Isztambul, az alku fővárosa - vetítés

Ez nem egy hagyományos városleírás. Olyat már számtalanszor olvashattunk az útikönyvek lapjain, vagy más élménymegosztó oldalon. Most csak egy-két személyes élmény következik erről a háromnevű városról, amit lehet szeretni, és lehet fintorogni is rajta, de tény, hogy saját világa megragadó forgataggal szédít.

Isztambul, ahogy mai ismerjük, hatalmas, régi, változatos- azt hogy szép, azt nem mondanám rá egyértelműen. De nem azért, mert nem teszik, hanem azért, mert nehezen tudnám a rendelkezésre álló szókészletből megfogalmazni az élményt, amit az az érzés okoz, mikor hajnalban szétnézünk a Büyük Camlica(Nagy Fenyves) hegyről amit valamiért, nekünk magyaroknak a Szerelmesek hegyeként mutatnak be.

Alattunk terül el Európa és Kis-Ázsia, valamit egy megszámlálhatatlanul és körülhatárolhatatlanul nagy metropolisz, ami magán hordozza mindkét földrész sajátosságait, nos ezt nehéz a homogén kultúrához szokott kis lelkünknek befogadni még nehezebb nevén nevezni ezt a sokkot.

Ugyanez az érzés gyökerezi földbe a lábunk a Hagia Sophiában, amikor gyatra próbálkozást teszünk arra, hogy végigéljük azt a hosszú folyamatot, ami az ókor végének döbbenetes építészeti megoldását és az egykori császárság 1000 éves hatalmát szimbolizáló épület története jelent, az iszlám építészet egyik fő példáján keresztül addig, míg az igéző tekintetű Atatürk ki nem mondta, hogy kegyhely helyett a civilizáció emlékművét szerette volna az épület jelentésében látni.

Ezer év, két nagy birodalom, és egy népes, felvilágosult köztársaság történelme egy épületben: ez sem az a távlat, amihez emberöltőket felfogni képes elménk könnyen fogódzót talál.

Na, hagyjuk is ezt, menjünk át a kötelező turistakörbe szintén beletartozó, de tényleg csodás arányokkal rendelkező, fenséges és erősen lábszagú Kék Mecsetbe, az iszlám egyszerűségéről és letisztult életvezetési és építészeti szabályairól elmélkedni. A másik, kevésbé tipikus látnivaló a Cisterna Basilica ami az egykori Bizánc évszázadokra elfeledett vízgyűjtője: pontyokkal, változó fényekkel, Medusa-fővel és kiváló akusztikával.

De ennyit a turisták Isztambuljáról, menjünk végre a törökök közé: együnk halat, sétáljunk egyet majd szürcsöljünk egy teát Kumkapiban, a kacskaringós utcák rendezetlenül is kedves faházai között végiggondolva mekkora kupi lehetett itt az oszmán időkben, mikor még a Kék Mecset és az Ayasophia között is egy ilyen faházdzsumbuj állt a mostani rózsakertek és szökőkutak helyén.

Világibb helyet keresve sem találhatnánk Isztambulban, mint a Nagy Bazár. Itt és az egyiptomi fűszerbazárban tényleg minden van, amit a turistáknak, négyszeres áron el alkarnak adni-és ahogy török testvéreim sales területén szerzett érdemeit ismerem-el is adják. Ha igazán jól akarunk szórakozni, nézzük meg, hol és hogyan vásárolnak a törökök(erre mondjuk a legjobb egy vidéki török város bevásárlónegyede) mert ezeken a helyeken szerezhetünk maradandó élményeket, és itt nem kötelező vásárolnunk.

Mit is kezdenénk egy műanyag karos csillárral, szélkakassal vagy 3 köbméter hamis Ralph Lauren csíkos inggel? Lényeg, hogy lehet kapni, a bazár épületét övező tematikus utcákban, mit utcákban, kerületekben. Kávézás szempontból sem utolsó ez a hely: igényes és finom alapanyagból készült kávét fogyaszthatunk itt, nem törökösen, és a tejeskávé fogalmával is tisztában vannak az Ambroziában, ha erre jártok, kötelező!

Itt ülni csak, és színes, szélesvásznú előadást nézni csak, ahogy hömpölyög a nép, ki céllal, ki céltalanul töri át magát a tömegen, beszívni a hegyekbe púpozott fűszerek illatát, ami a haléval és a pipadohánnyal keveredve, édességekkel kevert elegyet alkot, összehasonlíthatatlan élmény például egy hipermarketben tett látogatással. Kicsit ki is kell ülnünk a Halic-partra kiszellőztetni a fejünket, mert benne zsong másfél évezred és még ötszáz év erősödő dübörgése, ami az esti imára hívő müezzin-szótól még egy picit hangulatosabb. Íme néhány fotó:

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» 4 napos városlátogatás Isztambulban - Hotel **** - 4 nap / 3 éj
» Isztambul, a Boszporusz metropolisza - autóbusszal - 6 nap
» 5 napos városlátogatás Isztambulban - Hotel **** - 5 nap / 4 éj
» Hétvége Isztambulban - 4 nap
» Hétvége Isztambulban - 4 nap

Szállás ajánlatok

» Bin Billa Hotel *** Alanya 151.932 Ft/főtől - Törökország / Alanya
» Diamore Hotel *** Alanya 153.395 Ft/főtől - Ázsia / Törökország / Alanya
» Ipek Apart Hotel *** Alanya 150.216 Ft/főtől - Törökország / Alanya
» Relax Beach Hotel **** Alanya 155.674 Ft/főtől - Törökország / Alanya
» Kemer Star Hotel *** Kemer 141.148 Ft/főtől - Törökország / Kemer

Információs oldalak

» A török Riviéra legszebb látnivalói
» Advent - Karácsonyi vásárok forgatagában
» Incentive utazások - üzleti utaztatás
» Tengerparti Nyaralás - 2015
» Nyaralás Törökországban

Cikkeink

» A világ legmenőbb csúszdája - Kovács Attila
» Törökország holdbéli tájain - Kovács Attila
» Isztambul hangulata - Kovács Attila
» Törökországi kalandok - Kovács Attila
» Nyaralás Törökországban - Antalya szépségei - Kovács Attila

Utazások

» Tavaszköszöntő Zakopánéban és Bártfán - 2 nap
» Cseh és Morvaország rejtett kastélyai - 2 nap
» Advent Zágrábban - 2nap
» 2 nap, 2 adventi hangulat: Bécs és Pozsony - 2 nap
» Meseszép kastélyok, tündöklő kertek Alsó-Ausztriában - 3 nap
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!