A Mount Everest alaptábor

A világ legmagasabban fekvő túraútvonala a hegymászás legendás eseményeinek csodás helyszíneire vezet.A Föld legmagasabb hegyéhez eljutni mindenki álma, aki gyermekkorában rongyosra olvasta a hegymászó legendák: Mallory, Irvine, Hillary és Tenzing, vagy Reinhold Messner történeteit, hihetetlen kalandjait.

Ezek a nevek, mint Kathmandu, Lukla, a hajmeresztő leszállópályájával, vagy Namche Bazar szombati piaca, esetleg Tengboche kolostora azok számára is ismerősen cseng, akik még csak képzeletükben utazták be Ázsiát.

Azonban ezen vágyak valóra váltása sokkal könnyebb, mint gondolnánk: kényelmes szállásokon, teljesíthető napi távokkal, kiváló hordárokkal és kedves sherpa vezetők közreműködésével évek óta szervez a vezető hazai kalandtúra iroda utat ide, erre csak elég jelentkezni, és máris  részt tudunk venni a komoly kalandnak ígérkező túrán. Fontos azonban, hogy az alaptábor elérése megfelelően sportos felkészülést kíván, megfelelő kondíció birtokában viszont  valóság lesz a dédelgetett álom: elzarándokolhatunk a Hó Otthonához és a Föld Istenasszonyához!

Kathmandu fülledt levegője után kalandos repülőút következik a világ legizgalmasabb repterére: Luklába érve a gép alig ereszkedik,  és már le is szálltunk a Himalájában! Innen néhány napos séta következik tiszta és rendezett falvakon, kedves földművelő helyiek között, míg Namche Bazarba, a sherpa fővárosba érve egy napot pihenéssel és akklimatizációs túrákkal töltünk.

Innen már kietlenebb a táj, az igazi magashegyi környezetbe érzünk, de vezetőink gondoskodnak róla, hogy a finom szintemelkedéssel és a rövid napi túrákkal megfelelően hozzászokjunk a magassághoz, és minden probléma nélkül teljesítjük a kitűzött célt.

Egy nap a általában így zajlik: reggel kétágyas szobáinkban felkelve lesétálunk az étterembe a már feltálalt, ízletes és bőséges reggelit elfogyasztani, majd a hordáraink felpakolják a 15 kilós csomagjainkat, és elindulnak vele, míg nekünk csak napi zsákjainkat, kellő mennyiségű, de a nap folyamán gyakran pótolható vizet kell magunkkal vinnünk.

Délben ugyanis kényelmes ebéd következik, a nepáli konyhaművészet remekeiből. Kóstolhatjuk a finom és tápláló remekeiből, mint a momó, a dal bat vagy a szárított jaksajt, de teljesen európai konyhát idéző ételeket is rendelhetünk. Majd kora délutánig sétálunk széles, kikövezett ösvényen felfelé, csak arra kell figyelnünk, hogy a függőhidakon elengedjük a szembejövő jakkaravánokat. Délután egy újabb kényelmes szállásra érkezük, ahol elfogyaszthatjuk az itt főzött változatos vacsorát.

Így, nyugalmas tempóban érünk el Gorak Shep be, ami már 5180 méteren fekszik, de már jó előre megszoktuk ezt a magasságot. Közben nem kisebb hegyeket, mint a  kristályosan csillogó gleccserekkel borított oldalú, Khantengát és Thamserkut, félelmetes falú, gyönyörű Ama Dablamot, az Island Peakot, a Nuptset és a 8000 métert is meghaladó Lhotset is megcsodálhatjuk a Mount Everest mellett, szinte karnyújtásnyi távolságra az ösvénytől. 

Gorak Shepbe a hatalmas Khumbu gleccseren vezet az utunk, épp úgy, mint a legmagasabb csúcs megmászására törő expedícióknak. Innen egy délutáni túra alatt elérjük a Mount Everest híres alaptáborát: ott állunk majd a hegymászók sátrai között, a Khumbu jégesés alatt.

Másnap korán kelünk, mert 5545 méter magasra kaptatunk fel lassú tempóban: épp akkor érünk a Kala Pattar csucsára, amikor a mögöttünk magasodó Pumori csúcsán felragyog a kelő Nap: épp az Everest válla felett jelenik meg, bevilágítva a Khumbu völgyet, és felmelegítve a tagjainkat. A világ egyik legcsodálatosabb panorámájától feltöltődve indulunk lefelé. Reggeli után elkezdjük ereszkedésünket a melegebb, rhodondendron-erdőkkel borított völgy alacsonyabb régiói felé.

4 nap múlva visszaérünk Namche Bazaron keresztül Luklába, és visszarepülünk Kathmanduba, ahol kipihenhetjük a kalandjainkat.

Hazafelé a repülőn vissza-visszagondolunk az úton szerzett élményeinkre, amik meghatározóak lesznek egész hátralévő életünkben.

További képek a túráról:

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Everest alaptábor Gokyo-völgy gyalogtúra - 20 nap + 3 nap (Chitwan Nemzeti Park hosszabítás)
» Nepál a Himalája országa - 11 / 12 nap
» A Himalája országai - Nepál-Bhután csoportos körutazás magyar idegenvezetéssel 2024.10.14-24. - 11 nap
» Körutazás: India, Nepál - 12+2 nap
» Nepál kalandutazás - 14 nap

Információs oldalak

» Nepál képekben, nepáli élmények
» Nepál képekben, nepáli élmények

Cikkeink

» Téli expedíció a világ egyik legnehezebb csúcsára, a Himalájában - Kovács Attila
» Nepál legszebb hegyvidékein - Kovács Attila
» A Himalája tájain - Kovács Attila
» Képek a Mount Everest alaptáborból - Kovács Attila
» Bringázás Kathmandu környékén - Kovács Attila
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!