Vulkánok és korallok

12 NAPOS BÚVÁRTÚRA BALI SZIGETÉN

Minden vízimádó, tengerfüggő, búvár és leendő búvár fejében megfordult már, hogy milyen lehet Indonéziában merülni? Ide csábítunk most és elviszünk magunkkal... Feldobjuk a labdát, és egy rendhagyó búvártúrára hívunk minden szabad lelkű barátunkat, akiket nem csak a víz alatti világ hoz izgalomba, hanem kicsit kulinárisan, kulturálisan is belekóstolna talán az egyik legszínesebb Indonéz szigetbe – Az istenek Szigetébe, amely nem csak a természeti látványosságaival, különleges kultúrájával, az emberek kedvességével varázsolja el a turisták millióit, hanem a búvárok számára is rengeteg meglepetést tartogat gazdag víz alatti világával.Apró termetű csoda lényektől kezdve a szirti cápák és manta rájákig a világ leggazdagabb vízi világa található Balin. Merüljünk el a sziget megismerésében!

Van lehetőség kísérőként csatlakozni az úthoz azoknak,
akik nem búvárkodnak, de szívesen részt vennének a túrán!

Az utazáson való részvétel alapfeltétele a jó egészségi állapot! Komoly szív és érrendszeri problémák, idegrendszeri és mentális zavarok kizáró tényezők. Ha személyes állapotod igényli, konzultálj az orvosoddal. Mivel a programunk elsősorban búvároknak szól, ezért a magabiztos úszástudás, vízbiztonság és minimum Nyíltvízi Búvár minősítés elengedhetetlen! Ha szeretnél részt venni az utazáson, de még nem vagy minősített búvár, kérlek, érdeklődj az irodában.

Alapár tartalmazza

 • Szállást 11 éjszakára bungalókban és hotelben, (általában *** komfort) két- háromágyas szobákban
 • Reggelis ellátást és 2 alkalomra ebédet
 • A programban szereplő összes búvárkodást ólommal és 12 literes palackkal (levegővel töltve)
 • Az összes utazást repülőtérre érkezéstől - távozásig bérelt kisbusszal, motorcsónakkal, dzsukung-gal
 • Leírásban szereplő programokat és belépők árait
 • Tapasztalt túravezetést búvároktatóval
 • Helyi adókat, illetékeket

Alapár nem tartalmazza

 • Ki- és hazautazás költségeit (nemzetközi repülőjegy és illeték ára)
 • Utasbiztosítást 
 • Sztornó biztosítást
 • ​Búvárfelszerelés bérlést (maszk, neoprén, jacket, regulátor, csizma, uszony)
 • Borravalókat, egyéb belépőket
 • Egyéb étkezések és italok költségeit
 • Személyes természetű kiadásokat
 • Vizumdíjat
Hossz: 
12 nap
Szállás: 
hostel/bungaló
***
Létszám: 
min. 4 fő

Nehézség:

Könnyű és közepesen nehéz búvárkodásra kell számítani.

Az utazásunk során törekszünk a leírás szerinti program pontos követésére, mégis fenntartjuk a lehetőségét a program részbeni változtatásának. Az út során előfordulhatnak előre nem tervezett helyzetek, amik átalakíthatják a tervezett programot. A stílus, ami különlegessé teszi az utazásainkat, a meglátogatott országok és tájak, az időjárás és egyéb környezeti tényezők, illetve a csoport jellege gyakran befolyásolják a programok menetét. Ezen okokból kifolyólag az irodánk az utasainak biztonságát szem előtt tartva felcserélhet, helyettesíthet és végső esetben kihagyhat programokat, cserélhet szállásokat és közlekedési eszközöket. Az útleírás általános információkat fogalmaz meg, de nem tudja garantálni a benne szereplő látnivalók, események és élővilág megtapasztalását, illetve a benne foglalt időkeretek pontos betartását.

Program: » Részletes program

Napi részletes programunkat lentebb találod:

1. nap: Érkezés Bali szigetére, transzfer Amed városába
2. nap: Merülések Amedben: Lipah, Jemeluk és Japán hajóroncs
3. nap: Merülések Tulambenben: Liberty hajóroncs
4. nap: Merülések Nusa Penida szigetén: Manta pont, Kristály öböl
5. nap: Szárazföldi körút Bali szigetén
6. nap: Hajós merülések Amedben: Bunutan, Deep Blue, Amed fal
7. nap: Merülések Tulambenben: Kububan hajóroncs, zátonyok
8. nap: Szárazföldi túrával egybekötött költözés Ubudba
9. nap: Rafting az Ayun folyón, Szent Majomerdő park
10. nap: Szárazföldi túrával egybeköttöt költözés Kutára
11. nap: Szabadprogram, este közös vacsorával
12. nap: transzfer Denpasarba, hazautazás

További információ

Kapcsolódó cikkek

» Bali látnivalói - Kovács Attila, 2018. szeptember. 11
» Gili Air, Lombok - Kovács Attila, 2013. december. 05
» Képeslap Baliról - Kovács Attila, 2018. november. 08
» Bali, szeretlek! - Kovács Attila, 2018. október. 14
» Látnivalók Bali szigetén - Kovács Attila, 2018. október. 02
» Bali a magasból - Kovács Attila, 2018. szeptember. 07
» Miért utazzunk Bali szigetére? - Kovács Attila, 2017. január. 05
» Egy indonéz utazás képei - Kovács Attila, 2016. január. 22

Ez az ajánlat utazási csomagként értékesíthető.

Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Sajnáljuk!
Ár és időpont információ nem érhető el.
Részletes program
1. nap: Érkezés Bali szigetére, transzfer Amed városába

Egyéni kiutazással érkezés Denpasarba, Bali repterére. A reptérről Amedba, a szállásra 2,5 óra a transzfer, kényelmes légkondis autóval vagy busszal. 

Megérkezés és a szállás elfoglalása után rövid ismerkedési est keretei közt átbeszéljük túránk főbb pontjait.

Szállás: Amed, bungaló
Utazás: bérelt kisbusz
Ellátás: önellátó

2. nap: Merülések Amedben: Lipah, Jemeluk és Japán hajóroncs

Egyszerű parti merülések, tökéletes hely a búvárfelszerelés kipróbálására és a kisúlyozásra, szép korallok sekély vízben, szalag angolna, bohóchalak és egyéb szirti halak társaságában.

Japán hajóroncs: 4 km buszút, parti merülés. Maximum 9 m mélységben fekszik egy kb. 20 méteres ismeretlen eredetű hajóroncs, színes korallokkal és halakkal ellepve, a merülés többi része a roncs mögött elterülő max. 25 méter mélységben fekvő csodás korallkertben folytatódik, ahol pygmy csikóhalat, levél skorpió halat és a környék legváltozatosabb és legegészségesebb koralljait találhatjuk.

Szállás: Amed, bungaló
Ellátás: reggeli

3. nap: Merülések Tulambenben: Liberty hajóroncs

Tulamben: A híres Drop-off és Coral Garden merülőhelyek mellett egyértelműen a második világháborúban elsüllyedt 120 méteres Liberty nevű hajóroncs kínálja a legtöbb látnivalót. Hólyagfejű papagájhalak, hatalmas magányos barrakudák és a napot elsötétítő makrélarajok teszik megunhatatlanná a vízalatti barangolást. 

A roncs, amely 3 és 28 méter közötti mélységben fekszik, kezdők és haladók számára egyaránt ideális merülési lehetőséget jelent.

Szállás: Amed, bungaló
Ellátás: reggeli
Utazás: bérelt kisbusz

4. nap: Merülések Nusa Penida szigetén: Manta pont, Kristály öböl

Egy óra utazással érünk Padangbaiba, onnan motorcsónakkal megyün tovább Nusa Penida szigethez. 

Manta Point, Crystal Bay: Bali leghíresebb hajós merülőhelyei, ahol megcsodálhatjuk a fenséges manta rájákat, és további elsőosztályú vízalatti csodák várnak a búvárokra. Haladó búvároknak ajánlott merülések.

Szállás: Amed, bungaló
Ellátás: reggeli, ebéd
Utazás: bérelt kisbusz, motorcsónak

5. nap: Szárazföldi körút Bali szigetén

Körutazás Balin bérelt kisbusszal.

Tirta Gangga vízipalota: Gangga az indiadi szent Gangesz folyóra utal, a Tirta pedig szent vizet jelent. Az egykori királyi palotát és fürdőt Karangasemi király alapította, a hegyek között, rizsföldekkel körülvett gyönyörű területen. A trópusi parkban medencék, halastó, szökőkút, kőfaragások és szobrok találhatók. A legnagyobb szökőkút a hely jelképévé is vált. A király a fürdőt a királyi család kényeztetésére alapította 1946-ban. Az Agung vulkán 1963-as kitörése majdnem teljesen lerombolta, majd amennyire tudták rendbe hozták.

Ujung vízipalota: Az egyik legszebb vízi palota Bali szigetén, amit még Karangasemi király hozott létre. Itt megérezheted az ősi királyok elragadó hagyatékát. Az óriási, paradicsomi kertben a karangasemi birodalom egyik megmaradt épülete és halastava található.

Tenganan, animista, aga falu: A ‘Bali Aga’ a sziget eredeti, őslakos népessége. A mai balinézek az egykor szintén hindu Jáva szigetéről érkeztek és keveredtek a ‘Bali Aga’ őslakossággal. Tenganan egy ősi balinéz falucska, amelyben máig élnek az ősi hagyományok, szabályok és ceremóniák. Ilyen bali aga faluból már csak három maradt az egész szigeten, így féltve óvják őket. Érdekes a hindi és az animista vallás keveréke, minden élőlénynek lelke van, így tartják ők. Az animista hit fennmaradását mutatja a démonok jelenléte és az erős spiritualitás is. A helyiek ugyanúgy imádják és tisztelik a fákat, mint ahogy azt a legtöbb animista törzs is teszi. A fa szent, elpusztulásakor egy démoni szellem szabadul fel. Ezért aztán tilos a fák szándékos kivágása ezen a környéken.

Charlie csokoládé és szappangyár: A tengerparton, kókuszpálmák között található, már a helyszín és az itt található óriás hinta - amivel szinte az óceán fölé lehet kilebegni - elég látnivaló. A kis bambusz kunyhóban azonban bio étcsokoládét készítenek, Balin termesztett és hidegen sajtolt kakaóbabból, amit meg lehet kóstolni és vásárolni belőle. Ezen kívül kókuszpálma szirupot, trópusi juharszirupot, étcsokoládés rizscsokit, kézzel készített szappant, naptejet és egyéb testápoló termékeket is gyártanak.

Szállás: Amed, bungaló
Ellátás: reggeli
Utazás: bérelt kisbusz

6. nap: Hajós merülések Amedben: Bunutan, Deep Blue, Amed fal

Kihajózás dzsukunggal (indonéz tradicionális halászhajó). 

A szomszédos öblökben található merülőhelyeken áramlásos szirtmerülés a program, ahol van esély szirti cápával, barracudával és egyéb nagyobb testű vízi lényekkel találkozni. Hatalmas hordó szivacsok, pink legyező korallok teszik igazán változatossá a víz alatti környezetet.

Szállás: Amed, bungaló
Ellátás: reggeli
Utazás: dzsukung - indonéz tradicionális halászhajó

7. nap: Merülések Tulambenben: Kububan hajóroncs, zátonyok

Ezen a napon a csapat felkészültségétől, érdeklődésétől és az időjárási körülményektől függően választjuk ki a merüléseinket.

Délelőtt parti merülésre indulunk egy nemrégiben elsüllyesztett 80 méter hosszú hajóroncson, mely már most vonzza a tengeri élővilágot és azontúl rengeteg meglepetést tartogat a búvárok számára. Ez egy mélymerülés, mivel a roncs maga minimum 16, maximum 32 méter mélységre csúszott le, de a korallzátony mellette szintén élvezetes merülőhely a kevésbé tapasztalt búvárok számára.

A második merülés lehet Kubu coral garden, amely egy színes zátony rengeteg szirti hallal és esetleges szirti cápa látogatásával, illetve Tulamben drop off, vagy Tulamben coral garden merülőhelyek. Ha a társaság kíváncsi makro merülésre, ezen a napon van rá lehetőség. A makro merülőhelyeken nincs korall, csak homok, de rengeteg érdekes élőlény: pl. béka, hal, harlequin, shrimp, mimic octopus tűnhet fel.

Szállás: Amed, bungaló
Ellátás: reggeli
Utazás: bérelt kisbusz

8. nap: Szárazföldi túrával egybekötött költözés Ubudba

Összepakolunk és bérelt kisbuszunkkal tovább utazunk, hogy folytassuk Bali felfedezését a felszínen is. Rizsföldeken, tradicionális falvakon és kígyógyümölcs termelő vidéken át vezet az utunk a Batur vulkán pereméig, ahol elköltjük ebédünket. Délután fűszerkerti séta, Tirta Empul szent forrás és Gunung Kawi sziklatemplom.

Batur vulkán: Bali egyik legszebb, ma is aktív 1717m magas vulkánja. Érdekessége, hogy egy óriási kalderán belül található a vulkáni kúp, ami a nagyobb kaldera pereménél magasabbra nyúlik. A kaldera pereméről csodálatos kilátásban lehet része az ide utazónak, amit a Batur kráter tava tesz felejthetetlenné.

Fűszerkert és Luwak kávé manufaktúra: A Batur vulkán peremétől lejjebb haladva találjuk a Buena Amertha Sari (BAS) fűszerkertet, ahol trópusi gyümölcsök és fűszerek között sétálhatunk. Itt megismerkedhetünk Bali kultúrnövényeivel, szemügyre vehetjük a többek között a szegfűszeg, vanília, kávé, kakaó, csilipaprika növényeit. A balinézek előszeretettel fogyasztják az itt található gyógynövényekből készült teákat és kávét. A leghíresebb terméke a Kopi Luwak vagyis cibetkávé, ami Amerikában akár 100 dollárba is kerülhet egy csészével, itt azonban jóval kedvezőbb áron kóstolhatják a vállalkozó szelleműek. Közben meg lehet lesni a cibeteket is, akik nélkül nem jönne létre a kávé sem.

Tirta Empul szent forrás: A Tirta Empul balinézül szent forrást jelent. 962-ben épült a vízi templom és szakrális fürdőhely. Az itt található forrást a balinézek szentként tisztelik, gyógyító hatást tulajdonítanak neki, megtisztulási rituálékra jönnek ide. Különlegessége, hogy nem csak a hinduk, de a turisták is szent fürdőt vehetnek a forrás kútjaiban. Megtanulunk balinéz módjára felajánlást tenni az isteneknek.

Gunung Kawi sziklatemplom: A 11. században épült templom együttes és temetkezési hely a Tirta Empul szent forrásból eredő Pakerisan folyó két oldalán helyezkedik el. A lépcsőkön leereszkedve a folyóvölgy mellett elhagyatott szerzetesi cellákat is találunk. Ez Bali legrégebbi, eredeti formájában fennmaradt temploma. A sziklafalba vájt, robosztus szentélycsoport a jávai-hindu királyságnak állt emléket.

A nap végén Ubudba, Bali művészeti központjába érünk, ahol elfoglaljuk új szállásunkat.

Szállás: Udud, bungaló
Ellátás: reggeli, ebéd
Utazás: bérelt kisbusz

9. nap: Rafting az Ayun folyón, Szent Majomerdő park

Rafting: Rövid oktatás és a felszerelés kiválasztása után jól kiépített lépcsőkön érkezünk az Ayung folyóhoz. 4-5 személyes raftokkal, hajónként egy helyi vezetővel evezünk az általában WW II-III nehézségű, mély szurdokban kanyargó folyón.

Majomerdő: A Szent Majomerdő a makákók menedékhelye. A város szívében található park híres az itt élő mintegy 600 makákóról. A majmok az emberhez teljesen alkalmazkodtak, így zavartalanul fotózhatók.

A délutáni szabadprogramot ubudi városnézésre, vásárlásra fordíthatjuk.

Szállás: Udud, bungaló
Ellátás: reggeli, ebéd
Utazás: bérelt kisbusz

10. nap: Szárazföldi túrával egybeköttöt költözés Kutára

Összepakolunk és bérelt kisbuszunkkal tovább utazunk délnek, Bali turisztikai központjába, Kutára. Út közben megállunk megcsodálni a Tanah Lot templomot, ami a nyílt tengeren fekszik.

Tannah Lot: a XV. századi templom nem csak az egyik legtöbbet fotózott látványosság a szigeten, hanem a hinduizmus helyi bölcsője, igy a balinézek számára fontos áldozati hely.

Délután Kután szabadprogram: strandolás, városnézés, vásárlás.

Szállás: Kuta, hotel
Ellátás: reggeli
Utazás: bérelt kisbusz

11. nap: Szabadprogram, este közös vacsorával

Utolsó napunkat szabad program keretében pihenéssel töltjük. Délután aki szeretne, felkeresheti velünk a Kutától délre fekvő Uluwatu templomot és a környék híres szörfös partjait.

Uluwatu templom: A tengerből kiemelkedő szirt tetejére épített templom a sziget egyik legfontosabb tengeri szentélye.

Este közös vacsorával búcsúzunk el az Istenek szigetétől és egymástól.

Szállás: Kuta, hotel
Ellátás: reggeli

12. nap: transzfer Denpasarba, hazautazás

Repülőjárat indulásától függően kényelmes légkondis autóval vagy busszal transzfer a Denpasar-i reptérre, ahonnan hazautazunk.

Ellátás: reggeli

Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 
 • Szállást 11 éjszakára bungalókban és hotelben, (általában *** komfort) két- háromágyas szobákban
 • Reggelis ellátást és 2 alkalomra ebédet
 • A programban szereplő összes búvárkodást ólommal és 12 literes palackkal (levegővel töltve)
 • Az összes utazást repülőtérre érkezéstől - távozásig bérelt kisbusszal, motorcsónakkal, dzsukung-gal
 • Leírásban szereplő programokat és belépők árait
 • Tapasztalt túravezetést búvároktatóval
 • Helyi adókat, illetékeket
Alapár nem tartalmazza: 
 • Ki- és hazautazás költségeit (nemzetközi repülőjegy és illeték ára)
 • Utasbiztosítást 
 • Sztornó biztosítást
 • ​Búvárfelszerelés bérlést (maszk, neoprén, jacket, regulátor, csizma, uszony)
 • Borravalókat, egyéb belépőket
 • Egyéb étkezések és italok költségeit
 • Személyes természetű kiadásokat
 • Vizumdíjat
Helyszíni költségek leírása: 

KÖLTŐPÉNZ, BIZTONSÁGI TARTALÉK
Mindenki máshogy szeret utazni, másra költi a pénzét. Gondold át a saját utazási szokásaidat az étkezés, italok, ajándékok és borravalók tekintetében. Számolj minimum 300 USD költőpénzzel, ne kelljen azon gondolkozni, hogy megengedhetsz-e magadnak még egy sört este. A költőpénzt javasoljuk EUR vagy USD formájában magaddal hozni. A bankkártyát az út során több helyen elfogadják (éttermek és szupermarketek), a pénzfelvétel a nagyobb városokban lehetséges. Hallottunk meghekkelt automatákról Indonézia szerte, érdemes elővigyázatosan használni az ATM-eket. Nagyon fontos, hogy legyen egy körülbelül 300 USD-nyi vésztartalékod, ha bármi előre nem látható körülmény szükségessé tenné annak használatát (természeti katasztrófa, szükségállapot stb.)

BORRAVALÓK
A borravaló természete Ázsiában más, mint Európában. Az éttermekben, bárokban adott borravaló mértéke nem megszabott, kb. 5-10% már szép baksisnak számít. A hotelekben jelképesen adható a személyzetnek, recepciónak, hordároknak. A helyi partnereknek (sofőrök, idegenvezetők) a csapat közösen ad az út végén borravalót. Ennek kiszámolásában a túravezető ad segítséget). A túravezetőnek borravalót adni nem elvárás, de adott esetben szép gesztusként kifejezheted vele elégedettségedet. Általánosan ezen az úton 50 USD körül alakul a borravalók végösszege.

Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely a foglaláskor fizetendő.
Egy hónapon belüli indulás esetén a teljes részvételi díj fizetendő!

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal az indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
egyénileg
Felszerelés ajánló

A legfontosabb aranyszabály, hogy törekedj a könnyű csomagra, ugyanis azt neked kell mozgatni. Egy könnyű táska 10-15 kg körül nyom, háton vihető (hátizsák vagy utazótáska, maximum 60L vagy M méret), így könnyű azokat cipelni és beférnek a közlekedési eszközeinkbe. Figyelj a légitársaság szabályzatára, illetve a súlykorlátra (ez általában 23 kg). A kemény bőröndök nem megfelelőek az utazáshoz. Szükséged lesz egy kis hátizsákra (maximum 30L), amit a napi túrák és kirándulások során használsz. Ebben tudod tartani a kulacsodat, értékeidet, fényképezőgépet és elektronikai eszközöket.

Egyéb részletek
Kiutazás: 

A ki- és hazautazás egyénileg történik, azonban van lehetőség a túravezetőnkhöz csatlakozni. Fontos, hogy csak akkor vedd meg a repülőjegyet, ha megkaptad a Traveller e-mail-ben küldött visszaigazolását, hogy biztosan elindul az adott program. Szívesen küldünk Neked repülőjegy ajánlatot, kérlek, jelezd az igényeidet az online jelentkezési lap kitöltésekor, a válaszható extráknál.

Az utazás díja tartalmazza az összes utazást a Bali repülőtérre érkezéstől távozásig. Bérelt járműveket (kisbusz, motorcsónak, dzsukung - tradíciónális indonéz halászhajó) használunk az utazás alatt.

Szállás: 

Utazásunk során kényelmes, balinéz stílusú bungalókban és hotelben szállunk meg, általában légkondicionálóval és meleg vizes zuhannyal felszerelt szobákban. A szállások színvonala hasonló, helyenként apró eltérésekkel, általánosan európai 3* szerinti besorolásnak felelnek meg. Gyakran előfordul, hogy ami otthon természetes, az a világ más részein extra kényelmi szolgáltatás, ami nem feltétlenül elérhető.

 

 

Étkezés: 
Az út ára 11 reggelit és 3 ebédet tartalmaz. A programban szereplő étkezéseken felül, a további étkezések egyénileg fizetendők. Szeretünk jókat enni, ezért az étkezés minden utazás fontos része. Velünk utazva megtapasztalod a helyi izek vátozatosságát, igy mélyebben beleláthatsz az ottani kultúrába. A túraleírásban megjelölt étkezéseken kívül is lehetőséged nyílik a helyi konyha felfedezésére, ebben támadszkodhatsz a túravezető tanácsaira. Természetesen biztosítunk helyet speciális étrendek követésére is a lehetőségekhez képest, ezt jelentkezéskor egyeztesd az irodával. Ha a helyi körülmények miatt nem tudunk speciális igényekről gondoskodni, azt előre jelezzük, hogy legyen lehetőséged erre felkészülni. Indonézia területén az csapvíz nem iható, így ajánljuk a szűrt vagy palackos víz fogyasztását!
A területről: 
A Kis-Szunda-szigetek legnyugatibb tagja, Jávától keletre, Lomboktól nyugatra fekszik. Indonézia 33 tartományának egyike, a tartományi főváros, Denpasar a déli részén található. A sziget ad nagyrészt otthont Indonézia hindu kisebbségének. Az ország legnépszerűbb idegenforgalmi célpontja, híres a magas fokon űzött művészetekről, beleértve a táncot, szobrászatot, festészetet, bőr-, és fémművességet valamint a zenét. Bali 3,2 kilométerre keletre helyezkedik el Jáva szigetétől, és mintegy 8 fokkal délebbre az egyenlítőtől. Kelet–nyugati irányban a sziget kiterjedése 153 km, észak-déli irányban 112 kilométer, területe 5633 km2. Legmagasabb pontja a 3142 méter magas Gunung Agung nevű aktív vulkán, mely utoljára 1963 márciusában tört ki. A sziget középső és keleti részét hegyek alkotják, melynek a Gunung Agung a legkeletibb tagja. Az 1717 m magas Gunung Batur szintén aktív. A szigetet korallzátonyok övezik. A déli részen lévő strandok homokja általában fehér, míg az északiak és a nyugaton fekvők fekete homokkal borítottak. Az északkeleti Padangbai strandjain mindkettő megtalálható: a nagyobbik strand fehér, míg a délebbi sokkal sötétebb. Bali népessége 3 151 000 fő (2005). A lakosság 93%-a hindu, a legnagyobb kisebbséget pedig a muszlimok alkotják. A muszlim többségű Indonéziával szemben Bali lakosainak 93%-a balinéz hindu vallású, mely vallás a Délkelet-Ázsiából érkező hindu hit és a helyi hiedelmek keveréke. A legelterjedtebben használt nyelv a balinéz és az indonéz, és mint a legtöbb indonéz ember, a szigetlakók nagyobb része két vagy három nyelven is beszél. Létezik néhány helyi balinéz nyelv is, de a legtöbb helybeli a modern balinézt beszéli. Régebben a kasztrendszer és a törzsi hovatartozás határozta meg, hogy ki melyik balinéz nyelvet használta, de ez a hagyomány eltűnőben van. A turizmushoz kötődő balinézek többnyire beszélik az angol nyelvet is. Bali híres a táncművészetéről, valamint a festészetéről, szobrászatáról és a fafaragásokról. A balinéz gamelán zene rendkívül fejlett és változatos. A táncok hindu történetekből (például a Rámájanából) mutatnak be jeleneteket. Híres balinéz táncok a pendet, legong, baris, topeng, barong és a kecak.
Időjárás: 
Indonézia szigetei az egyenlítő két oldalán helyezkednek el. Trópusi éghajlata két évszakból áll: száraz (májustól októberig) és esős évszak (novembertől áprilisig). A hőmérséklet egész évben 30°C, a vízhőmérséklet pedig 27-30°C körül mozog. A páratartalom általában 60-70 százalék körüli, ami miatt a levegő hőmérsékletét melegebbnek érezzük. Legesősebb hónapok a december, január és a február. Általános vélemény szerint április és szeptember között ideális az időjárás nyaralásra. A (nálunk) tavaszi időszak azért különleges, mert ekkor, az esős évszak után a növényzet még harsogó zöld, tele életenergiával, a patakok megduzzadnak, a tavak vízszintje megemelkedik. Június második fele és szeptember között van a turista főszezon, amikor nagyobb a tömeg és magasabbak a hotelszobák árai. Utazásunk során párás melegre, erős napsütésre kell készülni. Ajánlott öltözék a jól szellőző, laza, vékony természetes alapanyagból készült ruházat, esőkabát, kényelmes cipő, szandál. A nap elleni védelemre (sapka, naptej) nagyon fontos kellő figyelmet fordítani.
Csomagolás: 
A repülőn általában 30 kg súly feladása engedélyezett. A legfontosabb aranyszabály, hogy törekedj a könnyű csomagra, ugyanis előfordul, hogy azt neked kell mozgatni. Egy könnyű táska 10-15 kg körül nyom, háton vihető (hátizsák vagy utazótáska, maximum 60L vagy M méret), így könnyű azokat cipelni és beférnek a közlekedési eszközeinkbe. A kemény bőröndök nem megfelelőek az utazáshoz. Szükséged lesz egy kis hátizsákra (maximum 30L), amit a napi túrák és kirándulások során használsz. Ebben tudod tartani a kulacsodat, értékeidet, fényképezőgépet és elektronikai eszközöket.
Vízum: 
Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel és vízummal utazhatnak Indiába. Az útlevélnek még 6 hónapig érvényesnek kell lennie a belépéskor. Az útlevél legalább két üres oldalt kell, hogy tartalmazzon, ahova a vízum elhelyezhető. Vízumot Magyarországon csak az Indiai Követség online rendszerén keresztül lehet igényelni. Az indiai E-turista vízum 30 napig érvényes, igénylését az utazás előtt legalább 7 nappal kell megtenni!
Biztosítás: 
A részvétel feltétele az út teljes időtartamát lefedő, sportbalesetre is kiterjedő utasbiztosítás megkötése. Az online jelentkezés folyamán lehetőséged van biztosítást igényelni irodánkon keresztül. Amennyiben más biztosítóval szerződsz, győződj meg a biztosítás fedezetéről. A túravezetőnk az első találkozáskor ellenőrzi a biztosítás érvényességét. Ajánlunk egy minimum 300 USD biztonsági tartalék elkészítését, ugyanis általában a biztosítótársaságok az orvosi kezelés térítik, de nem előlegezik meg.
Korhatár: 
16
Egészségügyi tudnivalók: 
Indonéziába utazóknak nem kötelező oltást beadni. Hepatitis A és B, diftéria-tetanusz, polio, veszettség, agyhártyagyulladás elleni védőoltás javasolt ezért kérünk, hogy keresd fel háziorvosodat vagy egy oltóközpontot két hónappal az utazás előtt (http://www.oek.hu). Indonéziában elérhetők az itthon ismert gyógyszerek nagy része, gyakran más néven, de azonos hatóanyaggal. A speciális gyógyszereidet érdemes még itthon beszerezni az utazás előtt. Kérünk speciális kondícióidról, gyógyszerigényedről és allergiádról (amennyiben vannak) értesítsd a túravezetődet. Indonézia területén az csapvíz nem iható, így ajánljuk a szűrt vagy palackos víz fogyasztását. Indonéziában előfordulnak malária veszélyes területek. Balin és Lombokon az elmúlt években nem történt maláriás megbetegedés. A maláriához hasonló tünetekkel járó dengue-láz, chikungunya-láz és Zika-vírus fertőzés szúnyogcsípéssel terjed, védőoltás nem áll rendelkezésre, ezért érdemes szúnyogriasztót használni. Láz és influenzaszerű kórkép kialakulása esetén javasolt haladéktalanul orvoshoz fordulni. Mivel Ázsiában az ételek elkészítése általában eltér a hazaitól, ezért utazóknál előfordulhat emésztési rendellenesség. Gyakori kézmosás, fertőtlenítés, utcai kifőzdék és nyers ételek mellőzésével minimalizálhatjuk a kockázatot. Csípősebbek az ételek, időnként ez hasmenést okozhat, így a széntabletta ajánlott. Az egyenlítői nap különös ereje miatt kimondottan figyeljünk a napégés és napszúrás kockázatára.

ÚTI OKMÁNYOK, VÍZUM
A magyar állampolgárok vízum váltása nélkül léphetnek Indonézia területére Bali reptéren keresztül (NgurahRaiAiport). A belépés feltétele a legalább 6 hónapig érvényes útlevél, benne legalább egy üres oldalpárral, és a kiutazást biztosító repülőjegy igazolása 30 napon belül. Ha hosszabb ideig szeretnél maradni az országban, akkor 30 napos turista vízum váltható a Bali reptéren (NgurahRaiAiport), 35 USD ellenében. Ez később további 30 nappal hosszabbítható.

VALUTA, PÉNZVÁLTÁS
Indonézia hivatalos pénzneme az Indonéz Rúpia (IDR), 1 HUF= kb. 50 IDR, 1 EUR= kb. 15.000 IDR, 1 USD= kb. 14.000 IDR. Pénzváltás: Landolás után a vámvizsgálaton túljutva az érkezési oldalon jutunk ki a reptér épületéből. Itt található pár pénzváltó, ahol USD és EUR valuta váltható helyi címletre. Általában Ubudban jobb árfolyamon tudunk váltani. Itt található több bankautomata, ahol szintén helyi címleteket tudunk fölvenni. Az amerikai dollárt csak 2003 utáni címletekben fogadják el, a nagyobb bankókat általában jobb árfolyamon váltják.

MIT HOZZAK MAGAMMAL?
Személyes iratok: Útlevél, biztosítás, repülőjegy
Készpénz, bankkártya
Elsősegélycsomag, gyógyszerek
Telefon, ébresztő funkcióval
Fejlámpa vagy zseblámpa
Szúnyogriasztó
Füldugó
Naptej
Alkoholos kézfertőtlenítő gél
Kalap vagy sapka a nap ellen
Búvár felszerelés (amennyiben sajátot hozol)
Kényelmes cipő vagy bakancs a túrákhoz, vízálló szandál vagy papucs
Gyorsan száradó törölköző
Melegebb polár vagy softshell felső
Esőkabát
Hosszú nadrág vagy szarong a templomlátogatáshoz (szarong vásárolható az utazás alatt is)
Fürdőruha

HELYI SAJÁTOSSÁGOK, PÁR FONTOS SZABÁLY
Semmiféle kábítószer fogyasztás nem tolerálható az útjainkon. A kábítószer birtoklása és csempészése súlyos bűncselekmény Indonéziában, halálbüntetéssel sújtják. Az alkohol fogyasztása elfogadott Indonézia turisták által látogatott részein, a részegség viszont nem. Fogyassz jó minőségű italokat mértékkel. Amennyiben a szabályokat megsérted, a túravezetőnek joga van kizárni az utazás folytatásából. Indonéziába beutazáskor 1 liter alkohol behozatala megengedett személyenként, és ezt általában le is ellenőrzik a határon.

Helyi öltözködési normák: A helyi szokások a ruházkodásban is eltérnek az itthoniaktól. Ajánlott a visszafogott öltözködés: térdet takaró nadrág vagy szoknya, vállat takaró póló. Helyenként az öltözékünket tradicionális szaronggal kell kiegészíteni.

Ünnepek: Indonézia kulturálisan sokszínű ország, így érdemes odafigyelni a különböző vallási ünnepekre, amik befolyásolhatják az utazásunkat.

Kínai újév: 2017. január 28-a kínai újév napja, ennek idején hatalmas kínai tömegek utaznak Ázsia szerte. Érezhető dugókat, szállodafoglalási nehézségeket tapasztalhatunk ekkor.

Nyepi: A balinéz újév napja 2017-ben március 28-án lesz. Ez a nap teljes csendben, meditációt és önmegtartóztatást gyakorolva telik. Nem kivétel ez alól a turista sem, ezen a napon nem követhetők az eredeti programok.

Ramadán: A holdnaptár alapján a muzulmán böjti időszak 2017-ben május 27. és június 25-e közé esik. A böjt nem befolyásolja jelentősen az utazásunkat, viszont kiemelt vallási tiszteletet követel meg.

BIZTONSÁG
Indonézia biztonságos országnak számít, az utazás meglehetősen elterjedt és elfogadott. A Magyar állam aktuális figyelmeztetései nyomon követhetők a Konzuli Szolgálat internetes oldalán. Ajánlott egy ruha alá rejthető pénztárca beszerzése, amiben biztonságban tárolhatók az értékeink. Ne hozz magaddal drága ékszereket, nem lesz rájuk szükséged. A hotelekben gyakran elérhető egy széf, ami a legbiztonságosabb módja a pénz tárolásának. Az utazás egyes programjai veszélyesek lehetnek természetüknél fogva (túrázás kitett területeken, kerékpározás, vízi sportok), ezeken saját felelősségedre és belátásod szerint csatlakozz.

KOMMUNIKÁCIÓ, IDŐELTOLÓDÁS
Roaming: Indonéziában a magyar mobilszolgáltatóknak van roaming partnere, bár a lefedettség nem teljes. A turisták vásárolhatnak indonéz SIM kártyát, amin elérhető hanghívás és internet is. A chip fogadásához kártyafüggetlen telefon szükséges.
Wifi: minden szállásunkon elérhető, ám a sebessége gyakran okoz csalódást.
Bali időzóna: GMT+8, a magyarországi nyári időszámításhoz képest +7 óra az időeltolódás.
Az utunk során minden szállásunkon elérhető az elektromos csatlakozás. Az aljzatok megegyeznek az európaival és 220-230 V folyik bennük.

Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!