Vadvizi evezés Horvátországban

Mreznica folyó

Kevesen ismerik Horvátország e csendes szegletében megbúvó Mreznicát. A csodálatos erdei környezetben kanyargó folyó zúgói, zuhatagai kiváló lehetőséget biztosítanak a kezdő raftingosoknak. A parti sziklákról a bátrabbak kisebb-nagyobb ugrásokkal tehetik még izgalmasabbá a viziélményt.

Alapár tartalmazza

Az szükséges felszerelést (hajó, evező, teljes neoprén öltözet, neoprén cipő, mellény, sisak), a túravezetést, és az oktatást, a transzfert.

Alapár nem tartalmazza

a kiutazás költségeit, a szállás költségeit, az étkezéseket, és a biztosítást.

Hossz: 
2 nap
Létszám: 
2-15 fő
Program: 

Horvátország középső részén Karlovactól 50 km –re található a Mreznica folyó. Miután megépültek a horvátországi autópályák, már nagyon gyorsan le tudunk érni egy hétvégi raftingozáshoz. A folyó egy eléggé elhagyatott részen található Slunj és Josipdol között. A folyó kétféleképpen közelíthető meg. Karlovacig az út ugyanaz. Innen mehetünk tovább autópályán Josipdolig, majd vissza a régi Karlovac-Senj főútra, Karlovac felé 8 km Kukaca falu, itt kell lekanyarodni Slunj felé. Kb 15 km rendkívül kanyargós, keskeny aszfaltúton érjük el a Mreznica hidat. A másik variáció: Karlovacnál lejövünk a pályáról és a régi 1. úton Split felé haladva autózunk Slunjig majd a városban Josipdol felé fordulva kb. 20 km után érjük el a Mreznica hidat.A találkozóhely, ill. a kempingezők szálláshelye a hídtól 500 m-re található a folyó jobb partján. Egy kis bekötőúton érhetjük el. A táborozóhely ami tulajdonképpen nem is kemping (csak egy mobil WC az összes közmű, fürödni a folyóban lehet) magántulajdonban lévő terület. A hely a háború idején szerb terület volt, így a háború befejezése után teljesen néptelenné vált és még ma is ritkán lakott. A folyó kristálytiszta és valószerűtlenül kék.

Kempingezésre itt van lehetőség azoknak akiket nem riaszt el a nomád körülmény. Este tábortűz, relax és szentjánosbogarak. Akik komfortosabb szállásra vágynak azok Josipdolban vagy Slunjban találhatnak szállodát, panziót.

A táborhelynél van a felső szakasz kiszállási ill. az aló szakasz beszállási pontja. A táborhelytől felfelé indulva a következő falu után jobbra kell letérni, kb. másfél km a folyó. Az egész folyóra jellemző, hogy nagyon lassú folyású, sokszor szinte állóvíz benyomását kelti. Az igazi élvezetet a folyón lévő vízesések adják. Aki már járt a Plitvicei-tavaknál, valami hasonlót képzeljen el. A beszállási ponton rögtön lehetőségünk adódik egy kis ugrálásra. A hajókat mintegy 3 m magasról a vízbe dobva lendületből ugorhatunk is utána. Miután bemásztunk a hajókba és eveztünk néhány száz métert, elérjük a legmagasabb vízesést. Itt a bátrabbak 10 m-es magasságból is ugrálhatnak de lehetőség van alacsonyabb ugrásokra is a kevésbé bevállalós raftingosoknak. (akinek végképp nem jön be az ugrálás, az meg is kerülheti – ez mindegyik vízesésre igaz) Jó idő esetén itt sokszor 1-2 órát is el szoktunk tölteni. A vízesés alá be lehet mászni, kisebb víznél csúszdázni. A következő etap kissé lassabb. A kanyonig csak egy kisebb vízesés van. A kanyont elérve megszaporodnak a vízesések. Kisebbek – nagyobbak követik egymást. A kanyon teljesen meseszerű látványt nyújt. A kanyonban lévő utolsó vízesésnél egy hidegforrás miatt a víz néhány fokkal hidegebb lesz de még így is teljesen kellemes az egyéb hegyi folyókhoz, patakokhoz képest. A kanyont elhagyva még néhány kisebb zúgó található, majd elérjük a táborhelyt.

A táborhelytől tovább indulva az alsó rafting szakaszra előbb átevezünk a híd alatt majd magas partok között nyugodt vizeken haladunk tovább. Ezen a szakaszon kevesebb zúgó van viszont azok nagyobbak és gyorsabbak mint a felső rafting szakaszon lévők. Evezés közben bőven van időnk gyönyörködni természetben, megfigyelni a napozó teknősöket vagy a pisztrángokat. A víz annyira tiszta, hogy 4-6 m-re simán leláthatunk. A kiszállási pont az öreg vízimalomnál van ami már nem működik. A malom egy nagy vízesésnél van ami itt is kb. 10-12 m magas. Itt is van lehetőség a vízesés alá bemászni, zuhanyozni.

Összegezve a folyóról elmondható, hogy kevésbé adrenalin dús mint az egyéb népszerű raftingos helyek, de ezért cserébe egy viszonylag kevésbé látogatott, nagyon szép és élménydús könnyű raftingtúrában lehet részünk. Kimondottan ajánljuk az ugrálás szerelmeseinek és családosoknak is (kisgyermekkel is nyugodtan). Tengerpartról jövet – menet is megszervezhető. Egyéb programlehetőségek. A tengerpart (Senj) 65 km, a Plitvicei tavak szintén.

További információ

Kapcsolódó cikkek

» Horvátország hangulata - Kovács Attila, 2018. április. 30
» Pasman-sziget, Horvátország - Kovács Attila, 2017. december. 12
» Horvátország márciusban - Kovács Attila, 2015. július. 06
» Novigrad esti hangulata - Kovács Attila, 2014. szeptember. 05
» Pula szépséges városa - Kovács Attila, 2014. augusztus. 21
» Látnivalók és érdekességek Krk szigetén - Kovács Attila, 2014. augusztus. 18
» Rovinj csodás kisvárosa: videón - Kovács Attila, 2014. április. 23
» Az egyik legszebb kisváros Dalmáciában - Trogir - Kovács Attila, 2014. január. 21
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Sajnáljuk!
Ár és időpont információ nem érhető el.
Hasonló utazások, nyaralások:
Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

Az szükséges felszerelést (hajó, evező, teljes neoprén öltözet, neoprén cipő, mellény, sisak), a túravezetést, és az oktatást, a transzfert.

Alapár nem tartalmazza: 

a kiutazás költségeit, a szállás költségeit, az étkezéseket, és a biztosítást.

Várható költőpénz szükséglet: 
20-30 euro
Előleg: 

A részvételi díj egy összegben jelentkezéskor fizetendő.

Felszerelés ajánló

Az evezéshez csak fürdőruhára van szükség.

Egyéb részletek
Kiutazás: 

egyénileg.

Utazás: Budapest-Josipdol 450 km. [Ajánlott útvonal:] Budapest – Letenye – Zágráb – Karlovac – Josipdol, kb. 4-5 óra. Az üzemanyagköltség mellé jön még a magyar ill horvát autópályadíj.

Szállás: 

Igénytől függően, saját foglalással.

Ajánlott szállás: Hotel Mirjana Slunj  2 ágyas elhelyezés 27 euro/fő/éj

Étkezés: 
Önnelátó, a faluban étterem és bolt áll rendelkezésre.
Vízum: 
Magyar állampolgárok érvényes, új típusú személyi igazolvánnyal vagy érvényes útlevéllel utazhatnak Horvátországba.
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő utasbiztosítás megkötése ajánlott, ezt irodánknál is megkötheted.
Korhatár: 
10 éves kortól
Egészségügyi tudnivalók: 
Ajánlott gyógyszerek: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Irodánk munkatársai kizárólag elsősegélynyújtásban tudnak segítséget nyújtani, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára.
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!