Berlin a kultúra fővárosa

Klasszikus vagy modern: Berlinben mindkettőt megtaláljuk

Berlin a vágyakozás városa - a német főváros művészeket, kultúraszerető és kreatív egyéniségeket és a színház szerelmeseit is magához vonzza nemcsak Németországból, hanem távoli földekről is. A sokszínű kulturális kínálat és az örökmozgó város közösen különleges atmoszférát teremtenek. A színházi és operaelőadások, művészeti kiállítások, koncertek és fesztiválok mindennapiak Berlinben. Több mint 200 múzeummal, gyűjteménnyel és emlékművel, 400 galériával, három operaházzal, nyolc jelentős szimfonikus zenekarral, több mint 90 mozival és körülbelül 150 színházzal és színpaddal Berlin megunhatatlan.

Fényűző jelmezek és gyönyörű hangok

Akár a világ legnagyobb színházi színpadán, akár Berlin legrégebbi zenei színházában, a show-k és musicalek kedvelői imádni fogják Berlint. A Friedrichstadt-Palast olyan előadásokat kínál, mint a fergeteges jelmezeket és bámulatos koreográfiát magában foglaló "The One".  A Stage Theater des Westens változatos műsorán egyedi előadásokat találunk, míg az Admiralspalast már több mint száz éve színesíti a berlini kulturális kínálatot, emellett pedig még sok más kulturális helyszín is egyedi kínálattal várja a látogatókat a legkülönfélébb helyszíneken.

Ezt olvasse el: Berling WelcomeCard, a hivatalos városnéző bérlet

Ha klasszikus zene, akkor Berlin

A Deutsche Oper, a Komische Oper, a Staatsoper, és a Staatsballett Berlin évadjainak előadásai között találunk klasszikus és modern darabokat is, ráadásul nyolc szimfonikus zenekar bővíti a német főváros kulturális kínálatát. A Konzerthaus (Koncertház) a Gendarmenmarkton és a Berliner Philharmonie a világ legfontosabb zenekarainak adnak otthont. A város több mint 150 színháza és színpadja szintén sokszínű szórakozást biztosít, hiszen az ókori tragédiáktól kezdve a modern témákkal foglalkozó darabokig mindent megtalálhatunk. A Deutsches Theater, a Schaubühne, és a Berliner Ensemble hosszú hagyományaikat a mai napig is öregbítik.

A berlini művészetek minden érzékszervre hatnak

A város több mint 180 múzeumában és 440 galériájában bármikor megcsodálhatunk a legkülönfélébb korszakokból származó jelentős műveket. A berlini Museuminsel (Múzeumsziget) a világ legnagyobb “múzeumkampusza” és szerepel az UNESCO Világörökségek Listáján is. A szigeten megtalálható gyűjtemények több mint hatezer év művészeti és kulturális történetét ölelik fel. A Hamburger Bahnhof (Kortárs Művészeti Múzeum), a Martin-Gropius-Bau és a Berlinische Galerie (Berlini Modern Művészeti, Fényképészeti és Építészeti Múzeum) mind a legkiválóbb kiállításokkal rendelkeznek a modern és kortárs művészet terén, mindeközben a C/O Berlin és a Museum für Fotografie (Fényképészeti Múzeum) kizárólag a fényképészetet helyezi fókuszba. Az olyan múzeumok pedig, mint a Deutsches Currywurst Museum Berlin (Német Currywurst Múzeum) és a Deutsches Spionagemuseum Berlin (Német Kémmúzeum) szintén színesítik a programlehetőségek palettáját.

Berlin: történelem testközelben

Számos emlékmű tartja életben a város eseménydús történelmének emlékezetét. A Topographie des Terrors (A Terror Topográfiája) az egyik leglátogatottabb emlékmű Berlinben, melynek helyszíne kiemelt fontosságú központja volt a náci korszak állami terrorjának 1933 és 1945 között. A Dokumentationszentrum Gedenkstätte Berliner Mauer (emlékmű a Bernauer Straßén, Dokumentációs Központ) a berlini falra (1961-1989) és áldozataira emlékeztet, az egykori senkiföldjét rekonstruálták is ezen a határszakaszon a Wedding és Mitte városrészek között. A Gedenkstätte Deutscher Widerstand (Német Ellenállás Emlékműve), a Gedenkstätte Berlin-Hohenschönhausen (Berlin-Hohenschönhausen Emlékmű), vagy a Tränenpalast (Könnyek Palotája) a Friedrichstraße állomásnál szintén az egykor szétszakított város történelmét idézi fel.

Sexy in Berlin: filmek, sztárok és csillogás Berlinben

Semelyik másik német város nem kínál olyan sokszínű filmműsort, mint Berlin. A kasszasikereket bemutató multiplex mozikon kívül számos művészmoziba látogathatunk el, ha a gondosan összeválogatott filmek valamelyikét egy alternatív mozi elbűvölő környezetében tekintenénk meg. Eredeti verziókat vetítenek szinkron és felirat nélkül a Sony Centernél található CineStarban és a Kino Internationalban, míg a 2013-ban újranyitott Zoo Palast és az Astor Film Lounge a Kurfürstendammon exkluzív filmnézési élményt nyújtanak. Filmfesztiválok széles választéka hozza el Berlinbe Hollywood csillogását, ezek közül a legnagyobb és legfontosabb természetesen a Berlinale, melyet az egyik legfontosabb nemzetközi filmfesztiválként tartanak számon Cannes és a Venice Biennale mellett. A filmrajongók köreiben szintén elismert filmfesztivál még pl. az Achtung Berlin és az Interfilm is.

Berlin felfedezéséhez az egyik legnagyobb segítség a hivatalos berlini városnéző bérlet, a Welcome Card. A Welcome Card ingyenes utazási bérlet és emellett kedvezményeket vagy éppen ingyenes belépést biztosít 200 berlini látnivalóhoz. Itt gyűjtöttük össze a legfontosabb tudnivalókat.

 

Hivatalos Berlin oldalak:

Berlin gyerekekkel

A berlini turisztikai hitatal honlapja

A berlini turisztikai hivatal blogja

A berlini turisztikai hivatal Facebook oldala

A berlini turisztikai hivatal Instagram oldala

A berlini turisztikai hivatal Twitter oldala

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazási ajánlatok

» Kelet-német nosztalgia - 5 nap
» Hajózás északi tengereken - 6 nap
» Hanza városok és Dánia - 7 nap
» Fehér éjszakák - 9 nap
» Hanza városok és Dánia - repülővel - 5 nap

Információs oldalak

» Buszos körutazások Németországban
» 4 napos utazások
» Advent - Karácsonyi vásárok forgatagában
» Húsvéti utazások

Cikkeink

» Családi utazás Berlinbe - utazom.com
» Berlin Welcome Card a hivatalos berlini városnéző bérlet - utazom.com
» Képek Szász-Svájcból - Kovács Attila
» Németország TOP 15-ös látnivaló-listája - Etédi Alexa
» Berlin paddling - városnézés a vízről a német fővárosban - Kovács Attila
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!