Magyar Emlékek Kárpátalján (Beregszász, Munkács, Vereckei-hágó, Ungvár, Nevicke)

4 napos buszos körutazás Ukrajnában

Kárpátalja évszázadokig Magyarországhoz tartozott, ma Ukrajna része. Sok településen élnek még magyarok és őrzik hagyományainkat. A Kárpátok szép vonulatait érintve járjuk körbe a festői tájat, történelmünk érdekes, de egyben viharos területét.

Alapár tartalmazza

Utazást, szállást, félpanziós ellátást, idegenvezetést, valamint az útlemondási biztosítást.

Alapár nem tartalmazza

Belépőket, baleset, betegség, poggyász biztosítást.

Hossz: 
4 nap
Szállás: 
szálloda
***
Létszám: 
minimum 35 fő
Program: 

1. nap: Szeged (Pécs) – Budapest, (Miskolc – Debrecen) – Beregszász – Munkács (350 km)
Indulás Budapestről a reggeli órákban, határátkelés Beregsuránynál. (Útlevél szükséges). Városnézés Beregszászon. Itt él a legnagyobb magyar közösség, jelentős magyar kulturális központ. Városi sétánk során láthatjuk a Bethlen – Rákóczi kastélyt, mely a harcok során leégett, majd II. Rákóczi Ferenc állíttatta helyre. Ebben az épületben található ma a Beregvidéki Múzeum, ami látogatásunk első színhelye. További látnivalók: a római katolikus templom, a magyaros szecesszió jegyében épült Úri Kaszinó (ma Arany Páva Étterem), Oroszlán vendégfogadó – Kazinczy Ferenc és Petőfi Sándor is megszállt benne –, a vármegyeháza (ma Egészségügyi Kollégium), református templom, Törvényszéki Palota (ma II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola), zsidó fürdő. Utunk következő állomása Munkács. A főutcán végigsétálva számtalan történelmi eseményt felidéző emléket tekintünk meg: városháza, színház, Fejér-ház, mely a Rákócziak birtokában volt, katolikus templom, Munkácsy Mihály szülőháza és szobra, majd elfoglaljuk szállásunkat (3 éj). Vacsora.

2. nap: Szolyva – Vereckei-hágó (145 km)
A Latorca völgyében kanyarogva elérjük Szolyvát, ahol megtekintjük az emlékparkot, melyet az egykori szovjet gyűjtőtábor áldozatainak emlékére állított tömegsír fölé építettek. Alsóvereckén át felmegyünk a Vereckei-hágóra, itt vezette be a Kárpát-medencei hazába a honfoglaló magyar törzsek többségét Árpád fejedelem. Az emlékműnél megemlékezés és koszorúzás. Ezt követően a Vereckei-hágó alatt Felsőgereben falucskában egy hangulatos fakultatív bográcsozáson és borozáson lehet részt venni (jelentkezés a helyszínen), majd az Árpád-vonal vezérkari bunkerében teszünk egy izgalmas sétát. Utána megtekintjük Beregváron a Schönborn grófok vadászkastélyát. A kastély gyönyörű park közepén, az Osztrák-Magyar Monarchia kontúrja szerint megásott mesterséges tó partján található, 365 ablaka, 52 helyisége, 12 bejárata és négy tornya van. Schönborn gróf ebben a kastélyban lőtte le a hűtlen grófnét a szeretőjével együtt. Szállás ugyanott, mint előző nap.

3. nap: Ungvár – Nevicke (100 km)
Kárpátalja fővárosa, Ungvár. Rövid belvárosi séta után érkezünk meg az Ung-parti város legszebb épületegyütteséhez, a későbarokk és klasszicista stílusjegyeket viselő görög katolikus püspöki palotához és székesegyházhoz, ahol megtekintjük Romzsa Tódor sírját is. Utána várlátogatás. Ungvár kővárát valószínűleg a tatárjárás után építették, legtovább a Drugeth család birtokában volt. A Rákóczi vezette szabadságharc idején is fontos szerepet játszott. A vár tartalmas kiállításoknak ad helyet. Ezek megtekintése után a Kárpát-medence egyik legszínvonalasabb szabadtéri néprajzi múzeumát, a kárpátaljai skanzen-falut látogatjuk meg. Szabadidő is lesz a városközpontban. Végezetül a zsinagóga és Európa leghosszabb hársfasora mellett sétálunk. Elhagyva a várost felkeressük az Ungvártól 12 km-re levő nevickei várat, Kárpátalja leglátogatottabb várromját. Az uzsoki hágó védelmére épült várat a tatárjárás előtt emelték, de viharos történelme folyamán nagyon sokszor építették át. A várhegyről festői táj tárul a kirándulók elé.

4. nap: Munkács – Budapest (350 km)
Reggeli után felkeressük a Rákócziak sasfészkét, a munkácsi várat. A város mellett található vulkanikus dombon magasodó munkácsi vár elődje már a honfoglalás korában állt. A három részből álló vár legrégebbi része, a fellegvár található a legmagasabb ponton. 1805-1806 telén, 88 napig Napóleon elől menekítve a várban őrizet alatt volt elrejtve a magyar Szent Korona. Zrínyi Ilona életéről, hősi helytállásáról és az ehhez kapcsolódó történelmi eseményekről is hallunk tájékoztatást Zrínyi Ilona és a gyermek Rákóczi Ferenc szobránál, amit 2006-ban állítottak emlékül. Megtekintjük a 2008-ra helyreállított magyar millenniumi emlékművet. Az emlékoszlopon látható hatalmas bronz turulmadár szobor 800 kg súlyú, szárnyainak fesztávolsága pedig 5,5 m. Délután Beregsuránynál lépjük át a határt. Utazás Budapestre, ezt követően mindenkit a felszállási helyére szállítunk.

Kapcsolódó cikkek

» A kilenc legszennyezettebb hely a Földön - Etédi Alexa, 2013. június. 05
» Európa 9 legolcsóbb nagyvárosa! - Etédi Alexa, 2013. május. 14
» Középkori templomok útja - Etédi Alexa, 2013. május. 10
» Balaton-felvidék kerékpártúra - Az ősz legszebb fényei - Kovács Attila, 2018. május. 23
» Kiváló síszállás Ausztriában - Dorfhotel Seeleitn - Kovács Attila, 2018. május. 18
» Nyaralás és tengeri kajak - irány a Sporádok! - Kovács Attila, 2018. május. 16
» Last Great Climb egy egy antarktiszi nagyfal első megmászása - Kovács Attila, 2018. május. 15
» Kajakkal Kaprijén - Hudanik Zsolt, 2018. május. 15
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Sajnáljuk!
Ár és időpont információ nem érhető el.
Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

Utazást, szállást, félpanziós ellátást, idegenvezetést, valamint az útlemondási biztosítást.

Alapár nem tartalmazza: 

Belépőket, baleset, betegség, poggyász biztosítást.

Helyszíni költségek leírása: 

További étkezések, személyes kiadások, belépők.
Belépők ára: kb. 63 UAH/fő

Előleg: 

A teljes részvételi díj 40 %-a, mely a foglaláskor fizetendő.
Indulástól számított 30 napon belüi foglalás esetén már a teljes összeg fizetendő.

Hátralék: 

A teljes részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
busz
Egyéb részletek
Kiutazás: 

Az utazás légkondicionált autóbuszokkal történik.

Szállás: 

Elhelyezés 3 éjszakára 2 ágyas *** szállodai zuhanyzós szobákban. Egyágyas elhelyezés felár ellenében kérhető.

Étkezés: 
A részvételi díj félpanziós ellátást tartalmaz.
A területről: 
Kárpátalja vagy Kárpát-Ukrajna, Ukrajna nyugati, Magyarországgal, Szlovákiával, Romániával és egy kis szakaszon Lengyelországgal szomszédos régiója. A térség sok tekintetben eltér Ukrajna többi vidékétől. Ez leginkább annak a következménye, hogy bár lakosságának nagy részét a ruszin nemzetiségűek (kárpát-ukrán) teszik ki, a II. világháborúig Kárpátalja Ukrajnától függetlenül fejlődött, mintegy ezer esztendeig Magyarország, majd a trianoni békeszerződés után Csehszlovákia, illetve 1945-től 1991-ig a Szovjetunió ukrajnai részeként.
Vízum: 
Magyar állampolgárok a hazaérkezéstől számított további 3 hónapig érvényes útlevéllel utazhatnak Kárpátaljára.
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése ajánlott. Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére.
Egészségügyi tudnivalók: 
Ajánlott gyógyszerek: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz. Az idegenvezető kizárólag elsősegély nyújtásában tud segíteni, gyógyszereket nem áll módjában biztosítani a résztvevők számára.
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!