Anatólia élő múltja (Erzulum, Hasankeyf, Mardin, Tepe, Urfa, Eufratesz)

Anatólia élő múltja (Erzulum, Hasankeyf, Mardin, Tepe, Urfa, Eufratesz)

11 napos körutazás Törökországban

Időutazás Törökország legkeletibb végein. Az épen maradt romváros. Nehéz elképzelni, hogy ahol most az iszlám az úr, egykor a görög majd a bizánci kultúra bölcsője ringott. Jártam már Cipruson, és jónéhány görög szigeten, de Ephesus romvárosa nyűgözött le idáig a leginkább. Sokak szerint egyébként ez a világ egyik legszebb ókori városa.

Alapár tartalmazza

Utazást repülővel, helyben autóbusszal, a 10 éjszaka szállást félpanzióval, az útlemondási biztosítást, idegenvezetőt.

Alapár nem tartalmazza

A betegség-, baleset-, poggyászbiztosítást, repülőtéri illetéket. Utasbiztosítás (BBP) megkötése utazási feltétel!

Hossz: 
11 nap
Szállás: 
szálloda
***
Létszám: 
minimum létszám: 15 fő
Program: 

1. nap: Budapest–Isztambul–Trabzon
Elutazás Budapestről menetrend szerinti repülőjárattal Isztambulba, ahonnan szintén repülővel folytatjuk utunkat a Fekete-tenger partján fekvő Trabzonba. Szálláshelyünk és vacsoránk Trabzonban lesz.

2. nap: Trabzon és környéke (290 km)
Délelőtt a várossal ismerkedünk: Ayasofya templom a XIII.sz.-ból (gyönyörű mozaik és falfestmények), az ottomán stílusú Carsi dzsámi. Délután Trabzon környékére kirándulunk. Az erdős hegyvidéken a bizánci kor kezdete óta számos templomot, kolostort építettek az őskeresztények. Legismertebb a sumelai Szűz Mária kolostor, amely 1300 m-rel a tengerszint felett épült. Különleges barlangtemplomát 406-ban alapították. Továbbutazunk az 1850 m magasan fekvő Erzurumba, útközben megpihenve a páratlan szépségű Uzöngöl fennsíkon. Vacsora és szállás Erzurumban.

3. nap: Erzurum, Kars, Ani és Dogubeyazit (440 km)
Erzurum a keleti vidék legnépesebb városa. Erzurum olyan szeldzsuk és oszmán kori építészeti emlékek örököse, mint a kétminaretes egykori vallási iskola vagy az Ulu dzsámi. Reggeli után ezekkel a nevezetességekkel ismerkedünk, majd Karsba folytatjuk utunkat. Ezután az örmény határ melletti Aniba, e fallal körülvett középkori szellemvárosba utazunk. Ani a középkorban a királyság fővárosa, valamint kulturális és kereskedelmi központja volt. Dogubeyazit felé vesszük utunkat. A várostól északra fekszik a Noé bárkájának feltételezett színhelye, az 5137 m magas Ararát-hegy. Szállásunk és vacsoránk Dogubeyazitban lesz.

4. nap: Ishak Pasa Saray palotája (180 km)
Megreggelizünk, majd Ishak Pasa Sarayi palotáját tekintjük meg. Az egyedülálló fekvésű, összesen 366 szobás épület-komplexumot 99 évig építették. Van felé folytatjuk utunkat, útközben megállva a Muradye vízesésnél. Vacsora és szállás 2 éjszakán át Vanban lesz.

5. nap: Van városa és az Akdamar-sziget (50 km)
Sétálunk Van városában, amely Kr.e. XVII-VII. században Tuspa néven Urartu királyságának, a bibliai Ararátnak volt fővárosa. Ma a város sárga-kék szemű macskáiról és a Loch Ness-ihez hasonló tavi szörnyéről nevezetes. Megtekintjük a környéken Cavustepe kalesi középkori romjait. Fakultatív ajánlatunk: Jöjjön velünk kirándulásra. Akdamar szigetre látogatunk, napközben ebéddel.

6. nap: Hasankeyf – a barlangváros (450 km)
A Van-tó partja mentén utazunk tovább. Megtekintjük a Malabadi hidat, majd a Tigris-folyó által kettészelt több ezer éves barlangvárosba, Hasankeyfbe érkezünk. Városnézés során megtekintjük a bizánci fellegvárként fontos citadellát, a Zeynel bey türbét, El-rizk és az Ulu dzsámikat. Mardinba érkezve elfoglaljuk szálláshelyünket, majd vacsora.

7. nap: Mardintól – Diyarbakirig – Göbekli Tepe – Urfa (280 km)
Ezen a napon a Mezopotámiai-síkság ékességével, Mardinnal ismerkedünk. Mardin óvárosának mézszínű kőházai és híres bazárja a jellemző teherhordó szamaraival Jeruzsálem óvárosát idézik. Meglátogatjuk a közelben fekvő Mar Hanania monostort, a monofizita szír keresztények pátriárkájának IV. századi székhelyén. Diyarbakirba utazunk tovább, melynek történelme a Kr.e. 3500-ig nyúlik vissza, városfala a Kínai Nagy Fal után a másodikként ismert (majdnem 6 km hosszú). Láthatjuk a 349-ben Constantinus által épített (ma is viszonylag ép) várat, mely egykor a várost oltalmazta. A vár belsejében és a város egyes részein szeldzsuk és oszmán-török műemlék, mecsetek, minaretek és dzsámik őrzik a múltat. Utunkat folytatva egy földtörténeti 11 ezer évvel ezelőtti templom építményt keresünk fel, melynek eredete Stonehenge-t is 8000 évvel megelőzve a jégkorszak idejének végére tehető. Több tucat, 6 méteres T-alakú mészkőoszlop emelkedik az ég felé, néhányuk súlya eléri az 50 tonnát. A monumentális építmény falmaradványait különböző állatfajok domborműve díszíti. Estére Urfa-ba utazunk, ahol vacsora és szállás várja utasainkat.

8. nap: Urfa és az Eufrátesz (210 km)
Elfogyasztva reggelinket városnézéssel kezdjük a napot. Urfa legalább négyezer éves múltra tekint vissza, a világkultúra legrégebbi városai közé tartozik. Láthatjuk a római kori várat, a szent pontyok tava partján a gyönyörű Halil Rahman dzsámit, Ábrahám próféta szülőhelyét. Továbbutazva a Teremtés könyvében is említett Harran városát, a világ egyik legrégebben, folyamatosan lakott települését látogatjuk meg. Az itt látható, méhkas alakú házak eredetijei 2300 évvel ezelőtt épültek. Adiyamanba utazunk tovább, útközben megnézve az Eufráteszen épült, Atatürkről elnevezett vízierőművet, mely a világ egyik legnagyobb ilyen létesítménye. Naplementekor a világhírű Nemrut-hegyhez érkezünk. A hegy egyik 2206 m-es teraszán megtekinthetjük azokat a hatalmas, isteneket ábrázoló szobrokat, melyeket egy megalomán, római kor előtti király faragtatott ki. (A világ 100 csodái között tartják számon.) Mikrobuszokkal felmegyünk 1800 m magasságig, ahonnan mintegy 500 m-es gyalogtúra után jutunk fel a csúcsra (erősebb gyalogtúra!). Páratlan élményt jelent az Eufrátesz melletti napfelkelte. Szállásunk és vacsoránk Adiyamanban lesz.

9. nap: Gazyantep és a Zeugmai Múzeum (300 km)
Reggeli után Gazyantepbe utazunk. A gaziantepi mozaik múzeumot (a világ második legnagyobb mozaik múzeuma) tekintjük meg. Fakultatív ajánlatunk: Az Eufráteszen hajóval indulunk Halfetibe, az elsüllyedt középkori városba. Vacsorára szálláshelyünkre térünk vissza.

10. nap: Isztambulon át Budapestre
A szállodában elfogyasztjuk reggelinket, majd menetrendtől függően transzfer a repülőtérre. Isztambuli átszállással érkezünk Budapestre.

Kapcsolódó cikkek

» Hihetetlen Isztambul... - Kovács Attila, 2016. november. 15
» Törökországi kalandok - Kovács Attila, 2015. április. 07
» Látnivalók Isztambulban: a Boszporusz palotái és villái - Etédi Alexa, 2014. február. 12
» Kurdisztánnak fognak hívni egy kislányt - Etédi Alexa, 2013. július. 15
» Feltárják az ókor egy szabadtéri műtermét - Etédi Alexa, 2013. június. 27
» Törökországi kedvencek Líkiától Alanyáig - Etédi Alexa, 2013. június. 20
» Saját múzeuma lesz Trójának - Etédi Alexa, 2013. június. 13
» Nincs nyoma Noénak az Araráton - Etédi Alexa, 2013. június. 10
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Sajnáljuk!
Ár és időpont információ nem érhető el.
Fakultatív programok

Fakultatív programok 10 főtől indulnak.
– Akdamar-sziget, ebéddel.
– Hajózás az Eufráteszen.

Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

Utazást repülővel, helyben autóbusszal, a 10 éjszaka szállást félpanzióval, az útlemondási biztosítást, idegenvezetőt.

Alapár nem tartalmazza: 

A betegség-, baleset-, poggyászbiztosítást, repülőtéri illetéket. Utasbiztosítás (BBP) megkötése utazási feltétel!

Kötelező költségek: 

Reptéri illeték.

Utasbiztosítás (BBP) megkötése utazási feltétel!

Helyszíni költségek leírása: 

Belépők és jegyek, további étkezések, személyes kiadások.

Akdamar-sziget, ebéddel 55 Euro/fő
Hajózás az Eufráteszen 60 Euro/fő
Belépők és jegyek tájékoztató árai: 30 Euro/fő
Egyéb helyszínen fizetendő költségek: 15 Euro/fő

 

Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely foglaláskor fizetendő.
Az indulástól számított egy hónapon belül már a teljes összeg fizetendő.

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
repülő
Egyéb részletek
Kiutazás: 

Autóbuszaink komfortja minden igényt kielégítenek és az alábbi szolgáltatásokat biztosítják az Ön kényelmes és kellemes utazásához:
- automata klímaberendezés
- kényelmes karfás, dönthető és kihúzható ülések
- az ülések felett pakolási lehetőség
- Büfé: hűtött italok, meleg kávé és leves  (egyes típusoknál ezen szolgáltatások részben nem biztosítottak)
- CD/DVD video és hanganyag lejátszási lehetőség
Szakképzett gépkocsivezető kollegáink segítik Önt a le- és felszállásban és természetesen a csomagok ki- és bepakolásában.

A program „alapútvonalán” túlmenően az alábbi településekről van lehetőség ingyenes transzfer igénylésére:

A program indulásától számított 10 napon belül a transzfer igénylése vagy a már megrendelt szolgáltatás módosítása csak 10 000 Ft/fő (retúr) felár ellenében lehetséges.
Figyelem!
A transzfer legkésőbb 72 órával indulás előtt foglalható, 72 órán belül felár ellenében sem tudjuk biztosítani a szolgáltatást.

1. Gyula-Békéscsaba-Orosháza-Hódmezővásárhely-Szeged útvonalon
2. Debrecen-Nyíregyháza-Miskolc-Tiszaújváros-Füzesabony-Gyöngyös-Hatvan-Gödöllő útvonalon
3. Pécs-Szekszárd-Paks-Dunaföldvár-Dunaújváros útvonalon
4. Veszprém-Székesfehérvár-Budaörs útvonalon
5. Győr-Tata-Tatabánya útvonalon

Füzesabony, Hatvan, Paks, Dunaföldvár és Dunaújváros tekintetében létszám függvényében tudunk a belvárosban fel- és leszállítani (kis létszám esetén a gyűjtő transzfer a város mellett elhaladó autópálya közeli helyszínen (benzinkút, parkoló) veszi fel és rakja le utasainkat.)

A programok első és utolsó napja szerinti időszakra foglalásonként (!) egy személyautó részére ingyenes parkolási lehetőség igényelhető Budapesten.
A program indulásához számított 10 napon belüli megrendelés esetén az parkolás megrendelése csak felár ellenében lehetséges (ezen ár a napok száma alapján változik – kérjen információt elérhetőségeinken).

Szállás: 

9 éjszaka 3*-os és 4*-os szállodákban 2 ágyas szobákban. Egyágyas elhelyezés felár ellenében kérhető.

Étkezés: 
A részvételi díj félpanziós ellátást tartalmaz.
A területről: 
sztambul a világ egyik legmagávalragadóbb és legizgalmasabb városa. A régi és az új, a kelet és a nyugat érdekes keveredése és Európát Ázsiával összekötő különös földrajzi helyzete felejthetetlenné teszi a látogatást. Mint három birodalom korábbi fővárosának, Isztambulnak a múltat idéző jelei mindenütt fellelhetők a hajók kürtjétől a müezzinek imára hívó hangjáig, a mecsetek aranyos kupoláiról visszaverődő napsugaraktól a bizánci mozaikfigurák hipnotikus tekintetéig. Isztambul azonban nemcsak történelmi nevezetesség, élénk nagyváros is. Isztambul (török nevén Istanbul) - előző történelmi nevein Bizánc, Konstantinápoly - Törökország legnagyobb települése és a világ egyetlen két kontinensen fekvő városa. A város a Boszporusz és keskeny öble, az Aranyszarv-öböl, valamint a Márvány-tenger európai és ázsiai tagolt partján terül el. A bizánci Oszmán Birodalom egykori fővárosa hét halomra épült változatos tájon, szépen, egyedülállóan beépítve, a világ egyik leggyönyörűbb helye lett. A hajóban bővelkedő Sztambulról a romantikus költő, Lord Byron így írt: „Láttam Athen romjait, bejártam a török birodalom sok részét és Európa sok más országát, sokat Ázsiában is, de sehol nem pillantottam meg a természet ily darabját, amely ily benyomást tesz - bármely oldalról nézzük is -, a Hét Halomtól az Aranyszarv partjáig..."
Vízum: 
A Törökországba történő beutazás vízummentes. Belépéskor az érvényes útlevélnek még legalább fél évig érvényesnek kell lennie!
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése utazási feltétel. Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére
Egészségügyi tudnivalók: 
Ajánlott gyógyszerek: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz. Az idegenvezető kizárólag elsősegély nyújtásában tud segíteni, gyógyszereket nem áll módjában biztosítani a résztvevők számára.
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!