Fényes homlok: Petzl Tikka XP II. Core teszt

Lehet romantikus és világmegváltó és megvető eszméket hangoztatni, persze. De próbáljuk csak ki, milyen az, mikor egyedül kóborlunk az erdőben, Bear Grylls sincs épp kéznél, csak a hideg és nyirkos éjszaka kísér, mély, fantáziát indító sötétbe burkolva a környezetet. Nagyon hívogatónak tűnik olyankor a romlott civilizáció melege és biztonsága, amit most egy a távolban pislákoló falucska fényei jelentenek.

A tűz mellett a világosság ad hozzá sokat a komfortfokozatunkhoz és a mélyről feltörő félelmeket is csillapítja a vadonban. Ott, ahol a legtöbbször estére marad a táborhely keresése és  a sátorállítás, amikor bizony mind a két kezünkre szükség van: nem is nagyon kell tovább magyarázni a fejlámpák hasznosságát.

Persze, az sem mindegy, milyen az a fejlámpa. A Petzl cég már nagyon régóta gyárt és fejleszt ipari és szabadidős alpintechnikai felszereléseket. A sziklamászók és alpinisták előszeretettel használják az ereszkedő és biztosító eszközeit, de a legszélesebb felhasználói rétege a fejlámpáknak van. A hősidőkben a Micro és a Zoom voltak a legnépszerűbbek, így hát igazi cuccmániásnak tűntem, mikor lecsaptam az első Tikka-szériára. Itt már nem hagyományos égő szolgáltatta a fényforrást, hanem LED technológia világított: sokkal tartósabban és energiatakarékosabban.

A fő cél azóta sem változott: a mostani lámpám, a Tikka XP 2 Core is ezeket az alapelveket valósítja meg nagyon magas fokon. Sőt, a lámpa most nem csak 60 lumen erejű fénycsóvát lövell akár 60 méter távolságra, hanem ezt egy akár 300x is újratölthető Core akkumulátorral teszi. Ez a megoldás így nagyjából 900 alkáli elem kiváltásával csökkenti a környezetre gyakorolt káros hatást!

Amellett, hogy a lámpa ki-bekapcsoló gombjával több fényerő közül is tudunk változtatni, használhatjuk piros fény üzemmódban is, ami kevésbé zavarja a sátorban/menedékházban alvó túratársainkat. A használat során választhatunk, hogy szórt fényre van szükség, mert valami keresünk a sátorban vagy a hátizsákban, vagy a távolba kell tekintenünk, például a jelzést keresve: ebben az esetben a fénycsóva funkció a hasznosabb.

Az akksi/elemek töltöttségét is kijelzi az eszköz, színkóddal figyelmeztetve a töltés vagy a csere szükségességére. Tölteni a tartozékként járó töltővel vagy simán egy USB-vel is lehet, mókás, mikor az irodában a laptop tölti fel a lámpát. Ha az akksi lemerülne, de nincs áram a közelben a lámpa hagyományos AAA elemmel is működik.

Egy szó, mint száz nagyon jól használható, minden funkcionális és öko szempontnak megfelelő lámpát kapunk, ha ezt a típust választjuk. Figyelmeztessen arra ez a kicsiny, de annál fontosabb eszköz, hogy takarékoskodjuk energiaforrásainkkal: húzzunk ki minden elektromos eszközt, amit nem használunk, mikor több napra a hegyekbe indulunk. Meg a csapot se hagyjuk csepegni.

További információk a lámpáról...

További információk a Core technológiáról...

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!