Szulejmán nyomában

4 napos városlátogatás Törökországban

A XVI-XVII. században „Sztambul” a világ leggazdagabb városa volt, a „Magas Porta” parancsa Afganisztántól-Bécsig, Egertől-Szudánig érvényesült. Történetek és legendák az aranykor idejéből, s közben látogatás az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Fedett Bazárban. Az 1461-ben Hódító Mehmed parancsára épített, majd Szulejmán által felújított bazárbirodalom egyedülálló csoda: 18 db kapujának valamelyikén belépve 65 db utcát találunk, ahol több mint 4.000 üzlet kínálja portékáit.

Alapár tartalmazza

Repülőjegyet, szállást, reggelis ellátást, a leírásban szereplő programokat, helyszíni közlekedést, magyar nyelvű idegenvezetést.

Alapár nem tartalmazza

Repülőtéri illetéket, útlemondási biztosítást (1,5%), betegség-, baleset-, poggyászbiztosítást, belépőket és a borravalókat.

Hossz: 
4 nap
Szállás: 
szálloda
****
Program: 

1. nap: Ki is volt Szulejmán valójában?

Találkozás a Liszt Ferenc reptéren, elrepülés Isztambulba 09.10-kor, érkezés 12.05-kor. Bejelentkezés a hotelbe, majd látogatás Nagy Szulejmán (1520 - 1566) a Magyarországot legyőző szultán irdatlan méretű mecseténél és sírjánál. Fotózás Mimar Sinan, Szulejmán főépítésze türbéjénél. A XVI-XVII. században „Sztambul” a világ leggazdagabb városa volt, a „Magas Porta” parancsa Afganisztántól-Bécsig, Egertől-Szudánig érvényesült. Történetek és legendák az aranykor idejéből, s közben látogatás az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Fedett Bazárban. Az 1461-ben Hódító Mehmed parancsára épített, majd Szulejmán által felújított bazárbirodalom egyedülálló csoda: 18 db kapujának valamelyikén belépve 65 db utcát találunk, ahol több mint 4.000 üzlet kínálja portékáit. Az 1800-as évek közepén az üzletek mellett 1 mecset, 12 kincs páncélkamra, 10 imaház, 2 szökőkút, 16 ivóvízcsap, 24 középület és iskola is működött a területén. Szabadprogram, vásárlási lehetőség majd a zárás után látogatás a Tulipán Fesztivál egyik helyszínén a virágok fényképezésével. Éj Isztambulban.

2. nap: Isztambul a kalifák világvárosa

Isztambul 2 kontinensen fekvő városa Földünk egyik legszebb metropolisza. A műemlékekben és építészeti csodákban egyedien gazdag város legismertebb része az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Aranyszarv-öböl és környéke. A Nagy Konstantin római császár által alapított város a Római-, majd Bizánci Birodalom székhelye volt 1453-ig. Korai látogatás az 1854-ben átadott Dolmabache Palotába. A Boszporusz partján álló 285 m hosszú oszmán-rokokó márvány palotát I. Abdulmedzsid szultán (1839-1861) építtette. A számos vonásában európai stílusú, modern palotában 25 szalon, illetve 354 szoba található, minden képzeletet felülmúló díszítettséggel. A palota látogatható termeinek, illetve parkjának bejárása. Visszatérés az Aranyszarv-öbölhöz. Látogatás a Tulipán Fesztivál egyik helyszínén a virágok fényképezésével. Pihenő a csodálatos izniki kerámiákkal díszített Rüsztem Pasa mecsetben, majd 1 órás szabadidő az Egyiptomi Bazárban (Fűszer Bazár), sétával a Galata-hídon. Délután közös program a Topkapi Szerájban, a szultánok palotájában, belépéssel a legendás Hárembe, a Kincstárba, a Szultánok arcképcsarnokába és az Iszlám relikviák gyűjteményébe. A Boszporusz fényképezése a szultáni kertekből. Szabadprogram a Fedett Bazárban, vásárlási lehetőséggel, illetve nyitva tartástól függően látogatás a hatminaretes Kék-mecsetben. Fakultatív és ráérős vízipipa kóstoló, Naszreddin Hodzsa viccekkel és történetekkel. Éj Isztambulban.

3. nap: Edirne - Koca Mimar Sinan élő emlékűve

Kora reggeli látogatás az 537 óta álló Ayasofia katedrálisban, majd fakultatív utazás Edirnébe, az Oszmán-Birodalom második fővárosába. Útközben szemelvények a várost 1362-ben elfoglaló I. Murád szultán életéből, illetve a világhírű ottomán építész, Koca Mimar Sinan munkásságának, legfontosabb alkotásainak bemutatása. A település már I. Dareiosz perzsa nagykirály idején is létezett Kr.e. 515-ben, de várossá Hadrianus császár bővítette. Hadrianusról kapta nevét – Hadrianapolis, ami a bizánci időkben Drinápollyá vált. Edirne 1362-től Konstantinápoly elfoglalásáig (1453) 91 éven át volt a birodalom központja, de a későbbiekben is szultánok kedvelt nyári rezidenciája maradt. Lakossága 1700-ban még több mint 350.000 főre rúgott (!), ezzel London és Párizs után Európa harmadik metropolisza volt. (A 2 kontinensen fekvő Isztambul minden európai városnál nagyobb és gazdagabb hatalmi központtá vált – egyedülálló méretekkel.) A valaha 287 db mecsettel bíró Edirnében mára 27 db védett műemlék mecset található, a város a középkori építészet kincsestára. Rövid séta Hadrianus falának romjainál, majd az Ali Pasa bazárban. Nagy Szulejmán szultán vezíre építtette a 300 m hosszúságú fedett bazárt, aminek tervezője a fiatal Sinan volt. Fényképezés az Ücs Serefeli dzsáminál (1438-tól épült), majd séta a Sinan által épített Sokollu Mehmed pasa fürdőhöz. Rövid pihenő a Sinan tervei alapján készült Rüsztem pasa karavánszerájnál (ma hotelként működik). Séta az Eski Cami (Régi dzsámi) környékén, majd az 1414-ben épült Bedesten bazárban. Látogatás Sinan főművében, az oszmán építészet csodájában – a Selimiye Mecsetben. A csodálatos óriás építmény történetének megismerése. Séta a Tulipán Fesztivál egyik helyszínén a virágok fényképezésével. Látogatás a Sarayici-szigeten, a Régi Szultáni Palota helyén, majd ismerkedés a kirkpinar - a hagyományos török olajbirkózás szabályaival, históriájával. A szigetre vezető Nagy Szolimán és Hódító Mehmed hidak fényképezése. Késő délutáni visszaindulás Isztambulba. Útközben ismerkedés az Oszmán-Birodalom legfontosabb XIX-XX. századi eseményeivel és az „Örökké való állam” összeomlásával. Musztafa Kemál, a törökök atyja életének bemutatása – megismerkedés a modern Török Köztársaság szabadságharcával, a mai köztársasági államforma kiépítésével. Éj Isztambulban

4. nap: Magyar utazók a török birodalomban

Délelőtti szabadprogram és vásárlási lehetőség, majd kitekintés a törökségi népekre és a mai török nyelvű országokra, területekre. Néhány a török népeket kutató és az Oszmán-Birodalomban utazó magyar felfedező életének bemutatása. Elrepülés Budapestre 18:15–kor.

A programok sorrendje a nyitvatartási óráktól függően változhat.

Kapcsolódó cikkek

» Hihetetlen Isztambul... - Kovács Attila, 2016. november. 15
» Látnivalók Isztambulban: a Boszporusz palotái és villái - Etédi Alexa, 2014. február. 12
» Látnivalók Isztambulban: a Beyoglu-negyed - Etédi Alexa, 2012. december. 12
» Látnivalók Isztambulban: a Hagia Sophia - Etédi Alexa, 2012. december. 12
» Látnivalók Isztambulban: a Dolmabahce palota - Etédi Alexa, 2012. december. 03
» Látnivalók Isztambulban: a Galata-torony - Etédi Alexa, 2012. december. 01
» Látnivalók Isztambulban: a Yerebatan Ciszterna - Etédi Alexa, 2012. december. 01
» Látnivalók Isztambulban: a Kék mecset - Etédi Alexa, 2012. december. 01
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Sajnáljuk!
Ár és időpont információ nem érhető el.
Hasonló utazások, nyaralások:
» Hétvége Isztambulban idegenvezetéssel - 4 nap
» Isztambul, a Boszporusz metropolisza - repülővel - 5 nap
» Hétvége Isztambulban Október 23-i hétvégén - 4 nap
» Isztambul, a Boszporusz metropolisza - autóbusszal Rodostó magyar emlékei és Edirne minaretjei - 6 nap
» Isztanbult látni kell - 6 nap
Fakultatív programok

Fakultatív Edirne kirándulás.

Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

Repülőjegyet, szállást, reggelis ellátást, a leírásban szereplő programokat, helyszíni közlekedést, magyar nyelvű idegenvezetést.

Alapár nem tartalmazza: 

Repülőtéri illetéket, útlemondási biztosítást (1,5%), betegség-, baleset-, poggyászbiztosítást, belépőket és a borravalókat.

Kötelező költségek: 

Repülőtéri illeték.
Útlemondási biztosítás.

Helyszíni költségek leírása: 

Belépőjegyek, borravalók, további étkezések, személyes kiadások.

Előleg: 

A teljes részvételi díj 40 %-a, mely a foglaláskor fizetendő.
Induláshoz képest egy hónapon belüli foglalás esetén már a teljes összeg fizetendő!

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal az indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
repülő
Egyéb részletek
Kiutazás: 

Menetrend szerinti repülőjárattal, a helyszínen légkondicionált autóbusszal.

Szállás: 

4 csillagos szállodában. Egyágyas elhelyezés felár ellenében kérhető.

Étkezés: 
A részvételi díj reggelis ellátást tartalmaz. Félpanziós ellátás felár ellenében igényelhető.
Vízum: 
A Törökországba történő beutazás vízummentes. Belépéskor az érvényes útlevélnek még legalább fél évig érvényesnek kell lennie!
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése ajánlott. Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére.
Egészségügyi tudnivalók: 
Ajánlott gyógyszerek: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz. Az idegenvezető kizárólag elsősegély nyújtásában tud segíteni, gyógyszereket nem áll módjában biztosítani a résztvevők számára.
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!