
Részvételi díj tartalmazza: 

Az utazást, a 4 éjszaka szállást kempingben, a szervezést, a magyar nyelvű túravezetést és a via ferráta felszerelések bérleti díját valamit az útlemondási biztosítást.

Részvételi díj nem tartalmazza: 

Az étkezést, az utasbiztosítást és a felvonó árát.

Helyszíni költségek leírása: 

Felvonó ára: 20 Euro

Várható kötelező költségek a helyszínen: 
20 Euro/fő
Várható költőpénz szükséglet: 
20 - 80 Euro/fő
Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely a foglaláskor fizetendő.
Egy hónapon belüli indulás esetén a teljes részvételi díj fizetendő!

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal az indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
busz
Felszerelés ajánló

Szükséges felszerelésről: ha sátrazol: matrac, hálózsák; túracipő/túra bakancs; esőkabát; esőnadrág; meleg felső ruházat; túra nadrág; sapka/kalap a nap ellen; elemlámpa; napvédő krém; fürdőruha (közel a Garda-tó).

Sportcipő nem megfelelő a via ferrata túrák során! Kemény talpú túracipőre, vagy bakancsra van szükség. Ne feledd otthon a meleg ruházatot sem, mert a hegyekben még nyáron is hűvös lehet! Ha van, hozz kerékpáros vagy via ferratás kesztyűt!

A jó minőségű túracipő, esőkabát és esőnadrág fontosságát külön hangsúlyozzuk, kérjük, mindenképpen hozz magaddal! Olyan bakancsban gyere, amit már régóta használsz! Ha új bakancsod van, a túra előtt járasd be, nehogy az utazás alatt törje fel a lábad! A via ferrátás felszerelést irodánk mindenki számára biztosítja.

Via Ferraták: Mesterségesen kiépített sziklautak. A meredek szakaszokon: drótkötelek, fémlétrák, és lépések segítik a kalandvágyó turisták haladását. Speciális biztosító eszközök szükségesek végigjárásukhoz! A Dolomitok és a Garda-tó környéke a via ferraták paradicsoma, mivel alapfokú hegymászó technikai tudást igényel végigjárásuk, gyakorlott túravezetőink mindenkinek segítenek megtenni az első lépéseket. A túra során folyamatosan számíthattok segítségükre.

A túrák nehézsége: A mászóutak sokszor kitett (mélység felett lévő) sziklákon és párkányokon vezetnek, csak azok számára teljesíthetők, akik nem szédülnek, nincs tériszonyuk! Ha rendszeresen sportolsz (kerékpár, futás, túrázás), könnyebben tudod teljesíteni a napi adagot. Az aktuális utak nehézségét a napi programoknál találod.

Figyelem! A mászások során speciális biztonsági felszerelést kell használnunk. Kizárólag az irodánk által biztosított felszerelés használható! Ezek helyes használatát a túravezetők elmagyarázzák és a túrákon folyamatosan figyelemmel kísérik! A vezetők utasításait mindenkinek be kell tartania saját biztonsága érdekében!

Egyéb részletek
Kiutazás: 

Autóbusszal utazunk, amelyet két gyakorlott gépkocsivezető irányít. Az oda- és visszaúton kb. 3-4 óránként tartunk rövid pihenőket benzinkutaknál vagy nagyobb parkolókban. A pihenőhelyek mosdóiban néha fizetni kell, ezért jó, ha van nálad aprópénz. A helyfoglalás az előleg-befizetés sorrendjében történik. A teljes csoport elhelyezése érdekében az iroda fenntartja magának a jogot, hogy a helyfoglaláson változtasson.

Étkezés: 

A túra önellátó, de mindennap lesz alkalom élelmiszert, meleg ételt vásárolni. Kempingünkben kisbolt és pizzéria található, bent a faluban, 15 perc sétára rendes bolt. Javasoljuk, hogy csomagolj néhány szendvicset a kiutazásra, amit napközben elmajszolsz. Aszalt gyümölcsök, magvak, szőlőcukor, kekszek, müzli- és energiaszeletek gyorsan pótolják az elvesztett energiát a mászások során. Olvadásra hajlamos csokoládét, könnyen romlandó dolgokat azonban kérünk, ne hozz az utazásra. Műanyag tányér, bögre, evőeszköz, bicska, termosz, kulacs, főző, gázpalack, gyufa, konyharuha, szalvéta, konzerv-, sörnyitó, dugóhúzó, kis nylonzacskó szendvicsnek, mosogatószer, szivacs jó szolgálatot tesz a napi étkezések lebonyolítása során.

Időjárás: 
A Garda-tó környéke az Alpok legdélibb nyúlványa, ezért itt inkább mediterrán időjárási viszonyok uralkodnak, mint hegyvidéki. Ettől függetlenül 1000-1200 méter magasan már lehet hűvösebb az idő. Esőre is számíthatunk bármikor, ez a hegyek természetes velejárója.
Csomagolás: 
A túrák során a kis, kb. 30 literes hátizsákod lesz nálad, amibe a személyes irataidat, a pénztárcát, esőkabátot, tartalék meleg ruhát, élelmet, ivóvizet és a via ferrata felszerelést tudsz pakolni. Javasoljuk, hogy egy nagyobb táskába pakold a holmid többi részét.
Vízum: 
Magyar állampolgárok érvényes, új típusú személyi igazolvánnyal vagy érvényes útlevéllel utazhatnak Olaszországba.
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő, hegymászás kategóriára is kiterjedő biztosítás megkötése kötelező. A biztosítást túravezetőink az indulás előtt ellenőrizhetik és nem érvényes, vagy nem megfelelő biztosítás kötvény hiányában, jogukban áll az utazáson való részvételt megtagadni. Irodánkban van lehetőség kedvezményes biztosítás megkötésére. Az utazás ára tartalmazza az útlemondási biztosítást.
Korhatár: 
16 éves kortól ajánlott a túra.
Egészségügyi tudnivalók: 
Ajánlott gyógyszerek: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Irodánk munkatársai kizárólag elsősegélynyújtásban tudnak segítséget nyújtani, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára.
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!