Volt egyszer egy vadnyugat - Ismerkedés Amerika híres nemzeti parkjaival

13 napos körutazás a vadnyugaton

Az Amerikai Egyesült Államok változatos éghajlatával, különleges felszíni formáival és állatvilágával a világ természeti csodákban leggazdagabb országai közé tartozik. A természetkedvelők számára különösen vonzó célpont az átlagosan közel 1900 méteres tengerszint feletti magasságban található Utah állam és a szomszédos Arizona, Colorado illetve Wyoming államok egyes vidékei.

Alapár tartalmazza

A repülőjegyet, a reptéri illetéket, a helyi autóbuszt, a 11 éjszakai szállást reggelivel, az útlemondási biztosítást, a felsorolt programokat, az idegenvezetést indulástól érkezésig, valamint a belépőjegyeket a nemzeti parkokba (Yellowstone, Grand Teton, Canyonlands, Arches, Mesa Verde, Grand Canyon, Zion, Bryce Canyon), az állami parkokba (Dead Horse Point, Goosenecks), a Monument Valley területére és az Antilop-kanyonba.

Alapár nem tartalmazza

Repülőtéri illetéket, baleset-, betegség, -poggyászbiztosítást, ESTA-engedélyt, fakultatív programokat. A helyszínen borravalót illik adni a gép­ko­csi­vezetőnek és a helyi idegenvezetőknek. A helyiek ezt gyakorlatilag kötelezőnek tekintik. Utasonként összesen kb. 35 dollárra kell számítani.

Hossz: 
13 nap
Szállás: 
szálloda

Szállás

11 éjszaka középkategóriájú szállodákban, kétágyas, fürdőszobás szobákban.

Program: 

1. NAP: SALT LAKE CITY
Elutazás Budapestről a kora reggeli órákban egy nyugat-európai átszállással Salt Lake Citybe, Utah állam fővárosába. Érkezés a délutáni órákban (helyi idő szerint), ismerkedés a várossal az autóbuszból, majd rövid séta a központban.
Szállás Salt Lake Citytől északra (1 éj).

2. NAP: YELLOWSTONE NEMZETI PARK (OLD FAITHFUL), WEST YELLOWSTONE
Utazás Utah északi részén és Idaho államon keresztül az Idaho, Montana és Wyoming határvidékén – nagyobbrészt utóbbi területén – fekvő Yellowstone Nemzeti Parkba. A világ legrégebbi nemzeti parkját 1872-ben alapították. A hatalmas területű, 2400 méteres tengerszint feletti magasságban található terület legfőbb vonzerejét azok a sajátos geotermikus jelenségek adják, melyek egy 650.000 évvel ezelőtti vulkánkitörés eredményeként jöttek létre, de természetesen a táj szépsége és a lenyűgözően gazdag állatvilág (bölények, vapitik stb.) is rengeteg turistát csábít erre a vidékre. Nem véletlen, hogy a Yellowstone Nemzeti Park az elsők között került fel az UNESCO világörökség listájára is.
A parkkal való ismerkedés első állomásaként látogatás a leghíresebb gejzír, az Old Faithful környékére. A magyar nyelvre leginkább „A jó öreg Hűséges”-ként fordítható gejzír nevéhez méltóan megbízható: nagyjából másfél óránként tör ki, így utasaink akár két kitörést is megnézhetnek majd. A kitörések között lehetőség a látogatói központ megtekintésére, valamint az érdeklődők egy sétát tehetnek idegenvezetőnkkel az ún. Felső Gejzír Medencében, ahol további gejzírek, fortyogók, hőforrások és egyéb látványos geotermikus alakzatok szegélyezik a jól kiépített sétautat. Szerencsés esetben itt további kitöréseknek is tanúi lehetnek a látogatók.
A késő délutáni órákban utazás a park határán fekvő West Yellowstone városkába, szállás (2 éj).
Megjegyzés: A csoportok számára a nemzeti park területén gyakorlatilag lehetetlen szállást foglalni, hiszen a park területe alapvetően lakatlan, ott mindössze 5-6 szálloda üzemel. Emiatt a csoportok általában West Yellowstone-ban alszanak, mely egy igazi turistaváros szállodákkal, éttermekkel, boltokkal, különböző szórakozási lehetőségekkel.

3. NAP: YELLOWSTONE NEMZETI PARK (GRAND CANYON OF YELLOWSTONE, MAMMOTH HOT SPRINGS)
Az egész napot a Yellowstone Nemzeti Park területén töltjük. Délelőtt utazás a Yellowstone folyó által kivájt híres szurdokhoz, mely sárgás színeivel és végében a 94 méter magas Lower Falls-vízeséssel méltán nyerte el a Grand Canyon of Yellowstone nevet. A látogatás során autóbuszunkkal a szurdok északi és déli peremén kiépített úton egyaránt végigmegyünk (3-4 fotószünet), majd pihenőt tartunk Canyon Village településen (izgalmas látogatói központ, vásárlási és étkezési lehetőség).
Délután továbbutazás a Yellowstone Nemzeti Park adminisztrációs központjaként is szolgáló Mammoth Hot Springs irányába, melynek legfontosabb attrakciói a törökországi Pamukkaléra emlékeztető meleg vizes mészkő-teraszok. Ismerkedés a látogatói központ érdekes múzeumával, majd séta a legszebbnek tartott teraszok között.

4. NAP: YELLOWSTONE NEMZETI PARK (GRAND PRISMATIC SPRING), GRAND TETON NEMZETI PARK, JACKSON
Búcsúzásképpen a Yellowstone-tól rövid pihenő a szivárvány színeiben pompázó Grand Prismatic Springnél, mely az USA legnagyobb meleg vizes forrásának számít, majd a Yellowstone-tó partját érintve déli irányba hagyjuk el a parkot.
Érkezés a Grand Teton Nemzeti Parkba a késő délelőtti órákban. A park névadója a 4199 méter magas hóval és kisebb gleccserekkel borított Grand Teton, melyet további kilenc 3700 méter feletti hegycsúcs vesz körül. Az alpesi hangulatot kisebb-nagyobb tavak és látványos kilátópontok teszik teljessé (fotószünetek). Pihenő Moose-ban a Színeváltozás-kápolnánál, majd a látogatás csúcspontját jelentő Teton Park Road nevű panorámaút következik: fotószünet egy idillikus szépségű, kristálytiszta vizű tengerszemnél, a String-tónál, majd hosszabb megálló a Jenny-tó partján (az út során itt leszünk a legközelebb a Grand Teton csúcsához).
Ezután továbbutazás a hamisítatlan vadnyugati hangulatát kiválóan megőrző, élettel teli üdülővárosba, Jacksonba (1 éj). A szállodai szobák elfoglalását követően még marad idő egy kis sétára a városka központjában is.

5. NAP: FLAMING GORGE
Búcsú Wyomingtól, utazás szép hegyvidéki tájakon keresztül Utah államba. Útközben fotószüneteket tartunk a Flaming Gorge (Lángoló szurdok) nevű mesterséges tónál, mely vörös színű üledékes kőzeteiről kapta a nevét. A legnagyszerűbb látványt a Red Canyon-kilátó nyújtja a déli irányba elkeskenyedő tó egyik kanyarulata felett, de a völgyet lezáró látványos gátnál is megállunk majd.
Szállás Vernalban (1 éj).

6. NAP: DEAD HORSE POINT ÁLLAMI PARK, CANYONLANDS NEMZETI PARK (ISLAND IN THE SKY)
Utazás egyre inkább sivatagossá váló tájakon keresztül Moab irányába. A Colorado folyó partján épült kisváros fontos turisztikai desztináció: a környék legfőbb vonzerejét a hatalmas kanyonok, a pazar kilátópontok és a különleges sziklaalakzatok jelentik.
Moab környékére érve egy látványos szerpentinen keresztül érjük el a Colorado völgye fölé emelkedő fennsíkot. Első megállónk a Dead Horse Point Állami Park. Ez egy olyan 600 méter magas szikla kiszögellés, melyet csupán egy keskeny nyak kapcsol össze a plató többi részével. Hátborzongató nevét – magyarul a Halott ló pontja – arról kapta, hogy régen a cowboyok természetes karámként használták ezt a helyet, és az ide összeterelt majd itt felejtett vadlovak gyakran elpusztultak a kiszáradástól. Lovak ugyan már nincsenek, de a kilátás a Colorado zöld, kanyargó völgyére nehezen felejthető, lélegzetelállító látvány.
A délutáni órákban látogatás a közeli Canyonlands Nemzeti Park Island in the Sky (Sziget az égben) nevű részében. A hatalmas területű nemzeti parknak ez a monumentális sziklatömb (egy újabb fennsík) a legizgalmasabb és legkönnyebben elérhető része. A Green River és a Colorado torkolatának vidékén létrejött természetvédelmi terület nevét a látványos kanyonokról kapta, melyeket utasaink különböző kilátópontokról tanulmányozhatnak, illetve könnyű túrázásra is lehetőség nyílik egy természetes sziklaboltív irányába.
Szállás Moabban (2 éj).

7. NAP: ARCHES NEMZETI PARK, MOAB
A nap nagyobbik részét az amerikai Vadnyugat egyik legfontosabb turisztikai attrakciójának számító Arches Nemzeti Parkban töltjük. A természetvédelmi terület azokról a látványos homokkő boltívekről (angolul: arches) kapta a nevét, melyek hosszú eróziós tevékenységnek köszönhetően alakultak ki. A program során fotószünetekre és kisebb sétákra kerül sor a leghíresebb boltíveknél. A körutazás egyik csúcspontjának tekinthető látogatás ugyanakkor egyéb természeti csodákat is tartogat: leírhatatlanul változatos és izgalmas sziklaformációk követik egymást. A kora délutáni órákban érjük majd el a park leglátványosabbnak tartott részét, az Ördög kertje nevű szikla labirintust, ahol utasaink könnyű túrára indulhatnak idegenvezetőnkkel a világ egyik leghosszabb természetes kőhídjához, a 93 méteres Landscape Arch-hoz.
A délutáni órákban szabadidő Moab központjában, illetve pihenési lehetőség a szálloda medencéjénél. Késő délután az érdeklődők részt vehetnek még egy rövid autóbuszos kiránduláson egy olyan panorámaúton, ami közvetlenül a Colorado folyó völgyében halad hatalmas sziklafalak mentén.

8. NAP: MESA VERDE NEMZETI PARK
Utazás a szomszédos Colorado állam délnyugati részébe. Az UNESCO világörökség részét képező Mesa Verde egy dús növényzettel borított 2100 méteres tengerszint feletti magasságban található fennsík, melyet 300 méter mély völgyek szabdalnak. Ezeknek a kanyonoknak a sziklahasadékaiba építették rejtélyes településeiket a fennsíkon gazdálkodó anasazi indiánok az 1100-as évek végétől. A vidék 1300 körül elnéptelenedett, a sziklaházak híre feledésbe merült, a romokat csak a XIX. század utolsó harmadában fedezték fel.
Ismerkedés a nemzeti parkkal a hegy lábánál lévő látogatói központban, majd a fennsíkra érve lehetőség a Mesa Chapin Múzeum megtekintésére (diorámák az indiánok életéről, érdekes régészeti kiállítás). A program csúcspontját a Mesa Top Loop nevű panorámaút jelenti: a kilátópontokról számos sziklába vájt település látható, köztük a világhírű Sziklapalota is (Cliff Palace).
Szállás a Mesa Verde lábánál elterülő Cortezben (1 éj).

9. NAP: GOOSENECKS ÁLLAMI PARK, MONUMENT VALLEY, POWELL-TÓ (PAGE)
Utazás nyugati-délnyugati irányba, a Utah és Arizona államok határán lévő Monument Valley irányába. Az ismét sivatagossá váló tájon áthaladva fotószünet a Goosenecks nevű kilátóponton. A név magyarul libanyakakat jelent, mellyel a 450 méteres mélységben haladó San Juan folyó látványos kanyarulataira utalnak.
A westernfilmekből jól ismert Monument Valley az USA egyik leghíresebb természeti attrakciója. A navahó indiánok területén lévő völgy monumentális, több száz méter magas, vöröses szikláival – melyek közül soknak fantázianeve is van – felejthetetlen kulisszákat nyújtott Hollywood rendezőinek. A kilátás már a látogatói központ teraszáról is életre szóló élmény.
Fakultatív program: Terepjárókkal a Monument Valley-ben.
Másfél órás kirándulás kb. 12 fős terepjárókkal a Monument Valley területén (fotószünetekkel a híresebb sziklaalakzatoknál). A túra csúcspontját a John Ford-kilátó jelenti, hiszen talán innen a leglátványosabbak a sziklák.
A fakultatív program ára: 14.500 Ft (garantált indulás).
Délután továbbutazás az Arizona állambeli Page-be (1 éj). A szállodai szobák elfoglalását követően lehetőség a Colorado felduzzasztásával létrehozott Powell-tó hatalmas völgyzáró gátjának megtekintésére, mely a modern technika egyik csodája.

10. NAP: ANTILOP-KANYON, GRAND CANYON NEMZETI PARK (ÉSZAKI PEREM)
Utazás a Page környékén lévő Antilop-kanyon bejáratához. Amerika egyik legnépszerűbb, egyes helyeken csak 1-2 méter széles kanyonja a fényképezés szerelmeseinek valóságos zarándokhelyévé vált. A különleges homokkő formák, az itt-ott besütő nap fénye és a misztikus hangulatot teremtő színek játéka az utazás egyik csúcspontját jelentik. A kanyonban a kisebb, kb. 14 fős csoportokat képzett navahó vezetők kalauzolják, akik a fotózás szempontjából legjobb helyekre és a legszebb alakzatokra fel fogják hívni utasaink figyelmét.
Délután a Colorado folyón átkelve továbbutazás a Grand Canyon északi pereméhez. Bár Földünk egyik leghíresebb természeti csodáját a turisták többsége vagy déli irányából közelítve vagy nyugatról (Las Vegas felől) tanulmányozza, a több mint 1000 méter mély szurdok északi pereme is nemzeti park és méltán része az UNESCO világörökségnek. Egészen más arcát mutatja itt a Grand Canyon, mint másutt: maga a Colorado völgye ugyan kissé távolabb van, de a gyönyörű zöld környezet, a különböző oldalirányú szurdokok látványa és az intenzív idegenforgalom hiánya miatt az Északi perem is felejthetetlen emlék marad az ide látogatók számára. Utasaink a panorámát elsősorban a patinás Grand Canyon Lodge nevű szálloda teraszáról élvezhetik, majd az érdeklődők idegenvezetőnkkel elsétálhatnak a híres Bright Angel Point kilátóhoz.
Szállás a Utah állam „Kis Hollywood”-jaként emlegetett Kanab városában, mely számos westernfilm részére biztosított látványos kulisszákat (1 éj).

11. NAP: ZION NEMZETI PARK, BRYCE CANYON NEMZETI PARK
A délelőttöt a Zion Nemzeti Parkban töltjük, ahol a hatalmas, zöld növényzettel borított sziklafalak színei fantasztikus látványt nyújtanak. Fotószüneteket követően lehetőség a környéken könnyű túrázásra vagy a völgy kisbusszal történő felfedezésére.
Délután továbbutazás a 2500 méteren található Bryce Canyon Nemzeti Parkba. A név csalóka: valójában ez nem egy szurdok, hanem egy óriási amfiteátrumra emlékeztető völgy, amelyben végeláthatatlan sorokban követik egymást a jég és szél faragta sziklaoszlopok vagy sziklatűk. Néhány lenyűgöző kilátópont felkeresését követően a csoport hosszabb időt tölt a Sunset Pointnál (Napnyugta-kilátó), ahol lehetőség nyílik idegenvezetőnkkel kisebb túrázásra a sziklaoszlopok egyedülálló világában.
Szállás Bryce Canyon City-ben (1 éj).

12. NAP: SALT LAKE CITY
Utazás Salt Lake Citybe, a mormon egyház központjába. A nagy hegyek lábánál fekvő, kisvárosias hangulatú települést a XIX. század közepén alapították a Keleti-partról elkergetett mormonok. A kora délutáni órákban ismerkedés a város első számú látnivalójával, a Templom térrel. Valójában ez egy fallal körülvett kert, a nyugalom szigete. Bár az épületegyüttes középpontjában álló hatalmas Templom csak hívő mormonok számára látogatható, a komplexumhoz tartozó egyéb épületek (Tabernákulum, Gyűlésterem, látogatói központok) megtekintése nagy élményt jelent mindenki számára. A közös sétát követően szabad program Salt Lake City belvárosában, illetve lehetőség idegenvezetőnkkel további látnivalók megtekintésére (pl. Beehive House, Joseph Smith Memorial Building, Conference Centre stb.).
Este transzfer a Salt Lake City-i repülőtérre, elutazás egy nyugat-európai átszállással Budapestre.

13. NAP:
Érkezés Ferihegyre a késő esti órákban.

Kapcsolódó cikkek

» New York a Grand Canyonban - Etédi Alexa, 2013. július. 24
» Elképesztő homokkő formák, vad sziklás vidékek... - Kovács Attila, 2019. október. 28
» Nyár a hegyekben - Kovács Attila, 2019. október. 05
» A tavasz Manhattanben - Kovács Attila, 2019. szeptember. 28
» Gyönyörű tájak... - Kovács Attila, 2019. szeptember. 27
» Hihetetlen Oregon... - Kovács Attila, 2019. július. 05
» A világ legnagyobb kötélhintája - Kovács Attila, 2019. június. 04
» Észak Amerika döbbenetes tájain - Kovács Attila, 2019. május. 09

Ez az ajánlat utazási csomagként értékesíthető.

Fakultatív programok

Fakultatív program: Terepjárókkal a Monument Valley-ben.
Másfél órás kirándulás kb. 12 fős terepjárókkal a Monument Valley területén (fotószünetekkel a híresebb sziklaalakzatoknál). A túra csúcspontját a John Ford-kilátó jelenti, hiszen talán innen a leglátványosabbak a sziklák.
A fakultatív program ára: 14.500 Ft (garantált indulás).
Délután továbbutazás az Arizona állambeli Page-be (1 éj). A szállodai szobák elfoglalását követően lehetőség a Colorado felduzzasztásával létrehozott Powell-tó hatalmas völgyzáró gátjának megtekintésére, mely a modern technika egyik csodája.

Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

A repülőjegyet, a reptéri illetéket, a helyi autóbuszt, a 11 éjszakai szállást reggelivel, az útlemondási biztosítást, a felsorolt programokat, az idegenvezetést indulástól érkezésig, valamint a belépőjegyeket a nemzeti parkokba (Yellowstone, Grand Teton, Canyonlands, Arches, Mesa Verde, Grand Canyon, Zion, Bryce Canyon), az állami parkokba (Dead Horse Point, Goosenecks), a Monument Valley területére és az Antilop-kanyonba.

Alapár nem tartalmazza: 

Repülőtéri illetéket, baleset-, betegség, -poggyászbiztosítást, ESTA-engedélyt, fakultatív programokat. A helyszínen borravalót illik adni a gép­ko­csi­vezetőnek és a helyi idegenvezetőknek. A helyiek ezt gyakorlatilag kötelezőnek tekintik. Utasonként összesen kb. 35 dollárra kell számítani.

Kötelező költségek: 

Repülőtéri illeték - VÁLTOZHAT!
BBP biztosítás megkötése utazási feltétel!

Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely foglaláskor fizetendő.
Indulástól számított 30 napon belüi foglalás esetén már a teljes összeg fizetendő.  

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal indulás előtt fizetendő.
 

Kiutazási forma: 
repülő
Egyéb részletek
Kiutazás: 

Menetrend szerinti repülőjáratokkal egyszeri átszállással, a helyszínen légkondicionált autóbusszal.
Megjegyzés: Az Egyesült Államok nyugati részén az egyes látnivalók között nagyok a távolságok, így bizonyos napokon 5-6 órás buszozással kell számolni. Az USA e része ritkán lakott vidék, a csoport által meglátogatott nemzeti parkok és kisebb városok között sajnos nem közlekednek repülőjáratok. Ugyanakkor a táj végig gyönyörű, a természeti csodák változatossága pedig könnyedén elfeledteti a buszozással járó kisebb kényelmetlenséget.

Szállás: 

11 éjszaka középkategóriájú szállodákban, kétágyas, fürdőszobás szobákban.

Étkezés: 
11 amerikai reggeli (kissé eltér az európai reggeliktől, dominálnak az édes ízek, bár tojásrántottát általában tartalmaz). Ebédet vagy vacsorát a részvételi díj nem tartalmaz. (A szállodák környékén, illetve a megtekintett nevezetességek közelében többféle étkezési lehetőség van, a kiválasztásban az idegenvezető természetesen segítséget nyújt.)
Vízum: 
A beutazási feltételekről, az esetleges vízum kötelezettségekről és díjaikról információkat a Konzuli Szolgálat honlapján talál:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő BBP biztosítás megkötése utazási feltétel! Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére.
Egészségügyi tudnivalók: 
Védőoltás nem szükséges. Az egészségügyi előírásokról helyi partnereink megkérdezése alapján adtunk tájékoztatást. Ha pontosabb információra van szükségük, akkor utazás előtt néhány héttel keressék fel a Nemzetközi Oltóközpontot!
Cím: Budapest, IX. Gyáli u. 3/a, telefon: 06-1 476-1364, honlap: www.oek.hu
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!