Üzbegisztán - Ahogy igazán látni kell

8 napos körút Üzbegisztánban

Hogy ki volt Vámbéry Ármin (Arminivamberi), akkor tudjuk meg igazán, ha Üzbegisztánban járunk. E kiváló tudós 150 év előtti utazása sokat segített a világnak megismerni az addig titokzatos, zárt és veszélyes „emírek és kánok-birodalmát”. A tiszteletre és közismertségre, amely övezi hajdanvolt honfitársunkat, még visszatérünk az út során. Nyissuk ki a mesekönyvet és lépjünk Taskent, Khiva, Bukhara, Szamarkand ezer-kék kupolás valóságos világába.
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!

Részvételi díj tartalmazza

Belső repülőjegy (Urgench-Taskent), Vonatjegyek (Taskent-Szamarkand és Bukhara-Urgench), szállást kétágyas szobákban, középkategóriás szállodákban, félpanziós ellátást, transzfert (repülőtér-szálloda-repülőtér), légkondicionált autóbuszt az utazás teljes időtartamára, belépőjegyeket a program szerint, illetve a magyar nyelvű csoportkísérőt és a helyi idegenvezetést

Részvételi díj nem tartalmazza

Repülőjegyet Budapest–Tashkent-Budapest útvonalon, Reptéri illetékek, kötelező útlemondási biztosítást, BBP biztosítást, esetleges egyágyas felárat, helyszínen fizetendő szervízdíjat, vízum díjat, egyéb személyes költségeket

Hossz: 
8 nap
Létszám: 
minimum 20 fő

Szállás

elhelyezés 3-4*-os szállodákban, kétágyas szobákban

Program: 

1. nap: BUDAPEST-TASKENT
Indulás Budapestről, egyszeri átszállással menetrendszerinti repülőjárattal.

2. nap: TASKENT - Vacsora
Érkezés Taskentbe a kora hajnali órákban. Transzfer a hotelbe. Rövid pihenő után reggeli, majd indulás a több mint kétezer éves múltra visszatekintő város felfedezésére. Üzbegisztán mai fővárosa a Tien-Shan nyugati lejtőjén fekszik a Chirchita folyó völgyében. Közép-Ázsia legnagyobb városa a IX. sz-ban a számánida birodalom része volt, majd Dzsingisz kán hódította meg, később Timur Lenk foglalta vissza, s birodalma központjává emelte. 1991-ben lett a már önálló állam fővárosa. Ekkor éledt újjá a Timur Lenk kultusz is, akinek életével és munkásságával, valamint a kelet művészetével a grandiózus architektúrájú Timur Lenk múzeumban ismerkedünk meg, majd a Függetlenség terén tett séta után bevetjük magunkat a bazár forgatagába.

3. nap: TASKENT – SZAMARKAND - Vacsora
Reggeli után a Registan szupergyorssal utazunk Szamarkandba (380 km – kb két óra), a Föld egyik legősibb városába Közép-Ázsiában, a Zarafshan folyó oázisában. A 2750 éves várost az UNESCO 2001-ben a Kultúrák találkozása megnevezéssel a világörökség részévé választotta. Az egyetlen város, melyet három hadvezér is meg akart hódítani (Nagy Sándor, Dzsingisz kán és Timur Lenk). A város neve rokon a Judeai város Samaria nevével („samara” szanszkrit nyelven találkozóhelyet jelent). Bizonyára itt találkoztak a törzsek főnökei, kánok és hadvezérek és rituális összejöveteleken döntöttek béke és háború sorsáról. Amikor Marco Polo a 13. sz-ban erre utazott, a város már 2000 éve fennállt, annak jelentős személyiségeivel,. Megtekintjük az Afroziab Történeti Múzeumot, Dániel próféta mauzóleumát, az Ulugbek obszervatóriumot, Timur Lenk sírját, a Gur emir Mauzóleumot, a Bibi Kanum mecsetet.

4. nap: SZAMARKAND – BUKHARA - folklór est vacsorával
Programunkat a világ egyik legszebb terén, a főtéren, a Registánon kezdjük. Három oldalról csodaszép medreszék határolják, a kék szín milliónyi árnyalatát mutató csempékkel. Délután autóbusszal tovább indulunk a Zarofshan folyó oázisába, Bukharába (270 km) , ahol a  földművelés több ezer éves kultúrája fedezhető fel . Az ötezer éves város történelmi központja a Világörökség része. Az arab idők előtt a monostorok és más vallási épületek uralták a tájat (szankszrit nyelven ezek neve monostor). Később a Selyemút egyik legnagyobb városa lett. A város kiemelkedő és uralkodó látványa az ARK Citadel, monumentális építmény a Kr. előtti 2-3. évszázadból, ebből az időszakból saját pénzérméi kerültek elő. Karakterisztikus képviselője a Selyemútnak, épületeiben karavánok szálltak meg, kereskedők kötöttek üzletet, fizettek adót az aktuálisan jelenlévő nomád uralkodó törzseknek, törököknek és másoknak. A magyar látogató büszkén léphet be a múzeumba, a Vámbéry-szobába, s hallhatja sokféle nyelven az idegenvezetők szavát „Arminivambery”. Ott-jártunkkor hagytunk egy pici nemzetiszínű szalagot… Meglátogatjuk a várbörtönt, a faoszlopokkal díszített Bolo Hauzt, a Poi Kalon műemlékegyüttest, és a Lyab-i Khauzbot. A napot folklóresttel egybekötött vacsora zárja egy hangulatos medreszében.

5. nap: BUKHARA – URGENCH - Vacsora
Reggeli után Samanids mauzóleum, a négy minaretes Chor Minor, a Chasma Ayubo meglátogatásával folytatjuk a városnézést. Felüdülésként elfoglaljuk a bazárt, ahol még most is olyan vásári forgatagot találunk, mint a középkori karavánutak idején volt. Végül a Sitorai Mohi Hosa-t, az emír nyári rezidenciáját nézzük meg. A vacsorát követően este vonattal folytatjuk utunkat Urgenchbe. Éjszaka a vonaton, 4 személyes couchette-ben. (460 km)

6. nap: URGENCH – KHÍVA - Vacsora
Reggel érkezés Urgenchbe, ahonnan transzfer Khívába. Ez a nagyhatású történelmi város az Amu Darja  alsó folyásánál épült, mely a középkorban a Khorezm oázis központja és kultúrájának esszenciája lett. Méltán híres belső városa az „Icham Qala” – „belső erőd”. A legenda szerint Noé fia ásta ki azt a forrást, mely ma is látható a belső városban. A középkor nagy uralkodói, hódító népei jártak erre, Nagy Sándor itt kötött békét Khorezm uralkodójával. Egy 10. századi utazó így írt a városról: Khíva a sivatag peremén egy nagy város a folyó által szabdalva egy hatalmas és kényelmes mecsettel. Az utazó minden lépését a történelem kíséri - mecsetek, fürdők, medreszék (iskolák). A főutcán lévő „Fehér mecset” nem csupán a színt, hanem az épület státuszát is jelzi. Faragott faoszlopok százai, sokszáz éves növény- és virágmintás fakapuk, ősi hangulatú minaretek tartják fogva érzékeinket. KIHAGYHATATLAN VÁROS.

7. nap: KHÍVA- URGENCH – TASKENT - Vacsora
Délelőtt folytatjuk az 1990 óta a Világörökség részét képező szabadtéri múzeumváros felfedezését, mely az iszlám világ legegységesebb építészeti együttese a körülbelül három kilométer hosszú városfalak közti óvárosban, 26 hektárnyi területen. A nyugati világ az első jelentős híradást Vámbéry Ármintól kapta erről a városról. Délutáni repülőjárattal utazás vissza Taskentbe. (1019 km). Taskentben szabad program, vásárlási lehetőséggel. Vacsora, szállás.

8. nap: TASKENT - BUDAPEST
Korai indulás a repülőtérre. Egyszeri átszállással hazautazás.
 

Ez az ajánlatunk jelenleg nem elérhető.
Kérjük, válasszon az elérhetőek közül az alábbi gombokkal!

Ez az ajánlat utazási csomagként értékesíthető.

Ár & Jelentkezés
Részvételi díj tartalmazza: 

Belső repülőjegy (Urgench-Taskent), Vonatjegyek (Taskent-Szamarkand és Bukhara-Urgench), szállást kétágyas szobákban, középkategóriás szállodákban, félpanziós ellátást, transzfert (repülőtér-szálloda-repülőtér), légkondicionált autóbuszt az utazás teljes időtartamára, belépőjegyeket a program szerint, illetve a magyar nyelvű csoportkísérőt és a helyi idegenvezetést

Részvételi díj nem tartalmazza: 

Repülőjegyet Budapest–Tashkent-Budapest útvonalon, Reptéri illetékek, kötelező útlemondási biztosítást, BBP biztosítást, esetleges egyágyas felárat, helyszínen fizetendő szervízdíjat, vízum díjat, egyéb személyes költségeket

Kötelező költségek: 

Repülőjegy, Repülőtéri illeték, Útlemondási biztosítás

Helyszíni költségek leírása: 

Vízum költség  kb. 25,- USD/fő
Szervízdíjak kb. 40,- USD/fő

Várható kötelező költségek a helyszínen: 
kb. 65,- USD/fő
Várható költőpénz szükséglet: 
kb. 270,- USD/fő
Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely foglaláskor fizetendő.

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a fizetendő 30 nappal indulás előtt.

Kiutazási forma: 
repülő
Egyéb részletek
Kiutazás: 

menetrend szerinti repülőjárattal (Budapest–Tashkent-Budapest útvonalon - kb. 89.000,- Ft/fő + illeték), helyben légkondicionált autóbusszal illetve vonattal

Étkezés: 

A részvételi díj félpanziós ellátást tartalmaz (reggeli és vacsora).

A területről: 
Misztikus, elszigetelt ország ősi falvakkal... Üzbegisztán Közép-Ázsia államai közül a legérdekesebb, tekintve, hogy az Amu- és Syr-Darya folyók ősi bölcsőjében fekszik. Építészeti remekművei közül néhány a Selyemút főbb állomáshelyei voltak.
Csomagolás: 
Vízum: 
Az útlevélnek a visszaérkezéstől számított 6 hónapig még érvényesnek kell lenni.
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése ajánlott. Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére.
Egészségügyi tudnivalók: 
Kötelező védőoltás nincs. További információért forduljon a budapesti Oltóközponthoz.
Gyáli út, Tel.: (1) 476-1100
Váci út, Tel.: (1) 465-3800
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!