Kelet-Törökország ősi emlékei

11 napos körutazás Törökörszágban

Anatólia vagy Kis-Ázsia egy félsziget, Délnyugat-Ázsia része, amely a mai Törökország területén található. A görög szó „napkeletet” jelent. Anatólia történelme egészen az őskőkorszakig visszavezethető, a legkorábbi kultúrák maradványai a középső és keleti részén találhatóak, így az ideutazó rengeteg látnivalóval és egy különleges kultúrával ismerkedhet meg.

Alapár tartalmazza

Utazást a leírásnak megfelelően repülőgéppel és autóbusszal, 9 éjszaka szállást kétágyas szobában reggelivel a leírt programokat, magyar idegenvezetést, betegség-, baleset-, poggyász- és útlemondási biztosítást.

Alapár nem tartalmazza

A repülőtéri illetékeket és díjakat, valamint az ajánlott borravalót.

Hossz: 
11 nap
Szállás: 
szálloda
****
Létszám: 
Minimum létszám: 15 fő
Program: 

1. nap Elutazás repülővel Gaziantepbe, átszállással. Transzfer a szállodába, szállás Gaziantepben.

2. nap Reggel látogatás a selyemút mentén fekvő város Régészeti Múzeumába, mely a világ egyik legnagyobb mozaik gyűjteményével büszkélkedhet, köztük a Zeugma város romjainál talált csodálatos mozaikokkal. Ezután továbbutazás Urfába, az egykori mezopotámiai városba, útközben hajókázás az Eufráteszen az elsüllyedt város, Halfeti páratlan szépségű maradványaihoz. Urfában városnéző séta a szebbnél-szebb virágoskertek között Ábrahám Szent halastavához, majd a barlanghoz, melyről úgy tartják, hogy a próféta szülőhelye volt. Séta az óvárosi bazárban, szabadidő. Szállás Urfában.

3. nap Továbbutazás Göbekli Tepébe, a régészeti területre, ahol a legrégebbi vallási építmény maradványaira és a legősibb emberi tárgyakra bukkantak. Koruk kb. 11000-13000 évre tehető, ami azt jelenti, hogy korábban keletkeztek, mint a Stonehenge és a piramisok. Ezután kirándulás Harran ősi városába, melyről már az Ótestamentum is említést tett. Különlegességei közé tartoznak a méhkas formájú lakóházak, és itt lelték meg a világ első egyetemének romjait is, melyek ma is láthatók. Utazás Adiyamanba, ahol szállás.

4. nap Reggel elutazás a 2134 m magas Nemrut-hegyhez, ahol a Világörökség részét képező hatalmas görög istenek szobrai és Antiochus Kommagénéi király síremléke és elődeinek szobrai láthatók. A szobrok jellegzetesen görög arcvonásokkal rendelkeznek, de hajviseletük és ruhájuk perzsa stílusjegyeket mutat. Továbbutazás a túlnyomó részt kurdok lakta Diyarbakirba, útközben komppal átkelés az Eufrátesz folyón található Atatürk duzzasztógáton, melyet a világ legnagyobb duzzasztógátjai között tartanak számon. Szállás Diyarbakirban.

5. nap Városnézés az 5000 éves múltra visszatekintő városban: séta a Nagy Mecsethez, majd a fekete bazaltból épült városfalhoz, mely a második leghosszabb összefüggő fal a világon, a Kínai Nagy Fal után. Továbbutazás a dombon álló Mardin városába, látogatás a Sáfrány kolostorhoz, mely ma is működő kolostor és a szír ortodox pátriárka központja. Ezután a város szélén található Kasimiye Medrese (Kasim Pasa medreszéje) megtekintése, ahol korán iskola, mecset és sírok találhatók. Szállás Mardinban.

6. nap Továbbutazás Tatvan felé, útközben a Midyat-i ezüst bazár megtekintése, majd látogatás a Tigris-folyó partján épült Hasankeyfben. Megérkezés a Van tó nyugati partjára, szállás Tatvanban.

7. nap Reggel továbbutazás Van városába, útközben a gyönyörű 10. századi örmény Szent Kereszt templom megtekintése a tavon található Akdamar szigeten. Vanba érkezve látogatás a 3000 éves citadellához, ahonnan a tó felett csodálatos naplementében gyönyörködhetnek. Szállás Vanban.

8. nap Továbbutazás Dogubeyazit városa felé, útközben rövid megálló a festői szépségű Bendimaahi vízeséseknél Muradiyében. Látogatás Ishak Pasa palotájába, ahonnan lélegzetelállító látványt nyújt a fenséges Ararát-hegy, ahol a Biblia szerint Noé bárkája állt. Szállás Karsban.

9. nap Kirándulás Ani ősi városába, mely a középkorban az Örmény Királyság fővárosa volt. Ani romvárosának felfedezése után továbbutazás Erzurumba, ahol városnézés: a Nagy Mecset és a medreszek („iskola”) megtekintése után séta a bazárban. Szállás Erzurumban.

10. nap Továbbutazás a 2390 méter magasan fekvő Kopdagi hágón át a csodálatos szépségű, sziklafalba épített Sumela-i Szűz Mária kolostorhoz. Városnézés Trabzonban, a Fekete-tenger partján fekvő városban, melynek legfőbb látnivalója a bizánci időkből származó gyönyörű mozaikokkal és falfestményekkel büszkélkedő Hagia Sofia templom. Szabadidő vásárlásra. Késő este transzfer a repülőtérre.

11. nap Kora hajnalban visszautazás repülővel Budapestre, átszállással. Érkezés a menetrend szerint.

Kapcsolódó cikkek

» Hihetetlen Isztambul... - Kovács Attila, 2016. november. 15
» Törökországi kalandok - Kovács Attila, 2015. április. 07
» Látnivalók Isztambulban: a Boszporusz palotái és villái - Etédi Alexa, 2014. február. 12
» Kurdisztánnak fognak hívni egy kislányt - Etédi Alexa, 2013. július. 15
» Feltárják az ókor egy szabadtéri műtermét - Etédi Alexa, 2013. június. 27
» Törökországi kedvencek Líkiától Alanyáig - Etédi Alexa, 2013. június. 20
» Saját múzeuma lesz Trójának - Etédi Alexa, 2013. június. 13
» Nincs nyoma Noénak az Araráton - Etédi Alexa, 2013. június. 10
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Sajnáljuk!
Ár és időpont információ nem érhető el.
Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

Utazást a leírásnak megfelelően repülőgéppel és autóbusszal, 9 éjszaka szállást kétágyas szobában reggelivel a leírt programokat, magyar idegenvezetést, betegség-, baleset-, poggyász- és útlemondási biztosítást.

Alapár nem tartalmazza: 

A repülőtéri illetékeket és díjakat, valamint az ajánlott borravalót.

Kötelező költségek: 

Reptéri illeték

 

Helyszíni költségek leírása: 

További étkezések, borravalók (kb. 4 EUR/nap), személyes kiadások.

Előleg: 

A teljes részvételi díj 40 %-a, mely a foglaláskor fizetendő.
Indulástól számított 30 napon belüi foglalás esetén már a teljes összeg fizetendő.

Hátralék: 

A teljes részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
repülő
Egyéb részletek
Kiutazás: 

Menetrend szerinti járatokkal Budapest – Gaziantep / Trabzon – Budapest útvonalon, átszállással, a körutazás alatt légkondicionált autóbusszal.

Szállás: 

9 éjszaka szállás, helyi 4* szállodában 2 ágyas szobákban (1 éj Gaziantep, 1 éj Urfa, 1 éj Adiyaman, 1 éj Diyarbakir, 1 éj Mardin, 1 éj Tatvan, 1 éj Van, 1 éj Kars, 1 éj Erzurum). Egyágyas elhelyezés felár ellenében kérhető.

Étkezés: 
A részvételi díj reggelis ellátást tartalmat. Félpanziós ellátás felár ellenében igényelhető.
A területről: 
A Kelet-anatóliai régió Törökország keleti régiója, ahol a Pontidák és a Toros-hegység összefut. A legnagyobb területű régió, ahol a legnagyobb az átlagmagasság is. A telek kemények, hidegek, hóban gazdagok, nagyobb csapadékmennyiséggel, mint a Közép-anatóliai régióban. A terület hegyeinek magassága átlagosan 3000 méter. Az itteni hegyek többsége valószínűleg valaha aktív vulkán volt. Itt található Törökország legnagyobb tava, a Van-tó, 1546 méter magasan, és az ország legmagasabb csúcsa, az Ararát-hegy, 5137 méterrel. Itt ered az ország három fő folyója, az Araksz, mely a Kaszpi-tengerbe ömlik; az Eufrátesz, és a Tigris, mely az Eufráteszbe ömlik Irak területén. Több kisebb folyam is található, melyek többsége a Fekete-tengerbe torkollik. A régió erdőkben gazdag, főként tölgyesek és sünfenyvesek (Pinus echinata) találhatóak itt.
Időjárás: 
Időeltolódás: + 1 óra. Időjárás: Az ország éghajlata nagy eltéréseket mutat. Törökország belsejében a magas fennsíkokon a tél meglehetősen hideg. A Fekete-tenger partján nyáron elég kellemetlen az idő, nagyon sok eső hullik. A hegyekben télen rengeteg hó esik, és nagyon hideg van. Kelet-Törökország meglátogatására a legalkalmasabb évszak a tavasz és az ősz, a legmagasabb nappali hőmérséklet ekkor 15-25°C között várható, a reggeli és esti órák azonban hűvösek, főleg a hegyvidéken. Esőre időnként számítani kell.
Vízum: 
A Törökországba történő beutazás vízummentes. Belépéskor az érvényes útlevélnek még legalább fél évig érvényesnek kell lennie!
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő BBP biztosítást az alapár tartalmazza.
Egészségügyi tudnivalók: 
Ajánlott gyógyszerek: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz. Az idegenvezető kizárólag elsősegély nyújtásában tud segíteni, gyógyszereket nem áll módjában biztosítani a résztvevők számára. Egészségügyi előírások: a csapvíz fogyasztása nem javasolt, kötelező védőoltás nincs. Javasolt védőoltások és bővebb információ: www.utazaselott.hu.
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!