Körutazás Üzbegisztánban

Körutazás Üzbegisztánban A Selyemút legendás városai: Khiva, Bukhara és Szamarkand

9 napos körút Üzbegisztánban

Ősi falvak és dülöngélő építészet találkozik ebben a misztikus, elszigetelt országban. Ha szeretné látni a világ legősibb településeit, melyek a Selyemút főbb állomáshelyei voltak, tartson velünk! A Selyemút legendás városai: Khiva, Bukhara és Szamarkand. Kizilkum sivatag. Közép-ázsiai kalandozás Marco Polo és Vámbéry Ármin nyomában.
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!

Részvételi díj tartalmazza

repülőjegyet, szállást félpanziós ellátással, magyar nyelvű csoportkísérő idegenvezető indulástól érkezésig, a belépőket és az útlemondási biztosítást a részvételi díj tartalmazza.

Részvételi díj nem tartalmazza

Fakultatív programokat, Utasbiztosítást, Belépőket, Egyéb személyes kiadásokat, Repülőtéri illetéket (Csak repülős utak esetében!)

Hossz: 
9 nap
Létszám: 
minimum 15 fő

Szállás

elhelyezés 4*-os szállodákban, kétágyas szobákban félpanzióval. Egyágyas elhelyezés felár ellenében kérhető: 55.000.- Ft

Program: 

1. nap: Budapest – Taskent
Elutazás Budapestről, európai átszállással Taskentbe. Érkezés az éjszaka folyamán, majd transzfer a szállodába.

2. nap: Taskent
A délelőtti órákban pihenő, majd ismerkedünk az üzbég fővárossal. Taskent arculatában 2000 év történelmi hagyományai keverednek: a közép-ázsiai kereskedelem és a muzulmán szellemi élet központja, amelyet az erőteljes orosz hatás sem tudott kikezdeni, egyes városrészei pedig egyenesen a nyugat-európai metropoliszok kozmopolita hangulatát idézik. Taskent vallási centruma a 2010-ben elkészült pompás Khast Imom komplexum. Itt található a szúfi szent, Abu Bakr Kaffal Shoshi XVI. századi mauzóleuma, az üzbég főmufti rezidenciája, az 54 méter magas minaretekkel büszkélkedő vadonatúj Péntek Mecset és a Moyie Mubarek Könyvmúzeum, amelyben a világ legrégibb (VII. századi) Koránját is őrzik. Barak Khan XVI. századi medreszéjében a kiváló üzbég kézművesek (fafaragók, miniatúrakészítők, tipikus üzbég suzani hímzők) portékái között válogathatunk. A Szépművészeti Múzeum megtekintése után a modern Taskent következik: Függetlenség tere, Amir Timur tér, Alisher Navoi Színház és a Broadway sugárút. Fakultatív ajánlatunk: A nap végén tradicionális zenei és táncműsorral egybekötött üzbég vacsora egy étteremben.

3. nap: Taskent – Urgencs – Khiva (60km)
A korai reggelit követően repülővel Urgencsbe érkezünk. Fotószünetet tartunk a IX. században itt született matematikus, Al-Khorezmi emlékművénél, majd Khivában sétálunk. Az ősi várost a magyarok közül Vámbéry Ármin látta és írta le először a XIX. században. Khiva mit sem változott azóta! Gyalog szerrel indulunk a 10 méter magas döngölt agyagból épített városfalakon belül húzódó óvárosban, amely az UNESCO világörökség részét képezi. Káni rezidencia, az erődítményszerű új palota, Mohamed Rakim kán medreszéje (várostörténeti múzeum), Islom hodzsa nagyvezír medreszéje (szépművészeti gyűjtemény). A város legrégibb mecsete a X. században arab mintára épült, mennyezetét 218 cédrusfa oszlop tartja. Lenyűgöző Sayid Alauddin 1310-ben emelt mongol síremléke, valamint a költő-filozófus-birkózóbajnok Pahlavon Mahmud hibátlan kék majolikával borított mauzóleuma. Az egykor rettegett khivai rabszolgapiac és szeráj helyén ma szabad piac és szuveníresek találhatók. Khivában található Üzbegisztán legmagasabb (57 méteres) minaretje, amely megmászható. Tetejéről, ahonnan egykor a müezzin szólított imára, ma turisták gyönyörködhetnek Khiva fenséges látképében. Szabadidő a városban. Szállásunk és vacsoránk Khivában lesz.

4. nap: Khiva – Bukhara (450 km)
A korai reggelit követően autóbuszunkkal tovább utazunk a legendás Kizilkum sivatagon át a Selyemút 3000 esztendős fővárosába Bukharába. Útközben fotószünet az Amudarja folyónál és a sivatagban. Délután érkezünk az UNESCO védelme alatt álló Bukharába. Szállás elfoglalása, majd séta a  XVII. században kialakított Lyabi-Hauz téren: közepén mesterséges tó, körben pedig ott sorakozik Nadir Divanbegi medreszéje és zarándokháza, a Kukeldash medresze, a selyemúti kereskedőket egykoron befogadó karavánszerájok, valamint Naszreddin Hodzsa szobra. Szállás és vacsora Bukharában.

5. nap: Bukhara
Reggelink elfogyasztása után tovább ismerkedünk Bukhara látnivalóival. Ellátogatunk a bibliai Jób forrásának nevezett szent víz fölé magasodó XII. századi templomhoz (Chasma Ayub) és Mohamed al-Bukhari emlékművéhez. Bukharát egészen 1920-ig emírek uralták. A dinasztia alapító Ismail Samani 905-ben épített síremléke a legrégibb ilyen jellegű építmény az országban. Megtekintjük az utolsó emír palotáját (Ark), a hatalmas belvárosi erődöt a trónteremmel, valamint az uralkodó imahelyét, a ma is funkcionáló káprázatos Bolo-Hauz mecsetet. Rövid sétával elérhető az egykori zsinagóga, a Magoki Attari, a tízezer hívőt befogadni képes Kalon mecset, amelynek gyönyörűen faragott 47 méteres kőminaretje 1127-ből való és a legrégibb az országban. Bukhara egykor az oktatás centruma is volt, medreszéit (Ulugbeg, Abdul-Aziz-Khan és Mir-i-Arab) perzsa és arab mintára tetőtől-talpig színes majolikával díszítették. Történelmi időkben Bukharába mind a négy fő égtáj felől érkeztek a Selyemúton haladó karavánok, a város gazdagságát ezzel alapozta meg. Ma is híres a csodás finomságú bukharai selyem, a fekete-vörös mintás szőnyeg, az egzotikus keleti fűszerek sora, a borotvaéles bukharai kés, a mesterien megmunkált réz- és fatárgyak. A délután folyamán szabadidő és vásárlási lehetőség. Vacsoránkat a szállodában fogyasztjuk el.

6. nap: Bukhara – Szamarkand (260 km)
Reggeli után tovább indulunk Közép-Ázsia szíve, a legendás Szamarkand felé. Útközben megtekintjük a bukharai emírek nyári palotáját, és pihenőt tartunk egy történelmi ciszternánál is: Üzbegisztán területén már a 14. században 45 kilométerenként ilyen víztározókat építettek az úton lévő karavánok víz utánpótlásának biztosítására. Kora délután érjük el az UNESCO által védett világörökségi Szamarkandot. Az Altáj-hegység lábánál csodálatos természeti környezetben fekvő város 1370-ben lett Timur Lenk birodalmának fővárosa, amely fénykorában nagyobb és gazdagabb volt, mint a középkori London vagy Párizs. A város szíve a Registan tér, melyre három nagy épület néz: Ulugbeg medreszéje (1420) az iszlám teológia, asztronómia és filozófia oktatásának fellegvára, a Sherdor medresze (1636) perzsa díszítéseivel, a Tilla-Kari medresze (1660) pedig aranyborításával nyűgöz le. A várost építő Timur Lenk és családtagjai nagyszabású XIV. századi síremléke (Gur-e-Amir) meglátogatása után vacsora egy tradicionális medreszében. A vacsorát követően szállásunkat Szamarkandban foglaljuk el, ahol a következő 2 éjszakán tartózkodunk.

7. nap: Szamarkand
A mai napunkon autóbusszal és gyalogosan folytatjuk Szamarkand felfedezését. A város őse a makedónok által Marakandának nevezett 2750 éves Afrosiyab, benne Nagy Sándor palotája, Szogdiána Múzeum. A közelében található a bibliai Dániel próféta sírjának tulajdonított 18 méteres szarkofág, valamint Ulugbeg 1420-ban emelt obszervatóriuma, a világ legrégibb épen maradt csillagvizsgálója. Utunkat a Shah-i-Zinda felé folytatjuk: a XIV-XVII. század között ide temetkeztek Szamarkand előkelőségei, a mauzóleumok sora gazdag majolika díszítésével hívja fel a figyelmet. Itt található az iszlámot a mai Üzbegisztánba hozó Qusan-ibn-Abbasz a sírja is, ezért az üzbég muzulmánok számára ez különösen szent zarándokhely. Az iszlám világ egyik leghatalmasabb szentélyét Timur Lenk felesége, Bibi-Khanym építtette a XIV. században, itt található az igen befolyásos türk királyné nagyszabású síremléke is. A városnézés végén szabadidő, melynek során önállóan ismerkedhetünk a majd egy kilométer hosszú bevásárló utcában, elvegyülhet a helyiek között a Siob bazárban vagy élvezheti a város egyedülálló légkörét a híres üzbég teázók valamelyikében. Vacsora előtt borkóstoló Szamarkandban!

8. nap: Szamarkand – Taskent (300 km)
Reggelink elfogyasztása után autóbuszunkkal Taskentbe utazunk. Útközben látogatást teszünk a prófétai hagyományokat összegyűjtő Mohamed al-Bukhari IX. századi mauzóleumánál, illetve áthaladunk a hatalmas Szirdarja folyó felett is, amelyből csatornák hálózata juttatja el a vizet a falusi konyhakertekbe és a termékeny földekre. Délután érkezünk Taskentbe, időnket az óvárosban töltjük. Négy fontos közép-ázsiai kereskedelmi útvonal találkozásánál magasodik a szürke kupolás taskenti Nagymecset, mellette a XVI. században épített iszlám iskola (Kukeldash medresze) és Taskent nyüzsgő piaca, a több négyzetkilométert elfoglaló Chorsu. Szabadidő. Szállás és vacsora Taskentben lesz.

9. nap: Taskent – Budapest
Éjszakai transzfer a repülőtérre, indulás Európa felé a hajnali órákban. Európai átszállás után érkezés Budapestre a nappali órákban. 

Egyágyas felár: 55.000,- Ft
Repülőtéri illeték: kb. 90.000.- Ft/fő
Vízum: 7.800.- Ft/fő

Ez az ajánlatunk jelenleg nem elérhető.
Kérjük, válasszon az elérhetőek közül az alábbi gombokkal!

Kapcsolódó cikkek

» A szamarkandi Gur Emir mauzóleum - Etédi Alexa, 2023. július. 10
» A világ legnagyobb épülete - Etédi Alexa, 2023. augusztus. 02
» A Holi-ünnep Indiában- a színek fesztiválja - Kovács Attila, 2023. június. 29
» Isztambul hangulata - Kovács Attila, 2023. június. 18
» Törökországi kalandok - Kovács Attila, 2023. május. 24
» A csodálatos Baa Atoll, Maldív-szigetek - Kovács Attila, 2023. május. 07
» Örményország tájain - Kovács Attila, 2023. május. 01
» Thaiföld - Kovács Attila, 2023. március. 30

Ez az ajánlat utazási csomagként értékesíthető.

Fakultatív programok

Fakultatív programok 10 főtől indulnak.

– Tradícionális üzbég folklór est  4.800 Ft/fő

Ár & Jelentkezés
Részvételi díj tartalmazza: 

repülőjegyet, szállást félpanziós ellátással, magyar nyelvű csoportkísérő idegenvezető indulástól érkezésig, a belépőket és az útlemondási biztosítást a részvételi díj tartalmazza.

Részvételi díj nem tartalmazza: 

Fakultatív programokat, Utasbiztosítást, Belépőket, Egyéb személyes kiadásokat, Repülőtéri illetéket (Csak repülős utak esetében!)

Kötelező költségek: 

Repülőtéri illeték 90.000,- Ft/fő - VÁLTOZHAT!

Vízum költség: 7.800,- Ft/fő

Utasbiztosítás (BBP) megkötése utazási feltétel!

Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely foglaláskor fizetendő.

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a fizetendő 30 nappal indulás előtt.

Kiutazási forma: 
repülő
Egyéb részletek
Kiutazás: 

Utazás: repülővel.

Repülőjegyet a repülőtársaság visszaigazolása alapján tudunk biztosítani. A repülőjegy és a repülőtéri illeték ára a jegykiállítás idejétől függően módosulhat!

Vidéki Utasaink részére a budapesti csatlakozáshoz:
– 1 ágyas elhelyezés reggelivel: 13.000 Ft / 1 fő / éjszaka
– 2 ágyas elhelyezés reggelivel: 8.000 Ft / 1 fő / éjszaka
– 3. fő felára egy szobában pótágyon reggelivel: 6.000 Ft / 1 fő / éjszaka
Foglaláskor kérjük jelezze, hogy utazás előtt, vagy utazás után szeretné igénybe venni!

Étkezés: 

A részvételi díj félpanziós ellátást tartalmaz (reggeli és vacsora).

A területről: 
Misztikus, elszigetelt ország ősi falvakkal... Üzbegisztán Közép-Ázsia államai közül a legérdekesebb, tekintve, hogy az Amu- és Syr-Darya folyók ősi bölcsőjében fekszik. Építészeti remekművei közül néhány a Selyemút főbb állomáshelyei voltak.
Csomagolás: 
Vízum: 
A beutazási feltételekről, az esetleges vízum kötelezettségekről és díjaikról információkat a Konzuli Szolgálat honlapján talál:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése ajánlott. Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére.
Egészségügyi tudnivalók: 
Az adott úti célon vagy célokon esetenként speciális, helyi hatósági egészségvédelmi rendeletek is érvényesülnek a be- és kiutazás, illetve a kint tartózkodás során (pl: koronavírus miatt). Ezért kérjük, folyamatosan ellenőrizze az aktuális információkat az adott országra/területre vonatkozóan a
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/ oldalon!

Ajánlott gyógyszerek: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz. Az idegenvezető (amennyiben van az utazás során) kizárólag elsősegély nyújtásában tud segíteni, gyógyszereket nem áll módjában biztosítani a résztvevők számára.
Ha pontosabb információra van szükségük, akkor utazás előtt néhány héttel keressék fel a Nemzetközi Oltóközpontot 1097 Budapest Albert Flórián út (régi nevén Gyáli út) 3/a.
Telefon: (0036) (1) 476-1364,
honlap: https://www.nnk.gov.hu/index.php/oltokozpont
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!