Törökország felfedezőút A smaragdzöld fekete-tengeri partvidéktől Noé bárkájáig

11 napos körutazás Törökországban

Törökország legtávolabbi és legismeretlenebb vidéke Északkelet-Anatólia. A Karadeniz-hegység felhőkben fürdőző mérsékelt-övi esőerdőitől és Rize lágy, szubtrópusi teaültetvényeitől, a Kis-Kaukázus-, és a Kelet-Anatólia-fennsík jégcsiszolta hegyóriásainak lábaiig egészen egyedülálló természeti változatosság fogadja itt a látogatót. Az írott idők kezdete óta ismert kulturális központok (Trabzon, Erzurum, Kars) vagy az UNESCO világörökségi Ani romvárosa – könyvtárnyi régészeti és építészeti szakirodalom forrásai. A Selyemút; Urartu, vagy a Trapezunti Császárság emlékei, az ókori Róma- és a Perzsa Birodalom, majd később az Oszmánok és a perzsa dinasztiák világméretű küzdelmeinek helyszínei. Bibliai tájakat jár itt a tekintet és a bakancs: itt ered az Eufrátesz, s itt mentette meg - Isten parancsára - fajunkat és a Föld állatvilágát Noé.
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!

Részvételi díj tartalmazza

a repülőjegyet illetékkel 
a szállást színvonalas szállodákban, kétágyas szobákban
a félpanziós ellátást
a megadott programokat
a belépőket
a helyszíni közlekedést autóbusszal
a magyar nyelvű idegenvezetést

Részvételi díj nem tartalmazza

a borravalókat 5 €/ fő/ nap
az útlemondási biztosítást (Covid fedezettel): 2,5%

EGYÉB KÖLTSÉGEK
Egyágyas felár
BBP utasbiztosítás (EUB Biztosító)

Hossz: 
11 nap

Szállás

Színvonalas szállodákban, kétágyas szobákban.

Program: 

1. nap: Trabzon, a Selyemút kikötője
Repülés Budapestről isztambuli átszállással Trabzon-ba. Megérkezés után látogatás a Hagia Sophia Mecsetbe. Séta az Olimpiyat Parktól (Alendar Mecset), a Balik Pazari halüzlettől a bazár negyeden át a Kahramanmaras utcára, majd onnan a Meydan Parkba, Musztafa Kemal Atatürk szobrához. Szabadidő az Iszkenderpasa Mecset térségében, fakultatív teázási lehetőséggel a Kalepark-ban, a Ganita Tea Kertben, a Fekete-tenger panorámájával. Közös vacsora a hotelben. 

Éj Trabzonban. 

2. nap: A legendás Sumela Kolostor; az Uzungöl zöldje
Reggeli indulással utazás az Altindere-völgy Nemzeti Park magashegységi erdőségeibe. Megtekintjük a Karadağ-hegy sziklafalába vésve épített kolostorát, Sumelát, aminek egyedülálló kincse a Lukács evangélista által festett, kétezer esztendős oltárkép (feljutás 20 személyes kisbuszokkal, lefelé séta, hegyi úton, 4 km hosszan). Visszatérés a tengerpartra, majd utazás Merkez és Sürmene kikötővárosain át. Kora délutáni megérkezés az Uzungöl (Hosszú-tó) partjára. Átszállás 20 fős kisbuszainkra, majd feljutás a  Panorama Motel Restaurant Caféhoz, illetve lefele jövet a Kar Hotel Uzungöl panorámás hotelhez. Bejelentkezés a szállodánkba, vacsora. Vacsora után fakultatív séta az „anatóliai Gyilkos-tó” partján a Seyir terasi kilátóhoz.

Éj az Üzüngöl tónál.

3. nap: Rize teaültetvényei
Reggeli után vezetés Rize hegyeihez, Kis-Ázsia legesősebb szubtrópusi vidékére. Feljutás az 1.100 m magasságban épült Kibledagi mecset kilátó-platójára. Látogatás a Fellegvárban, a tenger és az alattunk elterülő város panorámáival. Rize tea (Rize çayı) kóstolási lehetőség a Rize tea központban (Cay Carsisi), majd szabadprogram Rize állandóan forgalmas és pezsgő belvárosában. Vezetés a Firtina-völgyben. Koraesti érkezés Ayder hegyvidéki városkájába.

Éj Ayderben. 

4. nap: A Kaçkar Dağları égi legelői
Reggeli után utazás 20 személyes buszokkal a Kaçkar Dağları-hegység Nemzeti Park felhők feletti legelőire. A Fekete-tengerre néző, 3.937 m magasságig tornyosuló hegyvonulat egészen különleges világ. A magasság emelkedésével a szubtrópusi esőerdőket a fenyvesek, majd a havasi legelők, végül a felhők váltják, 3.000 m felett pedig a jég vájta, csipkézetten éles gerincek járhatatlan övezete következik. A hagyományos hegyvidéki pásztorkultúra jeleneteinek megtapasztalása az „anatóliai esztenáknál”, majd továbbutazás 2.300 m fölé, a Pökut-plató égi legelőire. Megérkezés után pihenő, illetve teázási lehetőség, majd átsétálás (vagy átbuszozás) a Sal-platóra. Koraesti visszaérkezés szállodánkba.

Éj Ayderben.

5. nap:  Kaçkar Dağları-hegység Nemzeti Park völgyei mélyén
Reggeli után utazás 20 személyes buszainkkal a Palovit Şelalesi-vízeséshez. Séta a „zsákvölgyben”, úttesten, burjánzóan zöld kanyonkörnyezetben. Utazás a Kaçkar Dağı hómezőiről alázúduló, 68 km hosszan robajló Firtina folyó majd mindig párában takarózó szurdokában. Rövid séták a Taş Köprü, illetve a Şenyuva Köprüsü hidakon át, illetve a hidak környezetében. Látogatás az 1.130 m magasságban épített Zilkale hegyi erődromjában. Visszaúton megérkezés a Bulut Selalesi-vízesés völgyének bejáratához, majd 2 órás séta. Késő délutáni visszautazás Ayderbe.

Éj Ayderben.

6. nap: Grúz határok mentén; Kars erődvárosa
Reggeli indulás után rövid pihenő Kiyizik strandján, ahol elbúcsúzunk a Fekete-tengertől, majd utunk folytatása Batumi irányába. Utazás a grúz határvidéken Artvin városának érintésével, majd a Karagöl-Sahara Nemzeti Park alpesi vidékein át. Aláereszkedés a Kura völgyébe, Ardahan városánál. Séta a középkori városfalak mellett, majd a Kura hídján át. Utunk folytatása délre, a platóvidék sztyeppéin. A városba érkezés után bejelentkezés a hotelbe. Fakultatív koraesti séta a ma is rendkívül impozáns erőd lábaihoz.  

Éj Kars városában. 

7. nap: Ázsiai birodalmak ütközőpontja; Ani UNESCO világörökségi romvárosa
Reggeli után utazás keletre, a török-örmény határra, a Kis-Kaukázus platóvidékén át, Ani UNESCO világörökségi romterületére. 4 órás séta az egyedi hangulatú romoknál. Délutáni visszautazás Kars városába, látogatással az erődben, sétával a vár alatti oszmán hídnál. A városi múzeum (Kars Müzesi) közös megtekintése, majd terepjárás az Arap Baba Tabyasi erődben, illetve az egyik orosz erődből kialakított Sajt Múzeumban. 

Éj Kars városában.

8. nap: Iráni nyelvek és kultúrák határvidékén
Reggeli után utazás az Ararát Nemzeti Park északi előterébe. Jó látási viszonyok esetén a Nagy- és a Kis-Ararát szabályos hegyóriásainak fotózása az északi oldalról. Késő délutáni utazás Ağrı tartomány korábbi fővárosa, Doğubayazıt irányába. Rövid földrajzi kitekintő a karnyújtásnyira lévő Nahicsevánra (Azerbajdzsán exklávé). Doğubayazıtba érkezés után látogatás egy szőnyegcsomózó manufaktúra üzletében.

Éj Doğubayazıtban. 

9. nap: Doğubayazıt valószínűtlen tájain; az Ararát és Noé bárkája 
Reggeli indulással utazás a különleges Biblia tájakon, az Ararát, Nyugat-Ázsia legmagasabb hegyének megtekintésével. A Teremtés könyve és az Özönvíz történetének felelevenítése a Durupınar sitesi hegyoldalon, Noé bárkájának lehetséges maradványainál. Látogatás 2 hagyományos faluban, majd felkapaszkodás az Ishakpasa Palotába és séta az ősi erődhöz (Doğubayazıt Kalesi). Hosszú utazásunk megkezdése Erzurum irányába. Útvonal: Eleşkirt - Sariköy  - Horasan – Köprüköy – Nene Hatun – Maksut Efendi. Késő esti megérkezés szállodánkba.

Éj Erzurumban. 

10. nap: Erzurum megér jó-néhány imát… Vámbéry és Molla Szádik Erzuruma
Reggeli után látogatás a 3.271 m magas Palandöken-hegyen, az ország leghosszabb sípályáinál (feljutás felvonóval, az elérhető legnagyobb magasságig). A Nene Hatun Történelmi Emlékpark, majd a legszebb szeldzsuk középületek (Çifte Minareli Medrese, Yakutiye Medrese, Erzurum Ulu Dzsámi nagymecset) meglátogatása. Közös séta a város közepén álló „asszír-perzsa-római-bizánci…” ősrégi várban, majd a 900 éves Üç Kümbetler sírkertben. 2 órás szabadidő, vásárlási lehetőség az Oszmán Bazárban.

Éj Erzurumban.

11. nap:  Hazautazás
Korai reggeli után utazás Erzurum nemzetközi repterére. Isztambuli átszállással érkezés Budapestre.

A programok és a szállodák változtatásának jogát irodánk fenntartja!   

UNESCO Világörökségi helyszín:

  • Ani romvárosa

Ez az ajánlat utazási csomagként értékesíthető.

Ár & Jelentkezés
Részvételi díj tartalmazza: 

a repülőjegyet illetékkel 
a szállást színvonalas szállodákban, kétágyas szobákban
a félpanziós ellátást
a megadott programokat
a belépőket
a helyszíni közlekedést autóbusszal
a magyar nyelvű idegenvezetést

Részvételi díj nem tartalmazza: 

a borravalókat 5 €/ fő/ nap
az útlemondási biztosítást (Covid fedezettel): 2,5%

EGYÉB KÖLTSÉGEK
Egyágyas felár
BBP utasbiztosítás (EUB Biztosító)

Helyszíni költségek leírása: 

borravalók 5 €/ fő/ nap

Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely foglaláskor fizetendő.
Az indulástól számított egy hónapon belül már a teljes összeg fizetendő.

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
repülő
Egyéb részletek
Kiutazás: 

Repülés Budapestről isztambuli átszállással Trabzon-ba.

Étkezés: 

A részvételi díj félpanziós ellátást tartalmaz.

A területről: 
Törökország kultúrája az ország különleges, európai-ázsiai fekvésének és történelmének köszönhetően igen változatos, ötvözi a keleti és a nyugati tradíciókat. Földrajzi fekvésének köszönhetően az ország mind politikailag, mind gazdaságilag fontos stratégiai pontnak számít.
Időjárás: 
Törökország régióinak éghajlata igen változatos. Az égei- és földközi-tengeri területeken mediterrán éghajlat a jellemző, enyhe, esős telekkel, meleg, száraz nyarakkal. Az átlagos maximum hőmérséklet a nyári hónapokban 33-34 C°, télen a hőmérséklet nem süllyed 8-10 C° alá.[20] A csapadék átlagértéke 580 és 1300 milliméter között váltakozik. A fekete-tengeri területek csapadékban gazdagok, 1400 milliméternyi átlaggal, nedves szubtrópusi éghajlattal. A régió keleti részein enyhébb az időjárás, nyugaton szárazabb. A középhőmérséklet télen 7 C°, nyáron 23 C°
Vízum: 
A beutazási feltételekről, az esetleges vízum kötelezettségekről és díjaikról információkat a Konzuli Szolgálat honlapján talál:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése ajánlott. Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére. Választható 4%-os mértékű Z1 útlemondási biztosítás is, amely esetében a Covid-19 fertőzés kapcsán hatósági karanténba kerülés biztosítási eseménynek számít. Vagyis, ha valaki az utazását megelőző 10 napban hatósági karanténba kerülne Covid-pozitivitása miatt, az számíthat a biztosító segítségére. Amennyiben a 4% mértékű COVID-19 fedezettel rendelkező útlemondási biztosításra tart igényt kérjük, azt a megjegyzés rovatba tüntesse fel!
Egészségügyi tudnivalók: 
Az adott úti célon vagy célokon esetenként speciális, helyi hatósági egészségvédelmi rendeletek is érvényesülnek a be- és kiutazás, illetve a kint tartózkodás során (pl: koronavírus miatt). Ezért kérjük, folyamatosan ellenőrizze az aktuális információkat az adott országra/területre vonatkozóan a
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/ oldalon!

Ajánlott gyógyszerek: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz. Az idegenvezető (amennyiben van az utazás során) kizárólag elsősegély nyújtásában tud segíteni, gyógyszereket nem áll módjában biztosítani a résztvevők számára.
Ha pontosabb információra van szükségük, akkor utazás előtt néhány héttel keressék fel a Nemzetközi Oltóközpontot 1097 Budapest Albert Flórián út (régi nevén Gyáli út) 3/a.
Telefon: (0036) (1) 476-1364,
honlap: https://www.nnk.gov.hu/index.php/oltokozpont
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!