Téli túra a Lengyel Tátrában

3 napos gyalogtúra

Havas fenyvesek, 2000 méter fölé nyúló hófödte hegycsúcsok, alattuk téli álmukat alvó mély völgyek, téli arcukat mutató hatalmas tengerszemek, szarlotkát és forralt bort kínáló hangulatos menedékházak. Ugye csábító ajánlat? Akinek mindez nem elég, annak a túrák után esti séta Zakopane sétálóutcájában, a mindig turistáktól nyüzsgő Krupówkin. Ezzel a programmal várjuk a téli Tátra szerelmeseit ezen a hosszú hétvégén, gyere velünk Lengyelország téli fővárosába, a vendégszeretetükről híres góralok hazájába!

GARANTÁLT INDULÁS!

Alapár tartalmazza

Az utazást, a szállást panzió 2-3 ágyas fürdőszobás szobáiban félpanzióval, a szervezést, valamint a túravezetést.

Alapár nem tartalmazza

Az egyéb étkezéseket, a nemzeti park belépőket, a minibusz és esetleg a lovasszán költségét és az utas és útlemondási biztosítást.

Hossz: 
3 nap
Szállás: 
panzió
Létszám: 
30-40 fő

Nehézség:

A túrák nem nehezek, de némi kitartás szükséges, a túrákat sportos erőnléttel és megfelelő téli felszereléssel bárki teljesítheti.

Nagy Árpád
Rendszeresen túrázom a Magas-, a Liptói-, a Bélai-, a Lengyel- és az Alacsony-Tátrában, a Szlovák Paradicsomban, a Kis- és Nagy-Fátrában, Szlovákia és Dél-Lengyelország legszebb...
Pluhár Mátyás
Matyi ha teheti a természetben keres felüdülést. Túrázik, via ferratázik, bringázik vagy fényképezővel a nyakában próbálja meg elkapni a különleges pillanatokat.

Kapcsolódó cikkek

» Hogy kaphatunk segítséget a hegyekben? - magas-tatra.info, 2014. október. 11
» Zakopane alvó lovagja, a Giewont - Nagy Árpád, 2013. június. 05
» Tavaszi túra a Tátrában - Kovács Attila, 2013. május. 26
» Magas-Tátra - túra a Hosszú tavi menedékházhoz - Kovács Attila, 2013. március. 25
» Túra a Tengerszemnél a Magas-Tátrában - Négyesi Miklós, 2013. január. 07
» Túra a Zöld-tónál (Magas-Tátra) - Négyesi Miklós, 2013. január. 04
» Szlovák nyelvtan gyorstalpaló sörrel - magas-tatra.info, 2014. december. 10
» Gyalogtúra a Tátrában -a Téry-menedékházhoz - Kovács Attila, 2014. július. 29
Sajnáljuk!
Ár és időpont információ nem érhető el.
Részletes program
1. nap: Budapest – Lysá Polana. Bialkai-szénégető – Halastó. Lysá Polana – Zakopane.

Pénteken hajnalban találkozunk (4.45-kor) Budapesten a Hősök-terén az Időkeréknél, indulás 5.00-kor. Besztercebányán és Poprádon át a délelőtti órákban érkezünk meg a Lengyel-Tátrába, ahol első napi túránk annak egyik legszebb völgyébe, a Halastavi-völgybe vezet, amely kellemes téli időben különösen vonzó arcát mutatja. A parkolóból (984 m) indulva aszfaltozott úton kb. 2,5 óra alatt érünk fel a Halastóhoz (Morskie Oko, 1395 m), amely az egész Tátra legnagyobb, és ötödik legmélyebb tava. A tó partján álló Halastavi menedékházban lehetőség lesz ebédelni, felfrissülni, és amennyiben kedvezőek a téli körülmények, akár a hatalmas tó befagyott jegén történő sétát is megkísérelhetjük. A jóleső ebéd és a kristálytiszta levegőn történő séta után visszafelé a felfelé már megtett útvonalat követjük, vagyis a néhány, erdőben vezető rövidítéstől eltekintve aszfaltozott úton jutunk vissza a parkolóban várakozó autóbuszunkhoz. Késő délután továbbutazunk Zakopanéba, ahol elfoglaljuk szállásunkat.

A túra távja 17 km, szintkülönbsége 435 m, menetidő 5-6 óra.

 

2. nap: Kużnice – Murowaniec menedékház – Gąsienica-Fekete-tó – Kużnice.

Szombati túránkra Zakopane egyik legforgalmasabb turistaközpontjából, Kużnicéból (1010 m) indulunk, úticélunk pedig a már sokak által ismert és méltán népszerű, télen-nyáron bejárható Gąsienica-völgy. Körülbelül 2 óra elteltével érkezünk meg a hangulatos Murowaniec menedékházhoz (1500 m). Amennyiben lehetőség lesz rá – az aktuális lavinahelyzettől függően – tovább megyünk a hatalmas völgy keleti részében fekvő Gąsienicai-Fekete-tóhoz (1620 m). A befagyott tó partjáról megcsodáljuk a legendás Sas útra, annak csúcsaira és hágóira nyíló szemet gyönyörködtető kilátást, majd visszaindulunk a menedékházhoz, ahol hosszabb pihenő következik, a menedékház étterme kitűnő lehetőség aznapi ebédünk elfogyasztására. A finom ebéd után visszaindulunk Kużnicéba, ahonnan a helyi minibuszokkal bemegyünk Zakopane sétálóutcájába. Lengyelország „téli fővárosával” szabad program keretében ismerkedhetünk meg, ezután az időközben megérkező autóbuszunkkal jutunk vissza a szállásunkra.

A túra távja 11 (max. 14) km, szintkülönbsége 555 (max. 680) m, menetidő 6-7 óra.

 

3. nap: Zakopane – Lysá Polana. Bialkai-szénégető – Lengyel-Öt-tó völgye. Lysá Polana – Budapest.

Vasárnap reggel, miután elhagytuk a szállásunkat, ismét az első napi túránkról már megismert Bialkai-szénégető parkolóba indulunk. A parkolóból ezúttal csak a Mickiewicz-vízesésekig követjük az aszfaltozott utat, a vízesések után jobbra fordulunk, és a keresztező zöld jelzésen a Roztoka-völgy felé vesszük az irányt. Hosszú völgytúrán jutunk egyre magasabbra, az út vége felé – amennyiben a hóviszonyok lehetővé teszik – elhaladunk a Tátra egyik legnagyobb vízesése, a befagyott Siklawa mellett. Ha viszont a lavinahelyzet ezt nem teszi lehetővé, akkor kerülő úton érkezünk meg az erdőhatár feletti, immár a törpefenyő régióban található Lengyel-Öt-tó völgyébe, az Elülső-tó partján álló Lengyel-Öt-tavi menedékházhoz, amely a Lengyel-Tátra legmagasabban fekvő menedékháza. Itt lehetőség lesz megebédelni, felfrissülni, a vállalkozó kedvűekkel viszont egy rövidebb pihenőt követően teszünk egy rövid sétát a hatalmas völgyben. A menedékháztól a felfelé megtett úton jutunk vissza a parkolóban várakozó autóbuszhoz, majd a késő esti órákban érkezünk vissza Budapestre.

Túratáv kb. 16 kilométer, szintkülönbség 750 méter, menetidő 7-8 óra.

 

Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

Az utazást, a szállást panzió 2-3 ágyas fürdőszobás szobáiban félpanzióval, a szervezést, valamint a túravezetést.

Alapár nem tartalmazza: 

Az egyéb étkezéseket, a nemzeti park belépőket, a minibusz és esetleg a lovasszán költségét és az utas és útlemondási biztosítást.

Kötelező költségek: 

1. nap: nemzeti park belépő (5 złoty/fő). Aki akar, lemehet lovasszánnal, ez 2015-ban 50 złoty/fő

2. nap: minibusz Kużnicéba (6 złoty/fő), nemzeti park belépő (5 złoty/fő).

3. nap: nemzeti park belépő (5 złoty/fő).

Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely a foglaláskor fizetendő.
Egy hónapon belüli indulás esetén a teljes részvételi díj fizetendő!

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal az indulás előtt fizetendő.

Felszerelés ajánló
Túracipő: A bőrbakancs a megfelelő; a textil-betétes, bakancs nem túl jó mert ezek beázás nélkül nem bírják hosszabb távon a hóban túrázást. Fontos, hogy a bakancsban jó minőségű, vastag túrazoknit viselj, melyből jó ha több párat is hozol magaddal.
 
Lábszárvédő: ez a téli ruházat része, hiszen a lábszárvédő akadályozza meg, hogy a hó a bakancsba kerüljön.
Meleg ruházat: rétegesen kell öltözködnünk és melegen. Fontos hogy ha melegszik az idő megfelelő rétegeket tudjunk levenni magunkról, a hőmérséklettől függően.
Vízhatlan ruházat: Vízhatlan és szélálló nadrág és kabát ajánlott!!.
Kesztyű: A legjobb a síkesztyű, a hóban nem ázik át. Mindenképpen hozz cserekesztyűt is!
Sapka: kétféle sapkát hozz, egy vékonyat és egy vastagot az időjárásnak megfelelően. Ha a meleg ruházatod nem olyan magas a nyaknál, hogy adott esetben fel tudd húzni az orrodig, akkor hozz sálat is! A sapka és a sál kombinációját helyettesítheti az ún. símaszk is.
Szemüveg: nagyon fontos a napszemüveg és szeles időben a síszemüveg. Egyéb túrafelszerelések: Szükségünk lehet fényvédő krémre, kézi vagy fejlámpára. Sí vagy túrabotot hozz magaddal ha tudsz.

 

Egyéb részletek
Kiutazás: 

Autóbusszal utazunk, amelyet két gyakorlott gépkocsivezető irányít. Oda- és visszaúton kb. 3-4 óránként tartunk rövid pihenőket benzinkutaknál vagy nagyobb parkolókban. A pihenőhelyek mosdóiban néha fizetni kell, ezért jó, ha van aprópénz. A buszokon ülésrend van, a helyfoglalás az előleg-befizetés sorrendjében történik, amit jelentkezéskor jelezni kell. A teljes csoport elhelyezése érdekében az iroda fenntartja magának a jogot, hogy a helyfoglaláson változtasson. A fel illetve leszállások csak a kijelölt felszálló helyeken lehetségesek. 

Szállás: 

szállásunk egy új építésű panzióban lesz Zakopanéban, 2-3-4 ágyas fürdőszobás szobákban félpanzióval. A szobafoglalás jelentkezési sorrendben történik, a rendelkezésre álló szobákról kérdezd irodánkat!

Étkezés: 
A részvételi költség reggelit vacsorát tartalmaz. Az egyéb étkezés önellátó, de mindennap lesz alkalom élelmiszert, meleg ételt vásárolni. Javasoljuk, hogy csomagolj néhány szendvicset a kiutazásra, amit napközben elmajszolsz. Aszalt gyümölcsök, magvak, szőlőcukor, kekszek, müzli- és energiaszeletek gyorsan pótolják az levesztett energiát a mászások során. Olvadásra hajlamos csokoládét, könnyen romlandó dolgokat azonban kérünk, ne hozz az utazásra.
Csomagolás: 
A túrák során a kisebb, kb. 30 literes hátizsákod lesz nálad, amibe a személyes irataidat, a pénztárcát, esőkabátot, tartalék meleg ruhát, élelmet, ivóvizet tudsz pakolni. Javasoljuk, hogy nagyobb táskába pakold a holmid többi részét ami a szálláson marad.
Vízum: 
Magyar állampolgárok érvényes, személyi igazolvánnyal vagy érvényes útlevéllel utazhatnak Lengyelországba.
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő utasbiztosítás megkötése kötelező. A biztosítást túravezetőink az indulás előtt ellenőrizhetik és nem érvényes, vagy nem megfelelő biztosítás kötvény hiányában, jogukban áll az utazáson való részvételt megtagadni. Irodánkban is van lehetőség kedvezményes biztosítás megkötésére. Bankkártya mellé rendelt biztosítás nem megfelelő!
Korhatár: 
12 éves kortól
Egészségügyi tudnivalók: 
Ajánlott gyógyszerek: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Irodánk munkatársai kizárólag elsősegélynyújtásban tudnak segítséget nyújtani, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára.
Vélemények, értékelések
4.9
40 értékelés alapján
Szervezés értékelése
5.0
Program értékelése
4.8
Szállás értékelése
5.0
Túravezetők értékelése
5.0
Utazás értékelése
4.8
Budapest, XIII. kerület
5.0
Fantasztikus élményben volt részünk a havas Magas-Tátrában. A túravezetők tudása és tapasztalata minden igényt kielégítő volt. Nagyon jól éreztük magunkat végig!
Gödöllő
4.8
Szép természeti környezet, gondos túravezetők és kiváló ellátás.
Kiskunhalas
5.0
Több csillagot nem tudtam adni ;) Jó szervezés, kiváló túravezetők, élménydús utazás, hihetetlen táj. A szállás teljesen jó, kényelmes, a félpanziós ellátás során feltálalt ételeket pedig nem lehetett felülmúlni, kiváló volt. Árpád révén egy új Lengyelországot ismertem meg. Egy rövid idézet pedig összefoglal mindent : "Csak szimbólum a hegy és a hegymászás; minden valamire való embernek kell hogy legyen egy Matterhornja, amit tűzön-vízen keresztül meg akar mászni." /Benedek István. Csavargás az Alpokban/ -ezért a könyvért külön köszönet Mátyásnak ....már megtaláltam a saját "Matterhornjaimat"......
Budapest
5.0
Tökéletes és kifogástalan volt minden. Precíz és pontos turavezetok és csapat. Csodálatos élmények és szállás. Köszönjük!
Dunakeszi
5.0
Minden tökéletes volt, s még az időjárás is megkegyelmezett nekünk, a szél is szelídült, s a jeges út is járhatóvá vált. A szállást, s az étkeket emelném ki, messze meghaladva a megszokott színvonalat. Árpi pedig most is elkápráztatott minket a hatalmas tudásával, emberségével, figyelmességével, s türelmével. Most is sikerült egy felejthetetlen élménnyel gazdagodva hazatérni.

Márti
Budapest, XXI. kerület
4.8
Három fantasztikus napot töltöttünk a Lengyel Tátrában, köszönhető a két felkészült és nagyon kedves Túravezetőnek. A távot, időt tökéletesen felmérték, pedig ismeretlen volt a Csoport felkészültsége és a terep jeges volt. Árpád tudása hihetettlen, Matyi humora és segítőkészsége pedig igen jó hangulatot teremtett.Köszönet Nekik a felejthetettlen élményért!! Biztos találkozunk még Velük!!
Egyetlen kellemetlen dolog történt, DE az nem a Túravezetők hibája volt, hogy a szállás szobaelosztásánál anya-lánya külön került, pedig utazás előtt ezt külön jeleztük. Szerencsére Árpiék ezt is megoldották!! Az Irodában kellene erre jobban figyelni!
Budapest
5.0
Mindennel elégedettek voltunk, Árpival bármikor szívesen túrázunk a jövőben is.
Budapest
5.0
A szervezés szokás szerint tökéletes volt, Árpi tudása és odafigyelése ismét lenyűgözött minket. Külön köszönet Matyinak a második napon lefelé történő támogatásért.
A szállás kellemes és tiszta, a reggeli választék nem panzió, inkább szállodai szintű, minden nagyon finom volt, a vacsora kitűnő.
Fót
5.0
mindent egybevetve nagyszerű élmény volt, kiváló túra vezetéssel :)
Érd
4.8
Sokszor jártam már a Tátrában, de ennyire szuper túravezetéssel, sok információval még nem találkoztam. Mindenre odafigyeltek a vezetőink, kérdezni sem kellett, maradéktalanul tájékoztattak Bennünket mindenről.

A buszút is gyors volt, köszönhető a profi sofőrünknek.

Ami a programot illeti, az első napi aszfaltos gyaloglás nagy tömegben nem tetszett annyira, én ezt a túrát biztos, hogy kicserélném egy másikra. A másik kettő kifogástalan volt.
Budapest, XI. kerület
4.8
Nagyon jól szervezett, minőségi utazáson vehettem részt. A szállás, étkezés kiváló volt, a reggelik bőségesek és nagyon finomak. Az időjárás kegyes volt hozzánk és a két tapasztalt, gondos túravezető (Árpi, Matyi) segítségével csodás tájakban, hegycsúcsokban gyönyörködhettünk! A második napon a túra igen fárasztó volt a jeges ösvények, emelkedők miatt, külön köszönet annak a kedves túratársnak, aki a túrabotjait kölcsönadta, anélkül nem jutottam volna fel a tóhoz! Biztosan lesz még folytatás!
Székesfehérvár
5.0
Az Utazom.com-tól elvárható maximális kiszolgálást kaptuk! Mind a túrák során mind a szállással,utazással kapcsolatban.Ismét egy szuper túrán vettünk részt egy jó csapattal!Köszönünk mindent. Éva & Gábor
Székesfehérvár
5.0
Gyönyörű helyeken jártunk. Kiváló túravezetőkkel, akiken látszott, hogy minden utas számít, mindenkihez van pár jó szavuk és mindenkire 100%-ban figyelnek. A szállás és az utazás is tökéletesen volt megszervezve. Mindig mindenről időben kaptunk tájékoztatást az egész út során. Csodálatos volt ez a 3 nap. Az egész csapat előtt le a kalappal minden téren. Sok szép élménnyel tértünk haza. Örök emlék marad és alig várom, hogy egy újabb utazáson részt vegyek az utazom.com szervezésében
Szabadszállás
5.0
Teljes mértékben elégedettek voltunk az utazással, nagyon jól éreztük magunkat. Külön kiemelem a túravezetők szakmai felkészültségét, segítőkészségét.
Felejthetetlen élményekben gazdagodtunk, köszönjük!
Budapest, XIII. kerület
5.0
Remek volt a szállás, felkészültek a vezetők,jó vokt a hangulat. Ráadásul extra sok túravezetőt kaptunk mert ketten csatlakoztak "magánszemélyként" az úthoz. Az időjárással is viszonylag szerencsénk volt.
Budapest
5.0
Nagyon szèp emlèkezetes túra volt. Csodàlatos környezetben ès nagyon jó tàrsasàgban töltöttem hàrom napot.
Budapest, XII. kerület
4.4
Havas hegycsúcsok, vadregényes fenyvesek és befagyott tengerszemek között igazán látványos túrákban gazdag hétvégét tölthettem el a lengyel Tátrában. Mindenkinek csak ajánlani tudom.
Kecskemét
5.0
Fantasztikus utazás volt, nagyon élveztük! Jó társaság, hangulat, remek ételek, csodás helyek.
Szárliget
5.0
Nagyon tetszett! Jó volt a szervezés, a túravezetők. Még az időjárás is kegyes volt hozzánk!
Budapest, I. kerület
5.0
Jól megtervezett és az időjárási helyzethez jól alakított program volt. Nagy Árpiról ismét csak a legjobbakat tudom írni. A szállás is nagyon jó volt, bőséges és ízletes félpanzióval (köszönet a külön szobáért!). A busz is kényelmes volt, és udvarias, korrekt volt a sofőr. Sok szép emlékkel tértem haza!
Írjon véleményt Ön is!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!