A küszöbön túli Budapest- Római, Fröccs, Fellini

A Küszöbön túli Budapest sorozatunkban lejövünk a hegyekből, és a folyóparton kalandozunk tovább. Budapest fő verőere lehetne a Duna, ha partján kialakulhatna az világvárosokra jellemző parti-élet, ami méltó lenne Európát átszelő folyamunk nagyságához, hangulatához. Ha vízparti szellővel szeretnénk hűttetni magunkat, el kell hagynunk a belvárost: itt ugyanis a rakpartok benzingőzébe fullad a romantika vagy a világfájdalom.

Ha észak felé indulunk, a Duna boldogabbik, budai oldalán, akkor a macskaköves, "túróscsuszás" Óbuda panel-rengetegét elhagyva, de még békásmegyeri falanszter előtt külön szigetként lapul a Római-part. Egyre fogyatkozó csónakházai azért kitartanak, és most is aktív vízisport-életnek adnak otthont, lapátot ragad itt evezős, kajakos és kenus, a víziszonyosok is futkároznak, bringáznak a folyamot kísérő, pamacseregető jegenyenyárak árnyékában.

Ha utcazenész ismerősöm életfilozófiáját követem ("sportoljanak a gyengék, tanuljanak a hülyék, és dolgozzanak a szegények") akkor is megtalálom itt a számításom: a kiülős teraszok és hekkesek tömött sorokban várják az enni, inni vagy semmittenni szándékozókat. (találós kérdés: ki tudja, melyik hely alias neve a Pléh Lajos? A válaszokat a szerkesztőségbe várjuk)

A jó helyek nagy baja, hogy népszerűségükkel eltömegesednek, mondjuk nem kevés sznobizmussal a hangunkban. Persze, ha már megvan a tuti, kockás terítős kedvenc éttermem, oda ne jöjjenek a tréninggatyás újgazdagok hangoskodni, ugye? Az éttermes meg fizessen járulékot, rezsit meg adót abból a havi egy, munkabér kézhezvételét követő estéből, mikor méltóztatunk megjelenni és fogyasztani. A költséghatékonyság és a stílusos hely hangulatának fenntartása igazi kötéltáncos idegeket kíván a vendéglátósoktól, a kompromisszumokra nem hajlandók gyakran saját bőrükön érzik a konokságuk hatásait. Értékek mellett elkötelezni magunkat a szolgáltatás tekintetében, kis hazánk mindennapjait ismerve, egyet jelent egy nagyon rögös útra lépéssel. 

Van azonban kivétel. Ha az olajban égett prézliszag már nem ad több élményt, ha zavar, hogy nem tudunk átbringázni a hekkért hömpölygő tömegen, és a hullámokon mélázásba fejhangon beleüvöltik, hogy "elkészült a bolonyai spagetti" akkor észrevétlenül szivárogjuk el Pünkösdfürdő irányába. A Hattyú II. csónakház előtt a parton egy cirkuszos-kocsinak kinéző objektum késztet majd megállásra: a parton nyugágyak, a hangszórókból finom és igényes zene szól. Belga sörök folynak a csapból, finoman gyöngyözik a fröccsös pohár oldala az alkonyatban.

A kavicsos fövenyen nyugágyak: a  Dunát evezőcsapások fodrozzák, jó nézni a távolodó sportolókat, akik helyettünk is húzzák kicsit. A Fellini Római Kultúrbisztró nem csak kiváló hangulatával, egyedi stílusával, minőségi kiszolgálásával tűnik ki a Római parti átlagból- biciklisként nagy örömmel tapasztalhatjuk, hogy szerviz is üzemel az egységben, így amíg kortyolok egy frissítőt, addig elhanyagolt kerékpárom is újjászületik a szakértő kezek között. 

Lemegy a Nap, itt ragadtam, megtetszett a hangulat és a vízfelszín megnyugtató dimenziója, egy kellemes beszélgetés melegsége, s a hűs ital. Megtaláltam azt az élményt, amiért gyakran messze kell utazni: a szabadság gondtalan derűjének, és az esti fényben oldott kedély szódaként bizsergető, mosolyt fakasztó érzését.  Nyaralás, itthon.

Szűrők
pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!